Jefrie verhuisde naar Frankrijk: ‘Ik ben zo gek op fietsen dat ik de fiets meenam’

Door Joep Oerlemans 6 juni 2018

Niet alle Arnhemmers blijven in ons stadje hangen. Sommigen trekken erop uit voor avontuur, anderen vinden de ware of verhuizen voor hun werk. Wij kunnen het ons bijna niet voorstellen, maar veel Arnhemmers hebben inmiddels een ander thuis gevonden. Jefrie is naar Parijs vertrokken: “Voor een master ben ik naar de Franse hoofdstad gegaan.”

Groen karakter

Jefrie heeft het erg naar zijn zin in Parijs maar stiekem heeft hij wel een beetje heimwee naar Arnhem. “Ik mis natuurlijk mijn familie en het groene karakter van Arnhem. In de Gelderse hoofdstad maakt de natuur echt deel van de stad uit. In Parijs heb je wel goed onderhouden parken, maar daarbuiten is het allemaal grijs beton en is er geen boom te bekennen. Ik moet wel toegeven dat het uitgaansleven in Parijs meer bruist dan in Arnhem.”

Hangen aan de rekken

Jefrie vind het belangrijk om veel te bewegen en de Franse hoofdstad stimuleert haar inwoners daarin. “Ik doe aan streetworkout. Door heel Parijs hebben ze rekken, stangen en andere toestellen neergezet zodat jongeren kunnen trainen. Volgens mij heeft de gemeente die neergezet om te voorkomen dat de jeugd rondhangt.” Zouden wij in Arnhem ook wel willen!

 

st marten jef als kind stadsverlater

Arnhem vs Parijs

Die twee steden, dat is nogal een verschil. “Parijs is vergeleken met Arnhem veel statiger en pompeuzer. Alle gebouwen zijn zo ontworpen dat je je heel klein voelt als je er naast staat. Er is een cliché dat Parijzenaren onvriendelijk zijn. In de formele sfeer klopt dat wel, maar met mijn Franse klasgenoten is het altijd heel gezellig. Het hangt van de situatie af.”

In de Franse hoofdstad is fietsen niet gebruikelijk. “Dat vind ik echt jammer. Ik ben dol op fietsen. Ik miste de fiets zo erg dat ik die van mij gewoon heb geïmporteerd. Helaas kennen ze hier geen fietspaden. Ik probeer zo goed en kwaad als het kan een weg te banen tussen alle auto’s, bussen en taxi’s.”

Croissants en jus d’orange

Als er iets is waar Fransen om bekend staan is hun fenomenale keuken. Daar mag je Jefrie zelfs na al die tijd in Parijs nog voor wakker maken. “Een goed Frans ontbijt gaat er bij altijd in. Lekkere croissants van de bakker en een baguette erbij, heerlijk geurende Franse kaasjes erbij en verse jus d’orange.”

Voorgoed Parijs?

Jefrie blijft Arnhem de leukste stad vinden. “Parijs heeft het perfecte formaat. Ik heb er wel een ‘stads’ gevoel bij, maar het is niet zo groot dat je ruim drie kwartier in de metro zit om naar de andere kant te komen. Arnhem blijft de favoriet, het is mijn thuis. Ik kom zeker weer terug vanuit Parijs naar mijn thuishaven.”

adv.