Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Fero ruilde Arnhem in voor Indonesië: ‘De locals zijn hier spontaan en positief’

Door Tian van der Snee 10 september 2019

Niet alle Arnhemmers blijven in ons stadje hangen. Sommigen trekken erop uit voor avontuur, anderen vinden de ware liefde of verhuizen voor hun werk. Wij kunnen het ons bijna niet voorstellen, maar veel Arnhemmers hebben inmiddels een ander thuis gevonden. Fero verhuisde naar Indonesië om samen met haar vriend een plekje te vinden waar ze zich helemaal thuis voelen. 

Fero is van het reizen naar het buitenland gaan houden. “De wereld heeft in mijn ogen enorm veel te bieden, ik genoot ervan om nieuwe plekjes te ontdekken en nieuwe mensen te leren kennen. Samen met mijn vriend heb ik uiteindelijk besloten om naar Indonesië voor een onbeperkte tijd te vertrekken.” Fero heeft Indonesië om een aantal redenen gekozen. “Mijn vriend en ik zijn beide Indonesisch, we houden van het tropische klimaat, de cultuur/vriendelijkheid die het land te bieden heeft en natuurlijk de prachtige natuur.”

Familie achterlaten was moeilijk 

“Ik ben een echt familiemens”, vertelt Fero. “De keuze om dan zo ver van mijn familie te gaan wonen was niet makkelijk. Ik ben me er sterk van bewust dat dit een keuze voor mezelf is. Hier in Indonesië zijn, maakt mij gelukkig en ik ben degene die daar verantwoordelijk voor is. Gelukkig staat mijn familie helemaal achter me en zijn ze vooral blij met het nieuwe vakantieadresje.” Toch is Fero niet van plan om nog terug te komen. Maar ‘nooit’ durft ze niet te zeggen: “Je weet niet hoe dingen gaan lopen.”

Tevreden op Bali

Momenteel woont Fero op Bali, daar is alles qua voorzieningen vrij westers. “De supermarkten zijn hier heel duur vanwege de import en gewoon even naar de appie mis ik ook. Maar naast vrienden en familie kan ik niet zeggen dat ik echt iets mis. Ik ben blij dat het hier niet koud is, ik hou namelijk veel meer van de warmte.”

“In mijn vrije tijd ga ik het liefst weer nieuwe plekjes ontdekken. Dit kan een avontuurlijke wandeling naar een waterval zijn of een tripje naar een strand. Er is hier enorm veel te zien en te ervaren. In Bali zijn er super veel leuke eettentjes, waar ik er nog veel van moet proberen. Verder volg ik sinds kort meditatieles, wat ik erg interessant vind en hoop ik binnenkort ook weer dansles te kunnen volgen of te geven.”

Spontane locals 

“De mensen hier zijn heel open en spontaan. Laten we eerlijk zijn, de gemiddelde Nederlander kijkt vreemd naar je op als je hen begroet terwijl je elkaar niet kent. Dat is op Bali helemaal niet zo. Ook lijken de mensen hier wat positiever en opgewekter. Daarentegen zijn Nederlanders over het algemeen wat georganiseerder en directer. Dat kan ik soms wel een beetje missen.” Fero spreekt echter nog geen ‘Bahasa’, maar contact maken lukt prima. “Doordat Bali leeft van toerisme, spreken veel mensen hier Engels.”

Ondernemen op Bali

“Momenteel ben ik aan het rondkijken voor een geschikte plek om zelf een onderneming op te zetten. Ik zou het fantastisch vinden om een dansschool, restaurantje, of hostel te beginnen. Een combinatie van deze dingen zou nog leuker zijn. Verder ben ik ook nog bezig met een fotografie bedrijf.”
Fero denkt als ondernemer nog wel tegen moeilijkheden aan te lopen, maar voor nu gaat alles nog goed. “Ik probeer me altijd goed te informeren en voorzichtig te zijn in bepaalde opzichten, zodat ik moeilijkheden eerder kan ‘voorkomen’.”

Lekkerste gerechten

“Er is zoveel keus tussen lekker eten hier op Bali. Ik vind de saté erg lekker, maar ook nasi, bami, rendang, en ook nog soto ayam… De Indonesische keuken heeft heel veel lekkere groenten- en vleesgerechten.”

Meer stadverlaters:

Irma ruilde Arnhem in voor Italië: ‘Soms mis ik de regen’

Niet alle Arnhemmers blijven in ons stadje hangen. Sommigen trekken erop uit voor avontuur, anderen ...

Babs ruilde Arnhem in voor Egypte: ‘Ik was op zoek naar onvoorspelbaarheid’

Niet alle Arnhemmers blijven in ons stadje hangen. Sommigen trekken erop uit voor avontuur, anderen ...

Mataro verhuisde van Arnhem naar Nice: ‘Het begon allemaal toen ik los ging in een club’

Uiteraard is Arnhem de mooiste stad, maar er is natuurlijk meer dan alleen Arnhem op de wereld. Er z...

 

 

 

 

 

 

 

Meer over

Arnhemmers

adv.