Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Edith werkt als kwaliteitsverpleegkundige: ‘we brengen de juiste kennis naar de plek waar het nodig is’

Aangeboden door DrieGasthuizenGroep 21 januari 2020

Edith Scheerman (44) specialiseerde zich in psychiatrische verpleegkunde. Toch koos ze voor een carrière in de commerciële dienstverlening, waar ze tien jaar met veel plezier gewerkt heeft. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Edith raakte in gesprek met een wijkverpleegkundige en werd opnieuw verliefd op de zorgsector.

Vorig jaar begon Edith als kwaliteitsverpleegkundige bij DrieGasthuizenGroep. Hier kwam een mooie vacature vrij. Een functie waarbij ze samen met twee collega’s werkt aan de verbetering van zorg. Edith zit hier helemaal op haar plek, maar hier is een heel traject aan voorafgegaan. Het begon bij de mbo-opleiding tot verpleegkundige: “Na deze opleiding volgde ik een specialisatie in de psychiatrie. Hier heb ik uiteindelijk niets mee gedaan, want ik vond een baan in de commerciële dienstverlening.”

Een stapje terug

Na tien jaar verloor Esther het plezier in haar werk: “Omdat ik kinderen kreeg deed ik een stapje terug. De druk en eisen van de commerciële wereld gingen mij steeds meer tegen staan. Alles draait om prestaties en targets. Ik kan mij nog herinneren dat ik op een dag in gesprek raakte met een wijkverpleegkundige en direct weer die klik met de zorg voelde. Ik kreeg zo’n warm gevoel bij al die verhalen over de zorg. Iets kunnen betekenen voor mensen in (misschien wel) de méést kwetsbare fase van hun leven, dat is toch geweldig!”

Van boycot naar passie

Hetgeen wat Edith tijdens haar opleiding niet leuk vond is nu haar passie, zo vertelt ze opgewekt: “In 2007 ben ik als herintreder in de wijkzorg gestart, ik was getriggerd door de gesprekken die ik met de wijkverpleegkundige had. De grap is dat ‘de wijkzorg’ het vakgebied is waar ik als student geen interesse in had, iets waar ik liever van wegbleef. Nu ontdekte ik hoe mooi het is, achter elke deur hoor je een ander verhaal.”

Alle ballen in de lucht

Als herintreder beschikte Edith niet meer over de zogenoemde BIG-registratie, daardoor mocht ze veel handelingen niet uitvoeren. Edith besloot om alles op alles te zetten: “Ik heb er vanaf dag één in geloofd dat dit mijn werk is, dus ik besloot er alles aan te doen om de benodigde papieren te halen. Nadat ik mijn BIG-registratie weer in the pocket had, begon ik aan mijn hbo-V studie. Een pittige periode, zeker met jonge kinderen, een baan én een studie. Ik moest heel wat ballen in de lucht houden, maar heb geen moment spijt gehad.”

Weg uit de wijk

Na vijf jaar te hebben gewerkt als wijkverpleegkundige belandde Edith in de Verpleegkundige Adviesraad. Een raad die gevraagd en ongevraagd advies geeft over verschillende kwesties rond de zorgsector. Denk aan; een medicatiebeleid, kwaliteitsregisters of reanimatiebeleid. Dit vond ze een leuke uitdaging, maar Edith wilde meer. “Ik wilde vooruit en verder, en precies op dat moment stond er een vacature als kwaliteitsverpleegkundige bij DrieGasthuizenGroep open.”

The sky is the limit

In haar werk als kwaliteitsverpleegkundige heeft Edith de uitdaging gevonden waar ze naar zocht: ”Als kwaliteitsverpleegkundige ben ik de vertaler tussen het beleid en de praktijk. Mijn collega Yvette richt zich hierbij op het onderwerp dementie, Arjan is gericht op eerstelijnsverblijf en palliatieve zorg en ik focus mij op de verbetering van wondzorg. Maar ik denk (bijvoorbeeld) ook na over de omgang met dementerende bewoners. Welk beleid kies je als organisatie in benadering? Hoe train je collega’s en hoe vergroot je bewustwording? De onderwerpen lopen uiteen, het bijvoorbeeld ook gaan over: professionele wondzorg, voeding en -steeds belangrijker- samenwerking met mantelzorgers. We pikken dingen op in de praktijk en gaan vervolgens met onze collega’s van de afdeling scholing rond de tafel, op zoek naar de juiste scholing voor al onze collega’s. Zo breng ik de juiste kennis naar de plek waar het nodig is.”

Met voldoening thuis komen

Edith haalt veel voldoening uit deze functie: “Elke dag weet ik collega’s te motiveren om (nieuwe) methodieken te gebruiken die bijdragen aan het welzijn van onze bewoners. Tegelijkertijd laat ik ze inzien dat hun ook veel oplevert.”

Ben jij ook op zoek naar een nieuwe uitdaging in de zorg? DrieGasthuizengroep heeft met regelmaat interessante functies open staan! Schrijf je in voor een vacature alert en blijf altijd op de hoogte van de nieuwste vacatures.


Meer over DrieGasthuizenGroep ontdekken?

DrieGasthuizenGroep dienstverlening

GeopendHele dag

Rijnstraat 71, Arnhem

Bekijk meer:dienstverlening

Lees ook:

hallo arnhem

Hallo, Driegasthuizengroep in de Korte Oeverstraat!

Het leukste is natuurlijk wanneer onze lezers een eigen favoriet plekje in Arnhem delen. En dat heet...

adv.