Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze Arnhemse ondernemers delen hun ultieme thuiswerktips

Door Jolinda van Alfen 3 juli 2020

In een apart kamertje afgezonderd achter een groot bureau of aan de eetkamertafel met huisgenoten om je heen. Iedereen heeft zo zijn eigen manier van thuiswerken. Aangezien veel Arnhemmers door de coronacrisis nog steeds grotendeels vanuit huis aan de slag zijn, vragen wij drie ervaren thuiswerkers om hun ultieme tips. Doe er je voordeel mee!

Pagina 1/3
⟵ swipe swipe ⟶

Brechtje: ‘de hele dag in je pyjama werken is niet slim’

blog column brechtje
Foto: Jacqueline de Wit

Brechtje van Dam heeft haar eigen bedrijf, Brecht Tekst en werkt onder meer als freelance journalist, tekstschrijver en social media expert. Dat doet zij normaal gesproken al veel vanuit huis en nu helemaal. Zij tipt ons:

Doe alsof je naar kantoor gaat 

“Als je thuiswerkt, ben je al snel je structuur kwijt. Je kunt tot elf uur in bed liggen zonder dat iemand het doorheeft, of de hele dag in je pyjama werken. Maar het is niet slim. Je slaapritme verschuift snel en daar word je minder productief van. Doe daarom alsof je naar kantoor gaat. Daarmee bedoel ik: sta op hetzelfde tijdstip op, neem een douche, kleed je aan en ontbijt. Als je klaar bent om te gaan werken, zorg dan voor een werkplek weg van afleidingen zoals televisie en andere mensen. Je bent nu op ‘kantoor’!”

Zorg voor een goede werkplek

“Het is verleidelijk om op de bank te gaan zitten met je laptop, maar doe het niet. Het is namelijk funest voor je rug en bovendien niet productief.”

Let op je uren

“Wanneer je thuiswerkt, ga je onbedoeld langer door dan nodig. Je zit lekker in de flow en tikt rustig door, of je hebt na je werkdag moeite met alles loslaten omdat je nog steeds op dezelfde plek bent. Zet daarom een wekker voor het moment dat je normaal zou vertrekken om naar huis te gaan. Als het kan, werk dan in een andere ruimte dan waar je leeft. Zo houd je de twee gescheiden. Mediteren aan het einde van je werkdag helpt ook.”

Haal even adem in de buitenlucht

“Oké, het hele land is in quarantaine. Maar je kunt best even in de tuin of op het balkon staan (zolang je dit alleen doet, niet ziek bent en je goed inpakt). Een frisse neus halen is belangrijk om niet door te draaien in je werk. Bovendien houd een lagere temperatuur je scherp. Gewoon doen!”

Saskia: ‘Zet de wekker!’

Foto: indebuurt

Saskia van Wolferen is founder van het platform Business Women Nederland en doet haar werkzaamheden voornamelijk vanuit huis. Zij tipt ons:

Zet een wekker

“Voorkom urenlang zitten. Zet de wekker op 25 minuten. In deze tijd ga je heel gefocust aan de slag. Vervolgens neem je 5 minuten om actief te bewegen, bijvoorbeeld door de was aan te zetten of op te hangen.

Pianomuziek

“Luister naar pianomuziek. Type op je muziekstreamer ‘maximum concentration’ in en je krijgt playlists te zien van muziek die je helpen om in de juiste focus te komen.

Plannen

“Plan vooruit. Maak afspraken met jezelf en houd je hier ook aan. Voorkom dat de vrijheid die je hebt met thuiswerken doorslaat in een gebrek aan daadkracht.”

Scherm

“Gebruik een verhoogd scherm. Wie uren en dagen achter elkaar achter de laptop zit kan klachten ervaren als nek- en rugpijn. Dit voorkom je door je laptop aan een losstaand, verhoogd scherm te koppelen.”

Sluit de dag af

“Sluit je werkdag af. Bedenk een ritueel waarmee je je werkdag echt afsluit, zodat je voorkomt dat je continu aan je werk aan het denken bent. Voor mij is dit de laptop echt helemaal afsluiten in plaats van op stand-by. Voor een ander kan het bijvoorbeeld een rondje lopen zijn. Experimenteer hiermee en ontdek wat voor jou het beste werkt.”

Yvonne: ‘ga lekker skypen!’

Foto: Evelien Koenders

Yvonne is virtual sidekick en founder van Powervrouwennetwerk. Ook zij is al jaren gewend om vanuit huis, of een tijdelijk vakantiehuis, te werken. Naast de tips die haar collega- thuiswerkers al hebben genoemd tipt zij ons nog:

Staan of zitten

“De hele dag zitten is voor niemand goed. Ik heb zelf een sta/zit bureau en dat is erg prettig. Dan kun je afwisselen.”

Skypen

“Het is belangrijk om nog wel persoonlijk contact te hebben, ik plan regelmatig skype gesprekken in. Ook bel ik vaak met ondernemers.”

Online workshops

“Voor iedereen die nu onverwacht thuis zit, gebruik de eventuele extra tijd om je kennis bij te spijkeren. Maak gebruik van online workshops en trainingen.”

Geniet van de rust

“Ik ben denk ik een van de weinige ondernemers die het hebben van collega’s niet mist. Ik vind de rust een van de grote voordelen van thuiswerken. Dus, ook al mis jij je collega’s wel, geniet voor nu even van de rust.”

Lees ook

Zin in natuur? 8 x dit zijn de mooiste parken in Arnhem

Krijg jij ook zo'n hunkering naar natuur als de zomer begint? Om even weg te zijn van al dat (thuis)...

Dit is er allemaal nieuw in Arnhem sinds april

Je zou het bijna vergeten door de hele coronacrisis, maar er zijn ook nieuwe bedrijven in Arnhem! Va...
FortVier is een plek met een fantastisch uitzicht

Eropuit! 7 x horecagelegenheden om een fietstochtje naartoe te maken

Op mooie dagen kun je natuurlijk op één van de heerlijke terrasjes in de binnenstad neerploffen, maa...

 

Pagina 1/3
⟵ swipe swipe ⟶

adv.