Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Yosser Dekker van Ruimtekoers: ‘Ik wil dat iedereen erbij hoort’

Door Hulya Akkurt 25 juni 2019

In Arnhem genieten we van veel feestjes en festivals, en een van de leukste komt er alweer bijna aan. Het is weer bijna tijd voor Ruimtekoers, een festival dat in het teken staat van ontmoetingen. Wij spreken af met organisator Yosser Dekker (31) om alvast in de stemming te komen!

Yosser is nog druk bezig met zijn master Crossover Creativity op de HKU in Utrecht, maar is misschien momenteel nog drukker met het organiseren van Ruimtekoers. Dit doet hij met een team van ongeveer twaalf man. “Dit gaat alweer de vierde editie worden en tot nu toe is ieder festival anders. Dat geeft mij een hoop energie!”

Ontmoetingen

Het festival is eigenlijk een feestje en onderzoek naar de stad tegelijk. Yosser geeft aan dat hij met het festival de potentie van de buitenruimte in de stad voelbaar wil maken. “We programmeren theatervoorstellingen, muziekoptredens, workshops en kunstinstallaties. Zo maken we van die openbare ruimte een speelplaats waar we samen nieuwe ideeën ontwikkelen voor het leven in de stad”. Dat is belangrijk, vindt Yosser: “door de snelle veranderingen in de samenleving gaan we alleen nog op zoek naar mensen die we kennen waardoor we allemaal in onze eigen bubbel met gelijkgestemden terecht komen. Zo’n bubbel geeft mij niet een prettig gevoel. Ik wil dat iedereen erbij hoort.”

Het begon met leegstand

De eerste editie van Ruimtekoers werd in 2015 gehouden. Toen stonden de ontmoetingen nog niet centraal, maar werden er nieuwe ideeën gevormd voor de leegstaande kantoren en winkelruimtes in het centrum van Arnhem: “Ik was enorm gefascineerd door de leegstand omdat er zoveel mogelijkheden zijn in lege ruimtes. Het leek mij een goed idee om een festival te organiseren om zo te laten zien wat er allemaal wél kan in die lege ruimtes. Met groene lichten in twintig verschillende ruimtes lieten wij zien welke panden er allemaal leegstonden en klaar waren voor nieuwe ideeën.” Nu richten Yosser en het team zich meer op het samen met de hele stad nieuwe ideeën vormen voor de lege openbare ruimte: “De hoofdvraag is eigenlijk: ‘Hoe kunnen we nou fijn blijven leven in een stad die altijd blijft groeien?’”

Het leukste van Ruimtekoers

Ruimtekoers is voor iedereen gratis toegankelijk. Yosser vertelt dat er zelfs activiteiten zijn speciaal voor de kinderen zodat de ouders ook hun eigen ding kunnen doen op het festival. Zo kunnen de kinderen bijvoorbeeld monsters ontdekken in de sloten van Arnhem-Zuid of kunnen ze gaan trommelen.

Favoriet van Yosser

Het allerleukste vindt Yosser toch wel het tijdelijke restaurant A Place To Eat op Ruimtekoers: “Het is een grote transparante tent met podium voor optredens en lange tafels. In de keuken kookt chef-kok Allon. Hij kookt niet zomaar gerechten, maar hij kookt de verhalen van mensen in de buurt. In plaats van vier gerechten krijg je dus vier lievelingsgerechten van buurtbewoners voorgeschoteld. Hartstikke lekker en leuk, maar net een andere manier van omgaan gaan met je eten. En door de lange tafels raak je ook in gesprek met anderen. Dat is natuurlijk waar het ook om draait. Kijk, natuurlijk kun gewoon bij ons op het terras gaan zitten met een glas witte wijn, maar het is leuker om een stapje extra te doen.”

 Ruimtekoers is van 3 tot en met 7 juli aan de Paardebloemstraat in Arnhem-Zuid. Check de website voor meer informatie en het programma.

Lees en kijk ook

De ballenbak van vorig jaar, tijdens festival Ruimtekoers.

Nieuwtje: Festival Ruimtekoers gaat naar buiten!

We hebben een save de date voor je: in de week van 3 tot en met 7 juli is het toffe festival Ruimtek...

 

adv.