Wytske, Rian en Marijke: ‘we willen de buurt naar het Dorp halen’

Door Jolinda van Alfen 9 april 2019

Het Dorp. Sinds Mies Bouwman ruim 50 jaar geleden genoeg geld bij elkaar wist te verzamelen is deze woongemeenschap voor mensen met een beperking onlosmakelijk met Arnhem verbonden. Van een Arnhemse wijk uitsluitend voor mensen met een beperking transformeert Het Dorp nu tot een wijk waar zowel mensen mét, als mensen zonder beperking hun plek vinden. Wij spreken af met drie medewerkers die dolgraag zien dat buurtbewoners naar Het Dorp komen, om elkaar te ontmoeten.

Marijke Tobe Kousbroek, Wytske Jansma en Rian Bolhuis kunnen ons alles vertellen over de dagbesteding bij Siza, de zorgorganisatie waar Het Dorp onder valt. De dames laten ons de creatieve ruimte van de dagbesteding zien. Wij merken op dat we nog nooit op Het Dorp zijn geweest. Marijke: “Zo zijn er wel meer Arnhemmers die Het Dorp alleen van naam kennen. Vaak weten mensen niet dat je bij ons gewoon binnen kunt lopen voor een kopje koffie, of om eens te kijken wat we hier doen.”

Ontmoeten en beleven

En dat willen ze juist zo graag stimuleren. Wytske: “De ontmoeting met nieuwe mensen, daar zien we cliënten vaak enorm van opleven. We hebben mensen die hier al 40 jaar wonen en niet vaak buiten Het Dorp zijn geweest. Voor hen, maar ook voor cliënten die hier komen vanuit andere locaties voor dagbesteding is het fijn om met elkaar in contact te komen. ” Deelnemen aan de maatschappij, binnen de mogelijkheden die cliënten door hun beperking hebben, dat is het uitgangspunt van de dagbesteding. Marijke: “We hebben hier drie stromingen binnen de dagbesteding. De training, de commerciële stroming en de ontmoeting.” Het ligt voor de hand dat binnen de stroming ontmoeting er behoefte is aan meer contact met de wijk. “Maar mensen zijn ook welkom om te komen kijken hoe wij hier producten maken die worden verkocht, binnen de commerciële stroming.”

Handen tekort

En wie zin heeft om de handen uit de mouwen te steken, kan ook terecht bij de dagbesteding. “We komen eigenlijk altijd wel handen te kort bij de creatieve workshops. Maar we denken ook aan gastsprekers, mensen met een bijzonder beroep die komen vertellen, of een middag samen praten over reizen. Er is een kaartclub, ons programma is volop in ontwikkeling. We kijken goed naar waar vraag naar is.” Rian vult aan: “We zouden graag met onze cliënten naar buiten gaan. Het is wel een droom van ons om een paar keer per jaar een uitje te kunnen aanbieden. Daar hebben we hulp voor nodig. Denk aan het vervoer van de mensen, maar ook waar we naartoe zouden kunnen gaan. De dierentuin, musea. Of een voorstelling.”

Op stap

Marijke vertelt dat ze al wel eens met cliënten naar een try out van introdans zijn geweest. “Dat is een hele organisatie om met een groep mensen naar de schouwburg te gaan bijvoorbeeld. We zijn ook al eens met een groep naar de dierentuin geweest, dit werd mogelijk gemaakt door een bedrijf. Sponsors zijn meer dan welkom.” Wytske: “We hebben mensen meegenomen die al heel lang niet buiten Het Dorp waren geweest. Zij hebben bijna een jaar naar dit uitje toegeleefd. En ook daarna hebben we er nog regelmatig op teruggeblikt. Dus de impact van zo’n uitje is zo ontzettend groot.”

De boodschap is duidelijk. De dagbesteding in Het Dorp staat open voor Arnhemmers die een kijkje willen nemen, een praatje maken en willen helpen. Rian: “Of als je zin hebt om een keer een taart te komen bakken. Er is heel veel mogelijk. Maar we zoeken ook mensen die op stap zouden willen met een cliënt, een kleinschalig uitje. We willen de buurt naar het Dorp halen. ”

Denk jij nou, ik zou wel wat kunnen betekenen voor de dagbesteding van Het Dorp? Mail of bel dan met [email protected], [email protected] of bel met 0651-992406.

adv.