Wijkagenten Eric en Theo: ‘Klarendal is positief veranderd’

Door Lois de Vries 12 februari 2019

Wij van IndebuurtArnhem spraken met Eric Hortensius en Theo Ezendam over de wijk Klarendal. Samen met Joke Bartelink zijn zij de wijkagenten in Klarendal en onmisbaar in deze culturele wijk. “Er is zoveel verscheidenheid aan mensen, maar dat maakt de wijk Klarendal juist zo leuk.” 

Rond 1983 zijn Eric en Theo bij de politie terecht gekomen, en sinds een aantal jaren werkzaam als wijkagenten in Arnhem. Niet alleen in de wijk Klarendal maar ook onder andere Sint Marten en Sonsbeek-Noord. Eric vertelt ons hoe de wijk Klarendal positief is veranderd door de jaren heen. “Toen wij net bij de politie werkten, in de jaren 80 waren er nog heel veel rellen in Klarendal. Sterker nog, als we echt terug gaan in de tijd van mijn opa en oma lag de hele wijk in puin. Er waren bijvoorbeeld veel branden in slooppanden. Dat was in de jaren ’70, dat is niet meer te vergelijken met hoe de wijk Klarendal nu is.”

Theo: “Een mooi voorbeeld is hoe er in Sint Marten veel sociale woningbouw was en er tegenwoordig bovenmodale tweeverdieners wonen. Dit heeft de hele wijk en inwoners veranderd. Ook stonden er aan het begin van de Agnietenstraat vervallen kraakpanden, dit zijn nu allemaal mooie appartementen.”

Problemen in de wijk

Net als in andere wijken, spelen er in Klarendal ook wel problemen. “We komen vooral veel mensen tegen die in de war zijn, we komen ook andere problemen tegen, maar hier gaat de meeste tijd in zitten”, zo legt Theo ons uit. “Het gaat vooral om mensen met een psychische aandoening of verslavingsproblemen die voor overlast zorgen.”

Wij vroegen de wijkagenten hoe ze hiermee omgaan. “Het lastige is dat wij samen met de brandweer en de GGD  op elk moment te bereiken zijn. Als mensen  te maken hebben met buren die overlast bezorgen, dan bellen ze ons. Wat wij zo snel mogelijk proberen te doen is voor de juiste hulpverlening te zorgen, want daar hoort het ook thuis.”

Eric voegt daaraan toe; “Het is ook een stuk beter geworden met de komst van de OZO’s. Dit staat voor overleg, zorg en overlast. Samen met onder andere Rijnstad, RIBW, woningbouw en de wijkagenten proberen we gezamenlijk een oplossing te zoeken voor deze mensen.”

klarendal hotspots leendert combee vvd arnhem

Verscheidenheid aan mensen

Is Klarendal een leuke plek om te werken? “Nou en of!” zegt Theo. “Er zit een verscheidenheid aan mensen in deze wijk maar dat maakt Klarendal juist zo leuk. Sint Marten  en Sonsbeek Kwartier doen wij er ook nog bij. Dat is een redelijk groot gebied, heel anders dan bijvoorbeeld Presikhaaf. Wij zien hier zoveel verschillende mensen met allemaal een andere achtergrond en dat is gewoon ontzettend leuk.”

De wijkagenten over de coffeeshops;”De coffeeshops zorgen niet echt voor problemen in de wijk. Sterker nog het zorgt ervoor dat er altijd leven is in de wijk. Op de Hommelseweg is hier dan toch altijd wat te doen tot een uur of twee. Terwijl het in de rest van Arnhem dan al een stuk leger wordt hoor!”

Politietekort

De wijkagenten geven aan, dat mochten zij iets veranderd willen zien dat dat meer politieagenten zijn. “Je hebt momenteel een bepaalde sterkte en daar moet je het mee doen”, zo vertelt Theo ons. Eric: “Er waren tijden dat er goede hoeveelheden agenten werden ingezet tot de problemen waren opgelost. En nu doen we een beetje hap-snap werk en dat komt puur omdat we niet genoeg mensen hebben. Voor het werk dat er ligt is er een tekort aan politieagenten.” Dus mocht je dit lezen schroom niet en meld je aan op kombijdepolitie.nl.

Positief Klarendal

Een ding is ons na het prettige gesprek met de wijkagenten wel duidelijk geworden. Zij zijn onmisbaar in Klarendal en houden alles goed in de gaten. Het is een team dat zich toegewijd inzet voor een positief Klarendal!

Lees ook

wonen in klarendal

5x de leukste ondernemers uit Klarendal die wij hebben geïnterviewd

Van volkswijk naar Arnhems trots: Klarendal is door de jaren heen uitgegroeid tot een centrum van mo...

 

 

adv.