Vrijwilligers runnen samen het Plantenasiel Arnhem: ‘iedereen is hier weer welkom!’

plantenasiel arnhem
Plantenasiel Arnhem. Foto: indebuurt Arnhem

Ze zijn opgelucht dat Arnhemmers met groene vingers weer volop planten en stekjes kunnen ruilen. Vivian, Kerenina en Meike zijn vaste vrijwilligers van het Plantenasiel Arnhem. “De gezelligheid en aanloop van plantenliefhebbers hebben we gemist.

Op een maandagmiddag tussen een aantal flinke regenbuien door is vrijwilliger Vivian druk in de weer. “Ik zet even wat planten buiten hoor, dat is goed voor het stof. En regenwater is nou eenmaal het beste water voor planten.” Collega Meike staat bij een grote Aloe Vera. “Een mevrouw die geen ruimte meer had heeft een enorme plant gedoneerd.” Ze wijst naar een aantal kleinere potten en planten. “Dit stond allemaal in 1 pot, we zijn flink gaan stekken en nu hebben we er meerdere mooie planten van kunnen maken. Zo kunnen nog meer mensen ervan genieten.”

Dat is de missie van de drie dames; planten delen, maar ook hun liefde voor en kennis van groen. Kerenina: “Het plantenasiel is een plek waar iedereen terecht kan om te leren over planten. Mensen met een kleiner budget kunnen door het asiel ook nieuwe planten in huis halen. Het plantenasiel is laagdrempelig, iedereen is welkom.”

Planten ruilen

Het plantenasiel is elke vrijdag geopend voor bezoek. “Verder zijn we hier ook op maandag om voor de planten te zorgen, en als het warm is komt een van ons nog een keer extra om water te geven. Tussendoor delen we via Facebook foto’s van de planten en stekjes die beschikbaar zijn. Bezoekers kunnen planten kopen, maar eventueel ook ruilen. Dat bekijken we per geval, het moet wel een gelijkwaardige ruil zijn.”

Tijdens de lockdown was het plantenasiel dicht, maar zetten de dames hun werk wel voort. Meike: “We maakten afspraken en zetten de te ruilen planten buiten neer. Mensen konden via een prive-berichtje een plantje reserveren.” Vivian: “Zo fijn dat we nu weer een praatje aan kunnen knopen, tips uit kunnen wisselen en niet meer zo’n kille overhandiging buiten hoeven te regelen.”

Tijd en liefde

Meike wist overigens niet beter. “Ik ben begonnen in maart tijdens de lockdown. Ik geniet nu des te meer van de vrijdagen en de ontmoetingen met andere plantenliefhebbers.” Zelf heeft ze haar hele studentenkamer vol staan met groen. “Net als veel mensen liep dit tijdens de lockdown nog meer uit de hand. Het is fijn dat ik hier mijn stekjes kwijt kan. Ik ben ook actief voor de plantenruildag van mijn studentenvereniging. Een leven zonder planten kan ik mij niet voorstellen.”

Dat hebben de dames gemeen, ook Vivian omringd zich graag met groen en heeft thuis tientallen planten. “Het is fijn om met planten bezig te zijn, ik geef graag stekjes weg. Nadenken over een cadeau voor een housewarming? Nee dat hoef ik niet te doen.” Kerenina schiet in de lach en zegt: “Dat is zo herkenbaar! Dat geldt voor ons alledrie wel. En het is toch ook veel leuker dan een VVV-bon? Het is veel persoonlijker om een plant te geven waar jij al heel veel tijd en liefde in hebt gestoken.”

tekst gaat verder na de afbeeldingen

Ontelbaar

Kerenina heeft in haar eigen woning zoveel planten, dat ze is gestopt met tellen. Ze houdt ook een kleine moestuin bij. “Ik ben vanaf het begin van het plantenasiel hierbij betrokken, dat was in november 2019. Het is zo ontzettend leuk om te doen, ik zou het niet meer willen missen.”

Naast het werken met de planten vindt ze het contact met mensen het allerleukste van het plantenasiel. “We hebben een hele gezellige club vrijwilligers met allemaal dezelfde passie. We leren ontzettend veel van elkaar. Het contact met de andere mensen in dit pand, bijvoorbeeld van de Stadskeuken is ook zo leuk. En de bezoekers natuurlijk. Dit is een fijne plek.”

Allemaal beestjes

De kennis van planten hebben de dames van elkaar, en door veel te lezen. Meike: “Ik zoek veel op het internet op, maar leer ook veel in de praktijk.” Vivian: “Van Kerenina heb ik bijvoorbeeld heel veel geleerd over beestjes. Er ging een wereld voor mij open joh, dat er zoveel verschillende beestjes op planten konden leven wist ik niet.”

Dat brengt het gesprek op het bestrijden van plagen en het mooi houden van planten. Kerenina: “We stellen 1 eis aan de planten die mensen doneren of ruilen. En dat is dat de plant geen beestjes mag hebben. Maar helemaal buiten de deur houden gaat niet.” Ze wijst naar een quarantainetafel. “Deze planten behandelen we met biologische middeltjes om ze weer zoveel mogelijk beestjesvrij te krijgen. Soms moeten we een plant helemaal kort snoeien.”

Social media

Planten oplappen, stekken en verzorgen, ze zijn er maar druk mee. Kerenina: “We proberen ook zo goed als we kunnen de socials bij te houden, als iemand bijvoorbeeld een grote plant weg wil geven, maar wij kunnen deze niet vervoeren, plaatsen we een oproepje. Dan is het vaak in no time opgelost. Het is leuk om te zien dat ons enthousiasme voor planten aanstekelijk werkt. Zo wordt Arnhem nog groener!”

Heb jij een plantje te ruilen, of wil je met een klein budget een plantje kopen? Ga dan eens langs op vrijdag tussen 14.00 en 17.00 uur bij het plantenasiel aan de Beekstraat 40. Het asiel zit in hetzelfde pand als de Stadskeuken, je ziet de plantjes vanzelf op de vensterbank staan.

Meer in deze categorie

Arnhemmer van de Week

Ga naar “Annemarie (80) reisde haar grote liefde achterna: ‘Samen hebben we de hele wereld gezien’”

Annemarie (80) reisde haar grote liefde achterna: ‘Samen hebben we de hele wereld gezien’

Annemarie
Ga naar “Bianca steekt zorgpersoneel Rijnstate een hart onder de riem: ‘Ik voel hun onmacht’”

Bianca steekt zorgpersoneel Rijnstate een hart onder de riem: ‘Ik voel hun onmacht’

Ga naar “Jet emigreerde naar Spanje maar kwam terug naar Arnhem: ‘Ik ben niet zo’n avonturier’”

Jet emigreerde naar Spanje maar kwam terug naar Arnhem: ‘Ik ben niet zo’n avonturier’

In onze gids

Ga naar “FortVier Schuytgraaf”

FortVier Schuytgraaf

 • Laakoever 401
 • Vrijetijd en uitgaan
 • Gesloten
Uitkijken over het water bij FortVierUitkijken over het water bij FortVier

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99”

GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Alle Taksi en DubbelFrisss van € 7,16 voor € 3,58”

Alle Taksi en DubbelFrisss van € 7,16 voor € 3,58

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Blokker XXL fleeceplaids 12,99 – Eenmalig, promokop!”

Blokker XXL fleeceplaids 12,99 – Eenmalig, promokop!

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Gillette bosch of tefal cadeau”

Gillette bosch of tefal cadeau

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Office Host – Gastvrouw/heer”

Office Host – Gastvrouw/heer

 • Dormio Group B.V.
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Cateringmedewerker Scholencatering”

Cateringmedewerker Scholencatering

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Assistent uitvoerder”

Assistent uitvoerder

 • Eminent Groep
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Begeleider”

Begeleider

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker frontoffice in het onderwijs”

Medewerker frontoffice in het onderwijs

 • Randstad
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Urban Trail Arnhem”

Urban Trail Arnhem

 • 20 november 2022
Arnhem urban Trail
Ga naar “Oktoberfest in Arnhem”

Oktoberfest in Arnhem

 • 1 oktober 2022
Ga naar “Winter Wonderland”

Winter Wonderland

 • Van 9 dec t/m 9 jan
Winter Wonderland
Ga naar “Popronde Arnhem”

Popronde Arnhem

 • 28 oktober 2022
Ga naar “StoryTrail Theaterwandeling Arnhem”

StoryTrail Theaterwandeling Arnhem

 • 2 oktober 2022
StorytrailStorytrail