Vluchteling Ahmad gaat een bakkie doen met Arnhemmers: ‘ik wil zo graag mijn verhaal vertellen’

Aangeboden door VluchtelingenWerk 12 juni 2018

Toen Ahmad Koujo (22) als vluchteling naar Nederland kwam, zat hij boordevol verhalen. Over zijn thuisland Syrië, zijn reis naar Europa en zijn dromen voor de toekomst in Nederland. Die verhalen wil Ahmad graag delen met anderen. Daarom gaat hij 20 juni samen met VluchtelingenWerk Nederland op straat een bakkie doen met Arnhemmers, om met mensen in contact te komen en zijn ervaringen te delen. “Ik probeer echt iets toe te voegen aan dit land.”

Een kop koffie drinken is niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld een manier om elkaar te leren kennen of bij te praten. Daarom organiseert VluchtelingenWerk Nederland op 20 juni – Wereldvluchtelingendag – de actie Bakkie Doen?, een initiatief om vluchtelingen in contact te brengen met andere Nederlanders. Iedereen is welkom om een kopje koffie te komen drinken met Ahmad en andere vluchtelingen.

De reis van Ahmad

Ahmad kwam in september 2015 aan in Nederland, na een lange tocht vanaf zijn geboorteland Syrië. Hij vluchtte voor de oorlog door een bus te pakken naar Turkije. Vanaf daar maakte hij de gevaarlijke tocht naar Griekenland met de boot. “Daar heb ik drie dagen op straat gewacht op de juiste papieren om door te reizen naar Nederland.” Soms kon hij de bus of trein pakken maar vaak moest Ahmad lopen of zelfs rennen. “Veertien dagen ben ik onderweg geweest.”

‘MIJN TOEKOMST LIGT IN NEDERLAND’

‘Vraag me alles’

Nu is Ahmad bezig met een schakeljaar zodat hij in september kan beginnen met de opleiding bedrijfseconomie aan de HAN. Hij ziet een toekomst voor zich in Nederland en wil daar hard aan werken. “Er zijn misschien mensen die denken dat vluchtelingen uit Syrië hier komen voor de lol, dat ze een uitkering willen of vakantie willen vieren. Maar wij zijn gevlucht voor een oorlog. Mijn toekomst ligt in Nederland en ik heb plannen om echt iets bij te dragen aan de maatschappij hier.” Dat is ook wat Ahmad over wil brengen tijdens de actie Bakkie Doen?. “Mensen mogen me alles vragen, ik wil graag mijn verhaal vertellen.”

Van de klok

Wat hem betreft zijn er een heleboel overeenkomsten tussen Nederlanders en Syriërs. “Het straatbeeld qua kleding lijkt erg op elkaar. Ook het belang van school en werk is hier sterk aanwezig, net als in Syrië.” Waar Ahmad wel even aan moest wennen is hoe punctueel Nederlanders zijn. “Als je een afspraak hebt bij school of de gemeente, snap ik het nog wel. Maar ook je vrienden vinden het niet leuk als je een paar minuten te laat bent. Dat vind ik maf, haha!”

Kom jij ook gezellig een bakkie doen met Ahmad of een andere vluchteling? Op 20 juni van 08.00 uur tot 13.00 uur bieden wij je op het Willemsplein in Arnhem graag een kop koffie aan én een goed gesprek! Lees meer op vluchtelingenwerk.nl/bakkie-doen


Deze bijdrage wordt je aangeboden door VluchtelingenWerk. Meer over VluchtelingenWerk ontdekken?

VluchtelingenWerk

adv.