Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Stadsdichter Jesse Laport: ‘Ik wil op een liefdevolle manier de wereld veroveren’

Door Lois de Vries 14 januari 2020

Jesse Laport (28) laat in Arnhem een indruk achter met creatieve gedichten. Jesse opereert ook wel onder de naam Stadsdichter van Arnhem. Hij wil graag poëzie dichterbij de Arnhemmer brengen en de Arnhemmer dichterbij de poëzie. Zo organiseert hij een open podium, zijn zijn gedichten door heel Arnhem te vinden en wil hij mensen aan het denken zetten met zijn poëzie. Indebuurt ontmoet onze eigen Arnhemse stadsdichter.

Hoe kun je eigenlijk stadsdichter worden? Volgens Jesse kwam dat nadat hij gevraagd was door het binnenstadsbestuur om in plaats van een nieuwjaarsspeech een gedicht voor te dragen.”Ze vroegen daarna wat mijn doel hiermee was. Ik vertelde hen dat ik graag stadsdichter wilde worden.” Alhoewel er in Arnhem geen officiële stadsdichter is, werd Jesse sindsdien de ‘officieuze’ stadsdichter. Sinds hij de titel op zich genomen heeft organiseert hij vijf keer per maand een open podium. Met Tapschrift kon hij poëzie weer toegankelijk maken voor de gewone Arnhemmer. “En dat is een van de vele mooie dingen die ik heb mogen doen om de titel Stadsdichter van Arnhem waar te maken. ”

Gedichten in Arnhem

“Ik probeer poëzie toegankelijk en zichtbaar te maken in Arnhem. Er hangen heel veel gedichten van mij door de stad zoals in Hotel Haarhuis, in de Rozemarijnsteeg, hier om de hoek bij de Beekstraat hangen er gedichten op de muur. Tegelijkertijd wil ik niet dat het zo ongrijpbaar word, dat poëzie zo een decadente kunstvorm zou zijn. Daarnaast schrijf ik heel veel odes aan de stad op sociale media en wil ik mijn functie als stadsdichter ten volle benutten.”

Als we hem vragen naar een van zijn favoriete gedichten in Arnhem antwoordt hij: “Bij café Bonnie staat een gedicht van mij van twee zinnen op de muur. Ik vind dat een heel belangrijk gedicht. Het gaat zo: ‘Neem de tijd voor wat je doet, er is geen tempo waarop leven moet.’ Ik hoop dat dat ook onthaastend werkt, want je hebt geen haast om carrière te maken, je hebt geen haast om een rijbewijs te halen of een studieschuld af te betalen. Iedereen is gewoon maar een mens. We zijn allemaal maar in dit leven gedumpt en we weten allemaal niet hoe je precies leven moet. Neem de tijd voor dingen want jezelf forceren voor dingen waar je nog niet klaar voor bent is nooit goed.”

Fotocredit: Bas van Spankeren

Dichten was een toevallige ontdekking

Was Jesse vroeger ook al zo’n dichter? “Nee, maar een artiest wel. Het podium is gebleven. Ja, ik was altijd die jongen die vond dat hij te weinig aandacht had. Ik was altijd opzoek naar de spotlights. Zo heb ik heel lang aan breakdance gedaan, in het theater gespeeld, in bands gezeten als drummer. Uiteindelijk heb ik eigenlijk van alles gedaan. Maar pas later zag ik dat je met schrijven ook veel kunt doen, maar dan kan ik wel de baas op het podium blijven. Als danser moet je met een choreograaf rekening houden, als acteur met een regisseur, of samenwerken in een band. Ik kwam daar per ongeluk achter van ‘oh maar hier kan ik zelf weten wat ik doe’. Er is niemand die er iets van zegt. Ik kan het helemaal zelf weten. Het ultieme podium. Het was een toevallige ontdekking.”

Heeft hij nooit zenuwen als hij op het podium staat? “Dit is voor mij de beste vorm van mindfulness. Ja, ik ben nergens zo erg in het nu als op het podium. Vooraf ben ik altijd zenuwachtig, maar op het podium zeker niet. Ik ben daar onwijs op mijn plek.”

Past poëzie wel in de huidige tijd?

Wij vroegen Jesse of dichten nog wel in deze tijd past: “Ik denk dat het een nieuwe vorm aan het aannemen is die meer past bij deze tijd. Ik denk dat het inderdaad voor het grootste deel van de bevolking niet past. Poëzie is vaak niet heel toegankelijk en is voornamelijk in boekvorm verkrijgbaar. Boeken worden ook steeds minder populair en samen kunnen we poëzie ook weer toegankelijk maken.”

Zou sociale media daarin kunnen helpen? “Ja onwijs! Al mijn volgers op Instagram zijn tussen de 20 en 25 jaar en dat is relatief gezien erg jong al. Er zijn ook 14-jarigen die mij vragen: ‘goh mag ik jouw gedicht gebruiken voor school?’ Omdat ze via Instagram toch bij mijn profiel terecht gekomen zijn en zo komen zij bij literatuur uit. Dus ik denk dat dat zeker heel veel uitmaakt.”

Inspiratiebron

Waar haalt een dichter nou eigenlijk zijn inspiratie vandaan? “Ik vind het leuk om over dingen te schrijven die een beetje schuren. Over dingen die een beetje gevoelig liggen. De Arnhemmer is bijvoorbeeld erg lang tegen de aanleg van de Jansbeek geweest. Als het over Arnhemmers gaat wil ik het toch misschien een beetje confronterend maken. Dat is eigenlijk bij alles zo, ook als ik over het land schrijf vind ik het leuk om te kijken waar het een beetje schuurt. Dus niet per se de mooie of lelijke dingen, maar het pijnlijke.”

Zouden we het dan rebelse poëzie kunnen noemen? “Een beetje wel ja, als het een beetje schuurt. Ik vind het namelijk leuk als het je aan het denken zet. Dat is uiteindelijk mijn hogere doel. Je wilt altijd mensen laten denken en ik denk dat met zulke onderwerpen je dat makkelijk bereikt.”

De wereld liefdevol veroveren

We vroegen aan Jesse of hij nog meer ambities heeft. “Het lijkt me heel erg leuk om meer Youtube filmpjes te maken en dat ik daar meer tijd voor heb. Want dat lijkt me heel grappig. Maar ik wil vooral de wereld op een hele liefdevolle manier veroveren om zoveel mogelijk mensen te bereiken met een positieve boodschap. In die zin dat ik denk dat er al genoeg mensen zijn met een podium met een verkeerde boodschap. Ik hoop dat uit balans te mogen halen.”

Fotocredit: Bas van Spankeren

Een slecht gedicht

Kun je überhaupt wel een slecht gedicht maken? “Dat is een goede vraag, ik lees soms wel eens teksten waarvan mensen zeggen dat het een gedicht is en dan denk ik, nee dit is een woordgrap of een gevoel. Dat maakt het niet meteen per se een slechte tekst maar dit is geen gedicht. Misschien wil je dat graag en dat komt wel denk ik. Slechte gedichten is als zeggen bestaat er slechte kunst. Als het antwoord daarop ja is is het dan wel kunst? Een gedicht hoeft niet te rijmen, maar het mag zeker.”

Toekomstige dichters 

Stel iemand wil dichter worden, hoe moet je dat dan doen en waar moet je beginnen? Jesse heeft genoeg tips: “Kom naar Tapschrift! Dat is een open podium waar je je gedichten kunt voordragen en daar kun je ook voelen hoe dat is. Bekijk hoe dat bevalt en of je het zelf wel fijn vind om op een podium te staan. Maar vooral heel veel lezen en verdiepen in wat je tof vindt. Stel je vindt iets niet leuk, is het ook oké om dat weer los te laten. Dan hoef je dat dus niet te worden en dat is misschien wel het moeilijkste. Je hoeft niet per se een opleiding te volgen voor dichten maar het helpt wel. Want je krijgt in een opleiding natuurlijk vier jaar lang de ruimte om je te verdiepen in schrijven, maar dat kan ook zeer zeker zonder opleiding. Ik heb heel veel kennis daar opgedaan die ik anders misschien nooit zou hebben. Zoals bepaalde boeken lezen, ik hoorde van verschillende schrijvers die ik normaal nooit zou lezen. Dat maakt je wel een sterkere schrijver denk ik.”

Wil je meer van Jesse Laport zien of zijn gedichten? Hij is heel vindbaar op Instagram, Facebook, Twitter allemaal onder Jesse Laport, stadsdichter. Of wil je Jesse op het podium zien staan? Kijk dan op zijn website!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

adv.