Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Schrijvende opa Anton: ‘gaat het over snoep en poep dan is het lachen, gieren brullen’

Door Christine Kieviet 8 oktober 2019

Arnhemmer van de week Anton van Grunsven (62) maakte spelenderwijs wat schetsjes van zijn kleinkinderen. Die schetsjes alleen, dat vond hij wat kaal. Daar moest een tekst bij. Dat was het begin van het boek ‘Cadeautje voor opa’: een boek voor opa’s geschreven vanuit het perspectief van een opa.

Het idee was helemaal niet om een boek te maken. In zijn werk wilde Anton meer doen met illustraties en daarom begon hij te tekenen, tussen zijn werk door. Anton runt samen met zijn vrouw het adviesbureau Batouwe Arnhem, gespecialiseerd in onderwijsvernieuwingen. “Ik startte in Paint en maakte ook wel wat schetsjes met de hand. Maar ik kan natuurlijk helemaal niet tekenen, de eerste tekeningen waren echt drie keer niks.” Anton zocht naar handigere manieren en kwam uiteindelijk terecht bij een tekentablet. Daarop ging hij aan de slag.

‘Daar moet je wat mee doen’

“Als ik de tekeningen los zag, dacht ik: wat knullig, maar als ik de tekeningen allemaal bij elkaar op mijn scherm zag staan, dacht ik: dat is best leuk.” Bij de tekeningen moest ook wat tekst komen, vond Anton. Dus schreef hij er teksten bij over belevenissen van een opa met kleinkinderen. Er kwam steeds meer structuur in de tekeningen en de teksten en zo ontstond het idee voor een bundel. Hij maakte een pdf van het geheel en stuurde het op. “Ik kreeg positieve reacties als ‘veelbelovend’ en ‘daar moet je wat mee doen’. En dat deed ik.”
Anton kwam terecht bij uitgeverij Het Boekenschap. Intussen had hij nog niemand in zijn omgeving verteld over zijn idee over het boek en over het contact met de uitgever. “Pas toen ik groen licht had van de uitgever, heb ik het aan mijn vrouw en aan mijn kinderen verteld. Tot die tijd heb ik het geheim gehouden. Ik wilde het eerst zien en dan geloven.”

Genieten van de begroeting

Anton heeft samen met zijn vrouw twee kinderen en drie kleinkinderen. De kleinkinderen zijn één, vierenhalf en zes jaar oud en komen regelmatig bij hen logeren. Anton en zijn vrouw reizen ook regelmatig af naar Amsterdam, om daar hun kroost een bezoek te brengen. Hij vindt het fijn om bij ze te zijn. Het meest geniet hij van de begroeting als ze elkaar net zien. “Dat ritueel vind ik fantastisch: ze komen van veraf aanrennen en dan til ik ze hoog op, boven mijn hoofd. Op deze leeftijd kan dat nog, ze zijn nog licht. Dat is genieten.”

Snoep en poep

Ook het eindeloos herhalen van dingen vindt Anton erg leuk. “Kinderen kunnen een verhaaltje wel tachtig keer horen, dat vind ik zo mooi. Ik verzin vaak zelf de verhaaltjes. Als het maar ondeugend is en er komt snoep en poep in voor, dan is het lachen, gieren, brullen.”

Rode draad

Er zit in dit boek ook een rode draad. Anton vertelt tijdens het interview dat mensen van alles van elkaar vinden en over elkaar denken, ook opa’s. “Maar het maakt met kleinkinderen niet uit wát je doet, áls je het maar doet. De ene opa is heel voorzichtig, de ander zegt juist ‘klim maar op die tractor en rij maar weg’. Iedereen doet het op zijn eigen manier, toch oordelen we zo snel over elkaar. We maken ons gauw zorgen over de kinderen, maar met de volgende generatie komt het wel goed, uitzonderingen daargelaten. Daarom zeg ik: het maakt niet uit wát je doet, áls je het maar doet. Het is wel belangrijk dat wat je doet, aansluit bij de belevingswereld van kinderen, of je moet het zo brengen dat het aansluit.”

Geen moeite om opa te zijn

Anton heeft er geen moeite mee gehad om zelf opa te worden. “Toen ik kind was vond ik een opa altijd ontzettend oud. Maar nu is de gemiddelde leeftijd van opa’s 58 jaar en ik zit zo’n beetje op dat gemiddelde. Ik heb nooit gedacht: wat ben ik ineens oud. Ik heb wel gedacht toen mijn dochter zwanger was: het leven van mij en mijn vrouw gaat veranderen. In het weekend fietsten we vaak lange afstanden of liepen we vele kilometers. Dat kan niet als de kleinkinderen komen logeren. Maar daar kiezen we zelf voor. We willen graag dat ze komen logeren, we willen graag dat er een boel op ons bord wordt gelegd omtrent de kleinkinderen.”
Op de vraag of we nog een tweede boek van Anton kunnen verwachten, antwoordt hij: “Ik ben spelenderwijs bezig met iets nieuws, zonder te weten of ik er iets mee ga doen.”

Over Cadeautje voor Opa

Het boek bevat korte belevenissen van een ervaren opa. Met een luchtige en grappige ondertoon schrijft hij onder andere over het hebben van wel of geen box, kietelen, de eerste oppasdagen en tot tien tellen. Cadeautje voor Opa… een kleinkind. ISBN: 9789492723703. Prijs: € 17,95

adv.