Samen eten met de buren: gezellig!

Door Brechtje van Dam 13 maart 2018

Lokaal dineren bij wijkbewoners is populair in de Arnhemse wijk Stadseiland. Juliette Kockelkorn, John Koot en hun echtgenoten zijn dankzij ‘Local Dinner’ bevriend geraakt. Deze zomer moet het eerste openlucht diner aan een eigen buurttafel plaatsvinden.

Door Jesse Reith

Het idee is simpel: voor 10 euro schuiven wijkbewoners aan voor een driegangenmenu, verzorgd door twee lokale koks. Zij koken met ingrediënten uit de buurtwinkels. Aan een grote tafel worden verhalen gedeeld en ontmoet je elkaar. Dat is, kort samengevat, Local Dinner. “Ik kijk er altijd naar uit”, zegt Juliette Kockelkorn. “En voor half één sluiten we niet”, lacht ze.

Het idee ontstond 2,5 jaar geleden, toen een wijkbewoonster mensen thuis uitnodigde voor een gerecht. Daar werd de basis gelegd voor het initiatief, dat steeds bij een andere wijkbewoner plaatsvindt.

Allerlei soorten mensen

“De verschillende achtergronden en beroepen maken het leuk”, vindt Juliette. John Koot is er vanaf het eerste uur bij en hoopt dat er dit jaar ook weer veel nieuwe bewoners aanschuiven. “Dat kan helpen tegen eenzaamheid.” Dat geldt ook voor ouderen die in de zomervakantie alleen zijn, of migranten die er sinds kort wonen.

Beide wijkbewoners weten hoe het voelt om als nieuwkomer in een wijk te komen. John kwam in 2008 van Rosmalen naar Arnhem, Juliette een jaartje eerder. John: “Toen was hier bijna niks te doen. Nu heb ik vrienden gemaakt dankzij de wijkactiviteiten, waaronder Local Dinner.”

Samen eten

De laatste editie trok vijftien bezoekers. John: “Vanwege de populariteit moeten we twee groepen gaan maken.” Stiekem vinden ze het gezelliger om met z’n allen te blijven. Daarom bedacht John een andere manier om het initiatief voort te zetten: buiten, aan zogenaamde buurttafels. Vanaf de vijfde etage van de woontoren wijst hij naar de groenstrook in de Fanny Blankers-Koenstraat. “Op een mooie zomeravond kunnen er dan twintig mensen samen eten.”

John heeft namens het burennetwerk Stadsburen, dat het Local Dinner organiseert, honderd brieven naar omwonenden verstuurd, met daarin de vraag hoe er over de buurttafels wordt gedacht en of wijkbewoners iets willen bijdragen. “De reacties zijn positief en er is al 345 euro opgehaald.” De gemeente Arnhem wil ook een bijdrage leveren als er genoeg draagvlak voor is.

Buurttafels

En als de buurttafels er eenmaal staan? “Dan zouden we ook graag fruitbomen planten en moestuinbakken aanleggen”, droomt John. Het moet Stadseiland socialer en groener maken. En wie weet kan er dan een lokaal diner komen met puur ingrediënten uit de wijk? “Eerst gaan we de buurttafels regelen”, besluit John zelfverzekerd.

Dit artikel is geplaatst in samenwerking met de Arnhemse Koerier.