Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rob over het Oranje Koffiehuis: ‘Ik schuif graag bij mijn gasten aan’

Door Joep Oerlemans 5 juni 2018

In een zijstraat van de Koningstraat zit het Oranje Koffiehuis verstopt, een van de oudste kroegen van Arnhem. Rob Mijnhart (70) is hier de gastheer. Hij is er bijna iedere dag om je te bedienen en een gezellig praatje te maken: “Ik ben altijd benieuwd hoe de mensen hier terecht komen.”

Rob begon ooit in de horeca, maar is uit die wereld gestapt en iets anders gaan doen. “Ik heb het altijd hartstikke leuk werk gevonden, maar helaas kwam mijn sociale leven erdoor in de knoei.” Hij zag door het werk zijn vrienden minder en kon nauwelijks meer repeteren met zijn bandje. Daarom is Rob een andere weg in geslagen. “Ik heb een winkel in Indiase spullen gehad in de Kortestraat, dat heette de Popshop. Al vrij snel kreeg mijn zaak de bijnaam Robby Popshop.”

 

Op zoek naar een plek

Na zijn pensioen zocht Rob een plek hebben om muziek te maken en zijn vrienden te ontmoeten. “Ik ben lang uit de horecawereld geweest, maar het ging weer kriebelen. Werken in een café, een geschikte ruimte erbij voor optredens met de band en mijn vrienden treffen; dat is de beste combinatie voor mij. Daarom ben ik naar een geschikte plek gaan zoeken. Helaas waren de meeste panden te duur om te kopen. Hij kon het Oranje Koffiehuis voor een gunstige prijs overnemen. “Er aasden destijds veel mensen op deze locatie. Ik heb echt geluk gehad.”

Kopje koffie drinken

Bij het Oranje Koffiehuis schuiven geregeld clubjes aan. “Op de eerste vrijdag van de maand komen de dames die vroeger bij de Bijenkorf hebben gewerkt koffie drinken. Sinds de V&D gesloten is, komen er ook ongeveer vijftien mensen een bakkie leut drinken op de derde vrijdag van de maand. Ik ben heel blij dat ik deze groepen een plek kan bieden om gezellig bij elkaar te zijn.”

Rob oranje koffiehuis arnhem
Foto: Rens Plaschek

Bezige bij

Rob blijft druk, naast het runnen van het café is hij te horen op de radio. “Ik presenteer elke week het radioprogramma Stamgasten op RTV Arnhem. We praten dan over de geschiedenis van de stad. Ik bereid niet veel voor. Alles gaat lekker spontaan.”

Erbij aan tafel

Misschien is het je weleens opgevallen; gastheer Rob zit vaak bij zijn gasten aan tafel mee te leuteren. “Ik ben benieuwd hoe de mensen hier terecht zijn gekomen en wat ze in het dagelijks leven doen. Door bij ze aan tafel te zitten, weet ik wie er over de vloer komt. Wel zo’n prettig gevoel.”

Optredens

In het café komen regelmatig bandjes langs. Rob is zelf ook muzikaal. “Ik drum al bijna mijn hele leven. Mijn band heet The Orange Coffee Beans. We treden elke eerste zondag van de maand op in het koffiehuis. Ik ben ook de drummer bij de Ruych band. We bestaan al sinds 1966 en spelen altijd jaren zestig muziek.”

Beroemdheden in je zaak

Bij het Oranje Koffiehuis heeft Rob zelfs een BN’er over de vloer gehad. “Bram Moszkowicz is hier weleens geweest. Hij was hier tegenover aan het kijken bij het antiekzaakje. Dit café was een soort jeugdsentiment voor hem, want zijn vader had ook zo’n soort kroegje waarin hij repeteerde met zijn bandje. Toevallig!”


Meer over Oranje Koffiehuis ontdekken?

Oranje Koffiehuis cafés

Geopend11:00 - 22:00

Arke Noachstraat 7, Arnhem

Bekijk meer:cafés

adv.