Rolls Ratelband is dé frietboer van Arnhem: ‘Ik houd van creëren’

Door Brechtje van Dam 19 mei 2017

Ruim twee jaar geleden nam hij de Haphoek over van zijn vader, de bekende positiviteitsgoeroe Emile Ratelband. Inmiddels is Rolls Ratelband (40) zelf een bekende Arnhemmer dankzij zijn ambachtelijke friet en vrolijke lach. “Ik sta bijna alle weekenden zelf te bakken. Dat blijft toch het leukste.”

Het is een zonnige woensdagmiddag en Rolls staat aardappels te snijden voor zijn zelfgemaakte frietjes. Een vrouw komt even gedag zeggen bij de toonbank van de Haphoek. “Buurvrouw, deze krijgt u van mij hoor!”, lacht Rolls terwijl zijn collega Richard de dame een puntzak friet aanreikt. “Een praatje maken, dingen weggeven, dat vind ik mooi”, zegt Rolls. “Het is hier hartstikke gezellig, maar het is ook hard werken.”

Nooit stilzitten

Daarin heeft Rolls gelijk want Arnhemmers staan in de rij voor de biologische ambachtelijke friet van de Haphoek. Naast de frietzaak zit zijn andere onderneming, het Thaise bezorgrestaurant BKK Thai. Dat is momenteel het best lopende Thaise bezorgrestaurant in Arnhem. Daarnaast heeft Rolls nog een pand waarin hij een ijssalon wil gaan openen. En dan is er ook nog een pand in De Steeg waar hij toch ook wel iets mee wil doen. “Mijn vriendin zegt wel eens dat telkens wanneer het rustiger wordt ik met iets nieuws begin”, geeft hij toe. “Maar het zit ook in mijn genen. Ik vind het leuk om altijd bezig te zijn en ik houd van creëren.”

Rolls-ratelband-haphoek

Terug naar Arnhem voor de haphoek

Je zou inderdaad kunnen stellen dat het ondernemen Rolls in het bloed zit. Voor hij de Haphoek overnam had hij jarenlang een bouwbedrijf in Frankrijk, daarvoor een discotheek op de Korenmarkt. Zijn vader heeft vroeger nog samen met zijn moeder in de Haphoek achter de toonbank gestaan. “Ik kom van vijf generaties van bakkers en ondernemers. Dat zit dan toch in je.” Toen Rolls na jaren in Frankrijk te hebben gewoond terugkwam naar Arnhem, was dat om zijn dochtertje meer te kunnen zien. “Toen ze jong was ging ik veel heen en weer tussen Frankrijk en Arnhem, omdat zij en mijn vriendin hier wonen. Mijn vriendin vertelde me op een dag over de eerste stapjes van mijn dochter, die had ik gemist. Ik dacht bij mezelf: ‘waar ben ik mee bezig?’ Dat was voor Rolls genoeg reden om terug te gaan naar zijn roots in Arnhem.

rolls-ratelband-haphoek
Rolls Ratelband (rechts) snijdt al zijn eigen friet

Gezonde strijd met de concurrent

Rolls heeft aardig wat concurrentie, maar daar kan hij goed mee omgaan. Toen eind vorig jaar het Frites Atelier van Sergio Herman opende in Arnhem, kreeg hij het eventjes benauwd. “Maar dat was uiteindelijk nergens voor nodig.” Op de dag van de opening feliciteerde Rolls het Frites Atelier door zelf de hele middag gratis friet weg te geven. “Ze stonden bij mij in de rij op de dag van de opening, daar moest ik wel om lachen.” Volgens Rolls is er niets mis met een beetje concurreren, dat heeft hij naar eigen zeggen van zijn vader Emile. “Zij doen ook eigenlijk iets heel anders dan wij. Je ziet wel dat friet eten op straat daardoor iets chiquer is geworden en het bij ons ook drukker wordt. Ik denk dat mensen die daar eten ook weleens doorlopen naar de Haphoek om bij een ander te kijken.”

rolls-ratelband-haphoek

Streng maar rechtvaardig

Rolls heeft graag de regie zelf in handen. Hij staat niet alleen dagelijks zelf in de Haphoek en bij BKK Thai, hij kiest ook al zijn eigen collega’s uit. Bij de Haphoek werken veel jongeren. Bij BKK Thai werken alleen koks met een Thaise achtergrond. “Dat doe ik bewust omdat ik geloof dat zij het beste weten hoe de gerechten uit de Thaise keuken bereid moeten worden. Zij hebben het immers van huis uit meegekregen.” Hoewel het niet in zijn aard zit, moet Rolls ook wel eens streng zijn tegen zijn medewerkers. “Ik ben dan soms een beetje kort door de bocht, want ik ben toch de baas en moet dus ook wel eens boos worden. Maar het liefst heb ik het gewoon gezellig.” Dat laatste lijkt ze heel goed af te gaan bij de Haphoek.

Er staat dus nog een ijssalon op de planning van Rolls, hij kan immers niet zo goed stilzitten. Maar wanneer en hoe die ijsjes er dan komen? Wordt vervolgd…


Meer over De Haphoek ontdekken?

De Haphoek restaurants en horeca

Nu gesloten12:15 - 18:15

Roggestraat 31, Arnhem

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.