Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rafik: ‘Ik wil studenten helpen, ze iets geven wat ik zelf niet heb gehad’

Door Jolinda van Alfen 11 februari 2020

Rafik El Malki (27) weet het zelf nog heel goed. Dat eerste jaar op het HBO was best pittig. “Ik kwam van het MBO en merkte dat ik er echt een schepje bovenop moest doen. Ik had daar wel begeleiding bij kunnen gebruiken.” Die was er niet en daarom is hij nu druk bezig met Students Community Arnhem. Waarbij HBO’ers worden ingezet om MBO’ers te helpen.

Het begon als een project tijdens zijn studie. “Mijn projectpartner Lamyae liep stage bij het ministerie van onderwijs en kwam erachter dat de uitvalcijfers van studenten die de overstap van het MBO naar het HBO maken extreem hoog zijn. MBO’ers haken twee keer zo vaak af als havo leerlingen. Daar wilden we wat aan doen.” Rafik maakte zelf de overstap van het MBO naar HBO. “Ik heb de opleiding junior accountmanager aan het Rijn IJssel gedaan en daarna bedrijfskunde aan de Avans Hogeschool. Ik merkte dat de werkdruk veel hoger ligt, het vraagt echt veel meer van je dan het MBO. Ik zag ook wel dat MBO studenten met dezelfde problemen worstelden als ikzelf.”

Students Community Arnhem

Het idee voor Students Community Arnhem werd geboren. “We ontdekten dat we subsidie voor ons project konden aanvragen en zo is het verder uitgegroeid. We hebben een plan gemaakt, op basis van veel interviews met studenten. De subsidie is toegekend, we zijn nu verder aan het uitbouwen.”

Wat betekent dit nu in de praktijk voor een MBO student die naar het HBO wil, met begeleiding? “Wij koppelen MBO’ers aan HBO’ers, een soort buddies. De begeleidende student kijkt goed waar de behoeften van zijn buddy liggen. Dat doen we al in het laatste jaar van het MBO. Dus begeleiding bij de studiekeuze is ook al mogelijk. Past de opleiding van je keuze wel bij jou en jouw unieke kwaliteiten. We willen echt naar het individu kijken.Wat wordt er straks van je verwacht.” De begeleiding gaat verder totdat een student zijn of haar propedeuse heeft gehaald.

Rafik
Foto: indebuurt Arnhem

Werkdruk ligt hoger

Rafik heeft ontdekt dat MBO’ers vooral behoefte hebben aan inzicht in de werkdruk op het HBO. Ook is het handig als ze meer informatie krijgen over welke opleidingen er allemaal zijn. “En op individueel niveau kijken welke interesses iemand heeft en of een opleiding daarbij past. Maar ook hoe een opleiding in elkaar steekt, wat zijn de verplichte vakken, hoe ga je daarmee om.”

De HBO’ers die willen helpen met de begeleiding krijgen daar een vrijwilligersvergoeding voor. “We bieden ook trainingen aan. Het staat prima op je cv. Het is ook niet zo lastig gebleken om begeleiders te vinden, maar wel om MBO’ers te vinden. Hopelijk krijgt Students Community Arnhem snel wat meer bekendheid.”

Naar Londen

Rafik heeft zijn project gepitcht bij Shell en werd geselecteerd voor het One Young World Shell Scholarship Programme. Hij mocht het One Young World Summit in Londen bijwonen. “Dat was zo gaaf! Er waren beroemde sprekers zoals Doutzen Kroes en nobelprijswinnaar Muhammad Yunus. Dat vond ik enorm inspirerend. Ook het ontmoeten van andere jongeren die met zoveel verschillende projecten bezig zijn. Jongeren uit ontwikkelingslanden of oorlogsgebieden die zich inzetten om hun maatschappij beter te maken. Dat is bijna niet te vergelijken met wat ik doe.”

Toch maakt ook hij op zijn manier een verschil in de levens van mensen. “Als ik door de begeleiding ervoor kan zorgen dat iemand wel slaagt op het HBO die anders misschien was afgehaakt, dan is dat ontzettend mooi en geeft mij veel voldoening.”

Jongeren helpen

Maatschappelijke betrokkenheid zit in zijn familie. Zijn vader en zijn broer hebben zich altijd ingezet voor jongerenprojecten rondom Arnhem, zoals gratis huiswerkbegeleiding en sportlessen. Rafik volgt hun voorbeeld en zet een groot deel van zijn vrije tijd nu ook in om jongeren te helpen bij hun studie.

Rafik hoopt dat hij in de toekomst niet meer als hobby met het project bezig zal zijn. “Ik heb nu een leuke baan bij de IND, ik beoordeel asielaanvragen en vind het fijn om met mensen te werken. Het liefst help ik mensen. Daarom vind ik dit project ook zo leuk, ik zou hier graag mijn werk van maken. Ik wil studenten iets geven wat ik zelf niet heb gehad.”

Lees ook

Studenten HAN bouwen zelf waterstofauto: ‘Van piepschuim naar een wagen van koolstofvezel’

Zestien tweedejaars studenten van de HAN bouwen een waterstofauto. Ze doen met het voertuig mee aan ...

Binnenkijken bij Glenn: ‘Ik wil laten zien dat een studentenkamer stijlvol kan zijn’

Zijn eerste eigen woonruimte en wat heeft hij er een plaatje van gemaakt! Kan zo in een woonmagazine...

adv.