Pepijn en Freekje aan alle Arnhemmers: ‘jullie krijgen nog een kaartje van me!’

Door Redactie indebuurt Arnhem 16 april 2019

Door Marnix ten Brinke

Ga er maar eens aan staan: alle 78.000 huishoudens in Arnhem fysiek een kaartje sturen. Pepijn Stegeman en Freekje Mollenhof zijn samen de ludieke actie ‘Schrijf eens een kaartje’ gestart. Indebuurt wil weten waarom ze in de pen klimmen en zoekt ze op. 

Wekelijks schrijven Pepijn en Freekje samen met anderen vele kaarten met een positieve persoonlijke boodschap. Het doel: mensen opvrolijken en een glimlach bezorgen. Pepijn bezorgt deze kaarten zelf. De teller staat inmiddels op 2500 kaarten, maar er is nog een lange weg te gaan.

Veel zakelijke post

“Ik werk zelf bij een postbedrijf en zie dat er veel zakelijke post is”, vertelt Pepijn. “Maar een kaartje sturen gebeurt niet zo vaak meer. Ik stuurde zelf zo nu en dan anonieme kaartjes rond. Toen Freekje en ik elkaar ontmoetten hebben we zitten brainstormen over het idee om kaartjes te sturen naar mensen die het écht goed kunnen gebruiken in plaats van random mensen. Zo begonnen we en na een paar weken dachten we: ‘eenzaamheid valt niet vanaf de brievenbus te lezen, dus heel Arnhem kan wel een kaartje gebruiken want iedereen voelt zich wel eens alleen’. Dit is onze manier om een glimlach op iemands gezicht toveren.”

Opfleuren

Voor Freekje is het een klein gebaar. “We willen iemands dag opfleuren. Een kaartje is ook wat anders dan een whatsappje. Dit is iets tastbaars. Tegenwoordig gaat bijna alles digitaal, alleen de brieven van de Belastingdienst of gemeente krijg je nog in je brievenbus. Ook met kerst wordt het aantal kaarten minder. Wij wonen beiden alleen en vinden het zelf ook hartstikke leuk om een kaart te krijgen.”

Verbinden

Ze hebben elkaar via een datingsapp ontmoet, maar hoewel er geen romantische klik was, vonden ze elkaar wel met dit bijzondere project. “Wij willen graag verbinden”, zegt Freekje. “Op elke kaart plakken we een sticker met Pepijn’s adres en we vragen mensen een kaartje terug te sturen voor iemand die het ook goed kan gebruiken maar dan naar ons, zodat wij die weer doorsturen.”

Het schrijven van de kaarten doen ze niet helemaal zelf. Er zijn diverse plekken in Arnhem, zoals Boekhandel Het Colofon, Dudok en Rozet waar mensen kunnen helpen met het schrijven. “Elke eerste zaterdag van de maand tussen 11.00 en 15.00 uur zitten we ergens op de trap van Rozet aan een tafel kaarten te schrijven en iedereen mag dan komen helpen”, aldus Freekje. “Deze maand staan onze speciale brievenbussen bij Dudok Arnhem en Boekhandel Het Colofon. Daarin kunnen mensen een zelfgeschreven kaartje doen, die wij dan weer bezorgen.”

Vrije tijd

In sommige weken besteden ze meer dan tien uur van hun vrije tijd aan het project. “Het kost ons veel tijd en ook wel wat geld. Naast materialen willen we de grafisch vormgever betalen en tijdens de schrijfavonden die we organiseren geven we ook wel eens een rondje. Dat betalen we uit eigen zak. Daarom zijn naast schrijvers ook sponsoren van harte welkom!”

Pepijn vindt het feit dat het project hem wat geld kost niet zo heel erg. “De positieve energie die ik ervoor terug krijg is dat wel waard. Als ik door een straat loop en denk ‘jullie krijgen nog een kaartje van me’. Word ik daar helemaal vrolijk van.”

Beide enthousiastelingen hebben nog veel meer ideeën om het kaarten project naar een hoger plan te tillen en als alle Arnhemmers een kaart hebben ontvangen? “Dan gaan we gewoon verder naar Nijmegen of welke stad dan ook.”

Meer weten over of meedoen aan de actie ‘Schrijf eens een kaartje’? Kijk dan op www.facebook.com/schrijfeens

Lees ook

Wytske, Rian en Marijke: ‘we willen de buurt naar het Dorp halen’

Het Dorp. Sinds Mies Bouwman ruim 50 jaar geleden genoeg geld bij elkaar wist te verzamelen is deze ...
Naomi Vonk

Naomi verruilde Aruba voor Arnhem om bevallingen vast te leggen: ‘Het bevalt me hier uitstekend!’

Ze heeft altijd al een fascinatie met bevallingen gehad. Dus toen de Arnhemse Naomi Vonk (25) als fo...
blog column brechtje

Blog van Brechtje: ‘Een aalmoes voor een arme man’

Vraag jij je wel eens af wat de indebuurt redacteuren nou bezig houdt, naast het vullen van de site?...

adv.