Pascal slaat nieuwe weg in met 8Bahn: ‘we willen een bruisend nachtleven in Arnhem’

Door Jolinda van Alfen 25 september 2018

Wat zien wij nu ineens op de festivalkalender staan? 8Bahn bij de Stadsblokken? Daar willen we meer van weten en we zoeken Pascal Rietman (34) op. Op een zonnig terras voor hotel Karel vertelt hij aan indebuurt dat hij een nieuwe weg inslaat met 8Bahn. “We willen een nog bruisender nachtleven in Arnhem.” Hoe Pascal dat voor elkaar denkt te krijgen lees je hier.

Wat 11 jaar geleden begon met een paar kleine technofeesten is uitgegroeid tot een festivalorganisatie waar Arnhem trots op mag zijn. Er zijn al veel locaties voorbij gekomen om te feesten. In tunnels en oude panden, in Luxor, de havenloods en gewoon keihard buiten tijdens Koningsdag.

Arnhem mist iets

“We zijn ooit met 6 vrienden begonnen feesten te organiseren omdat we dit misten in Arnhem. Waar wij zelf graag naartoe zouden gaan. Nu zitten we eigenlijk weer op datzelfde punt. Er mist iets in Arnhem. Het is teveel een conceptstad geworden. Je hebt een keer in de zoveel tijd een feestje, maar dit varieert te veel. Wij willen structureel een bruisend nachtleven.”

Nog vaker 8Bahnfeesten, dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch is het volgens Pascal zo. “We zijn de hele zomer bezig geweest met plannen. Het is de bedoeling dat we elke laatste zaterdag van de maand op een vaste locatie een clubnight neerzetten.” Die locatie is nog niet helemaal zeker, maar grote kans dat dit in hartje Arnhem wordt.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

8Bahn in Luxor Live. Foto: Facebook 8Bahn

Ook nog buiten feesten

Als je nu bang bent dat het festivalsfeertje bij 8Bahn verdwenen is, kunnen wij je geruststellen. “We willen vier keer per jaar op de vaste buitenlocatie bij de Stadsblokken, onder de John Frostbrug, ook een feest organiseren. Met een fijne line-up op twee stages, house, techno & andere elektronische muziek, goed eten, een goed festival.” De eerste editie is aankomende zaterdag 29 september.

“We hebben al driekwart van de kaarten verkocht, dus het ziet er goed uit.” Pascal onderbreekt zijn verhaal even om een voorbijganger te groeten. Wie met hem op het terras zit moet daar niet raar van opkijken. Hij is in de afgelopen jaren een BA-er, een bekende Arnhemmer, geworden. En hoewel hij de kar van 8Bahn trekt, ziet hij dat zelf anders. “We doen het met een groep mensen, er zijn veel 8Bahn ambassadeurs.”

Over de nieuwe weg met zijn clubje ambassadeurs heeft Pascal geen slapeloze nachten. “Je moet ook wel een beetje schijt hebben aan wat anderen zeggen en gewoon doen wat je wilt. Niet bang zijn. Als er een keer een avond tussen zit die niet uitverkocht is is dat prima, dan is dat zo. Zolang die mensen die zijn geweest maar een geweldige avond hebben.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

De buitenlocatie voor de 8bahn feesten. Foto: Facebook 8bahn

Elektronische muziek is onmisbaar

Als docent evenementenmanagement probeert hij dat ook aan zijn leerlingen over te brengen. “Het is tof om wat ik in de loop der jaren aan ervaring heb opgedaan te delen. Maar het zelf organiseren van evenementen, dat vind ik ook nog steeds geweldig.” De muziekstroming is hij nog lang niet zat. “Als ik in mijn auto zit luister ik wel wat anders. Van de Doors tot Johnny Cash. In het nachtleven is vooruitstrevende elektronische muziek onmisbaar.”

De nieuwe generatie die deze muziek kan waarderen staat alweer klaar. “Je ziet een beweging in de muziek dat eerdere trends weer terugkomen. En daar is dan weer een nieuwe doelgroep voor, voor wie het allemaal nieuw is. Ik denk dat dit oneindig lang door kan gaan.” Over dat de elektronische muziek minder populair zal worden, zit hij dan ook niet in.

De weersvoorspelling rondom zijn buitenfeesten, daar kan hij zich wel druk om maken. Hij checkt voor de zoveelste keer de weerapps op zijn telefoon. “Het ziet er hartstikke goed uit, tussen de 16 en 20 graden en droog. Arnhem kent veel last minute kaartenkopers, dat gaat een prima feest worden!”

Hier kun je nog kaarten kopen voor de eerste 8Bahn Summersessions.

adv.