Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Niels ruilde Arnhem in voor Praag: ‘Hier verschilt het per seizoen wel 60 graden’

Door Tian van der Snee 5 november 2019

Arnhem is uiteraard de mooiste stad van Nederland, maar er is meer te ontdekken. In deze rubriek schrijven wij het verhaal op van Arnhemmers die ons mooie stadje hebben verlaten. Niels Borgonjen verliet Arnhem in 2018 en verhuisde naar Praag, dat is 800 kilometer richting het oosten. 

Niels werkte jarenlang in de horeca in Arnhem en was toe aan een nieuwe uitdaging. Eind 2017 besloot hij dan ook om het roer om te gooien. “Ik ging op zoek naar werk buiten Arnhem”, vertelt Niels. “Verhuizen werd een optie, maar ik had nooit gedacht dat ik 800 kilometer verderop ging wonen.”

Veranderde plannen

Niels: “In mei 2018 heb ik mijn spullen gepakt om te verhuizen naar Praag. Ik vond het over het algemeen niet moeilijk om te emigreren. Ik verkocht alle spullen die ik niet wilde mee nemen en alles wat ik niet verkocht, gaf ik gratis weg. Daarna stapte ik in de trein op weg naar mijn nieuwe huis. Mijn originele plan was om maar een jaar te blijven in Praag, maar dat is nu veranderd. Ik zit hier goed op mijn plek en heb nu een vriendin. Nu zeg ik tegen mezelf, in de toekomst kom ik ooit terug.”

Weinig locals

Niels verkent in zijn vrije tijd de stad graag. Niet highlights waar de toeristen heen gaan, ook al zijn die indrukwekkend, maar de plekjes waar de locals komen. Volgens Niels heeft de stad erg veel te bieden. Daarnaast speelt hij vaak gitaar, kookt hij graag en doet hij af en toe eens een bordspel. Niels vertelt dat er weinig locals in Praag te vinden zijn. “Een derde van de inwoners zijn emigranten zoals ik. De stad is voornamelijk ingesteld op toeristen, waardoor het lastig is om locals te ontmoeten. Ik ken er niet veel, al heb ik wel een goede connectie met de caissière van de supermarkt onder mijn werk. Van haar heb ik ook een aantal woorden en zinnen in het Tsjechisch geleerd.”

Foto: Niels Borgonjen

Geen gehaast in Praag

Wat Niels vooral aan Arnhem mist? De fijne en mooie plekken uit de stad. “Lekker een wijntje met vis erbij bij De Visbroertjes, Wodka Woensdag met een van mijn beste vrienden in De Move, biertje in ’t Moortgat, boeken halen bij Hijman Ongerijmd enzovoort. Ik mis ook mijn oude woning. Ik woonde namelijk als eerste in een Museumwoning uit 1866”, zegt Niels. Wat hij niet mist is al dat gehaast in Arnhem en de rest van Nederland. “In Praag rent vrijwel niemand voor de bus. En ook zijn er hier geen fietsers die overal maar even tussen door schieten.” Niels heeft gemerkt dat Arnhemmers veel directer zijn dan de Tsjechen. “De Tsjechen zijn wel een stuk stugger, maar als ze merken dat je probeert je aan te passen, en je verstaanbaar te maken dan worden ze begripvoller.”

48 uur zonder stroom

“Het was erg wennen hoe er in Praag wordt gecommuniceerd”, merkte Niels al gauw op. “De Tsjechen zijn pas sinds 1989 niet meer communistisch waardoor ze veel hebben moeten leren. De huurbazen hier hebben nog niet veel ervaring en denken dat ze echt de baas zijn. Mijn huisbaas dacht dat het niet erg was dat de stroom in het gebouw, waar mijn appartement in zit, uitgevallen was. Hierdoor zaten we 48 uur zonder stroom. Hier heeft hij van geleerd en weet nu dat hij zijn huurders tevreden moet houden.”

Ervaringen

“Het lekkerste gerecht uit Praag vind ik Goulash, ze hebben die hier in veel verschillende smaken. Ook de aardappelpannenkoeken zijn om te smullen. Wat je niet moet proberen is varkensknie, naar mijn mening is dat veel te vet”, deelt Niels met ons. In Praag is er een landklimaat, dit betekent dat het wel 60 graden kan verschillen per seizoen. “Ik heb veertig graden in de zomer meegemaakt, en min twintig in de winter. Aan die verschillen raakte ik al gauw gewend.”

Foto: Niels Borgonjen

Lees ook:

Fero ruilde Arnhem in voor Indonesië: ‘De locals zijn hier spontaan en positief’

Niet alle Arnhemmers blijven in ons stadje hangen. Sommigen trekken erop uit voor avontuur, anderen ...

Rianne vertrok uit Arnhem om op avontuur te gaan: ‘Ik wilde altijd al reizen’

Arnhem is uiteraard de mooiste stad van Nederland, maar er is meer te ontdekken. In deze rubriek sch...

Gerda verhuisde naar Sint-Eustatius: ‘Ik voelde een aantrekkingskracht tot dit kleine eiland’

Arnhem is uiteraard de mooiste stad van Nederland, maar er is meer te ontdekken. In deze rubriek sch...

adv.