Nelly (92) maakt zelf 3D kerstkaarten: ‘Ik kan dat gepriegel heel goed’

Nelly (92) maakt zelf 3D kerstkaarten
Foto: eigen archief

Kerstliefhebber Nelly Scholten (92) is Arnhemmer van de week. Ze woont in verzorgingstehuis Insula Dei, maar eenzaam is ze absoluut niet en hobby’s heeft ze genoeg. “Ik kreeg vorig jaar een kerstkaart van de kerstkaartenactie van indebuurt. Dat waardeer ik enorm, het was heel lief! Maar zelf maak ik ze mooier. Ik heb de afzender een van mijn eigen kaartjes teruggestuurd.”

Nelly gek op kerst. ”Deze tijd van het jaar is zó leuk. Lekker eten, gewoon gezellig samenzijn en spelletjes spelen. Ik ben héél goed in Rummikub en Triominos. Van huis uit ben ik een beetje Katholiek, maar ik vier Kerst eigenlijk niet echt zoals we het op school leerden. Ik vier gewoon de gezelligheid en het begin van de winter.”

Een Pietje Precies die kerstkaarten maakt

Haar kerstboom tuigt Nelly uitbundig maar zorgvuldig op. Dat doet ze samen met haar dochter. ”Alles komt erin. Wat ik kreeg als sinterklaascadeautjes, parapluutjes, kerstballen, engeltjes, belletjes. Het is net tutti frutti!” Als het maar wel rood of zilver is. ”Blauw en paars vind ik maar niks. Het moet wel een eenheid zijn.”

Zo’n Pietje Precies is Nelly ook als het om haar zelfgemaakte kerstkaarten gaat. ”Ik maak allerlei verschillende modelletjes; ronde, meer ‘rechtige’, gewone en in envelopvorm”, vertelt Nelly enthousiast. ”Ik gebruik van die geïllustreerde vellen die je uitknipt. Die plak ik bijvoorbeeld op CD’s. De verschillende uitgeknipte stukjes kleven op elkaar met foamkussentjes, zo worden de kaarten 3D.”

‘Waar haal je het geduld vandaan?’

De begeleiders van het verzorgingstehuis waar Nelly in woont zijn soms verbaast dat ze al die kerstkaartjes zelf maakt. ”Ze vragen weleens waar ik het geduld vandaan haal. Het is een heel gepriegel, al dat knipwerk. En ik maak er een haakje aan, zodat ze in de kerstboom kunnen.”

Bovendien schrijft Nelly óók nog een persoonlijke boodschap op de kaarten. ”Goede vrienden en een gezonde familie zijn het grootste geschenk in deze wereld. Dat schrijf ik erop. En natuurlijk ook een gezond 2022, want dat is nu met corona belangrijker dan ooit.”

Bewoner Insula Dei Nelly kerstkaartenactie indebuurt Arnhem
Nelly Scholten tijdens het interview met redacteur Dionne. Foto: Marga Roerdink

Eén grote familie

Kerst vieren doet Nelly samen met de mensen die ze liefheeft. ”Vroeger, voordat ik mijn man kwijtraakte, kwam mijn dochter samen met haar gezin bij ons op eerste kerstdag. Nu is hij er niet meer dus kom ik bij hen. Mijn oudste kleinkind is 23 en de jongste twee zijn een tweeling van 18. Ik heb ook een schat van een schoonzoon en zijn familie is ook heel lief; eigenlijk zijn we één grote familie!

Nooit eenzaam

Daardoor is Nelly nooit eenzaam. ”Ik ben een echt mensen-mens. Ook hier in het verzorgingstehuis zijn er altijd veel mensen om mij heen. Mijn kamerdeur staat vanaf het moment dat ik ’s ochtends mijn ogen open doe tot wanneer ik ga slapen open. Dan kunnen er lekker mensen binnenlopen!”

Toen Nelly corona kreeg was dat wel even anders. ”Bah, dat was vreselijk! Toen moest die kamerdeur dicht en kon er niemand langskomen. Ik heb toen zelfs nog vier dagen aan de zuurstof gelegen. Dat was weleens eenzaam.”

‘Ik kan soms wel janken’

Gelukkig is Nelly er goed vanaf gekomen en is ze helemaal bij de pinken. ”Ik ben goed gezond en mijn koppie is ook nog 100 procent. Ik heb zelfs zélf gebeld of ik in Insula Dei kon komen wonen anderhalf jaar geleden!” Al hebben ze daar weinig met Nelly te doen. ”Stoffen, de bloemen verzorgen en mijn brood smeren, ik doe het allemaal nog zelf. Daar ben ik heel blij om. Vaak komen de begeleiders dus gewoon even langs om te kletsen. En natuurlijk om te helpen met aankleden. Ik kan soms wel janken hoe lief ze allemaal zijn!”

Wat je geeft krijg je terug

Zelf is Nelly ook een lieverd. Zo heeft ze voor de afzenders van een kerstgroet via indebuurt nog een boodschap: ”Zet je adres op je kaart! Wij stellen de kerstkaarten allemaal zeer op prijs. Het laat zien dat de mensen aan ons denken. Dus als je je eigen adres erop zet, dan vind ik het leuk om een hele mooie, zelfgemaakte kaart terug te sturen.”

Stuur een gratis kerstkaartje

Na het lezen van dit hartverwarmende verhaal wil jij toch ook een kerstkaartje sturen naar een oudere in een verzorgingstehuis? Héél misschien komt de jouwe wel bij Nelly terecht! Knutsel of koop een mooie kaart en schrijf er een lieve, maar algemene boodschap op. In dit artikel lees je hoe jouw kaart (gratis) bij een oudere of verzorgende in Arnhem terecht komt.

Je kunt ook online een gratis kerstgroet versturen via de actie met Kaartje2go.nl. Op Kaartje2go.nl mag je per persoon één gratis kaart uitkiezen en versturen. Je ziet pas dat de kaart gratis is nadat je deze hebt bewerkt en hij in de winkelmand komt.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Arnhemmer van de Week

Ga naar “Karin helpt Arnhemmers om nieuwe mensen te leren kennen: ‘De behoefte is groot’”

Karin helpt Arnhemmers om nieuwe mensen te leren kennen: ‘De behoefte is groot’

nieuwe mensen leren kennen Waalstappers
Ga naar “Sanne maakt een kinderserie over liefde, vriendschap en identiteit: ‘Niets is taboe’”

Sanne maakt een kinderserie over liefde, vriendschap en identiteit: ‘Niets is taboe’

Onder de regenboog
Ga naar “Dit waren de spraakmakendste Arnhemmers van 2022”

Dit waren de spraakmakendste Arnhemmers van 2022

Bureau Arnhem Marloes en Robin spraakmakendste Arnhemmers

In onze gids

Ga naar “FortVier Schuytgraaf”

FortVier Schuytgraaf

 • Laakoever 401
 • Vrijetijd en uitgaan
 • Gesloten
Uitkijken over het water bij FortVierUitkijken over het water bij FortVier

Aanbiedingen

Ga naar “AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99”

AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “HAMBURGER À LA MINUTE OF NEW YORK, VARKENSSCHNITZEL GEPANEERD, KIP KROKANT SCHNITZELS, FILETLAPJES, GRILLBURGER, SLAVINK VARKEN OF LEKKER VEGGIE VEGAN NUGGETS 1+1 gratis”

HAMBURGER À LA MINUTE OF NEW YORK, VARKENSSCHNITZEL GEPANEERD, KIP KROKANT SCHNITZELS, FILETLAPJES, GRILLBURGER, SLAVINK VARKEN OF LEKKER VEGGIE VEGAN NUGGETS 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “COCA-COLA, FANTA OF SPRITE ZERO van € 3,94 voor € 3”

COCA-COLA, FANTA OF SPRITE ZERO van € 3,94 voor € 3

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Begeleider – Verstandelijk beperkt – parttime”

Begeleider – Verstandelijk beperkt – parttime

 • Aethon
 • Parttime
Ga naar “Medewerker klantenservice frontline”

Medewerker klantenservice frontline

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Magazijnmedewerker”

Magazijnmedewerker

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Financieel Administratief Medewerker”

Financieel Administratief Medewerker

 • Page Personnel
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker bedrijfscatering”

Medewerker bedrijfscatering

 • Tempo-Team
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Carnaval 2023 Arnhem”

Carnaval 2023 Arnhem

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Ga naar “Flow Freedom Festival”

Flow Freedom Festival

 • 6 mei 2023
flow freedom festival doen op 5 mei in arnhem
Ga naar “Hoogte 80 festival”

Hoogte 80 festival

 • Van 18 mei t/m 21 mei
Ga naar “Galaconcert On-Ganse”

Galaconcert On-Ganse

 • Van 4 feb t/m 5 feb
Ga naar “Zomervreugde Festival”

Zomervreugde Festival

 • Van 25 jun t/m 26 jun
zomervreugde festivalzomervreugde festival