Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Medewerkers en vrijwilligers ’s Koonings Jaght : ‘Zonder hulp kunnen wij er geen feestelijke winter van maken’

Door Jolinda van Alfen 29 november 2020

Ze kijken er elk jaar naar uit. Het grote sinterklaasfeest en niet te vergeten het IJspaleis. Cliënten, medewerkers en vrijwilligers van ’s Koonings Jaght, een van de locaties van Siza, kijken er normaal gesproken al weken naar uit. Dat is dit jaar anders. Ilja Hak: “Om er toch nog een feestelijke winter van te maken voor de cliënten kunnen we nog wel wat hulp gebruiken.”

Vorig jaar nam indebuurt een kijkje en ontmoette Ilja Hak en Yolanda Hellegers van Recreatie regio west. De dames zijn ook wel bekend als de IJsprinsessen. De tomeloze energie die zij elk jaar steken in een geweldig winterfeest is ook dit jaar aanwezig. Maar het is allemaal anders dan anders. Ilja: “Dat is het natuurlijk al een hele tijd. De impact van de coronacrisis op onze cliënten en medewerkers is groot. Iedereen moest zich aanpassen. Ook nu zijn er nog veel cliënten die niet naar dagbesteding kunnen en ineens heel veel bij elkaar zijn. Dat botst wel eens.”

Mobiele disco

Creatief als Ilja en de andere medewerkers en vrijwilligers zijn, werd er al snel van alles bedacht om hier samen door te komen. Ilja noemt een voorbeeld daarvan: “Elke woensdagavond is er normaal gesproken een disco, maar dat kon niet meer. We zijn toen begonnen met een mobiele disco, de soos op wielen. Als de cliënten niet naar de muziek kunnen, moet de muziek maar naar de groepen toe. Zo gingen we alle groepen af, de cliënten zaten dan in de tuin op ons te wachten.” Dit is lastig in de winter, het wordt te koud voor de mensen om buiten te zitten.

Tekst gaat verder na de afbeeldingen

Foto: 's Koonings Jaght
Foto: 's Koonings Jaght
Foto: 's Koonings Jaght

Om er toch een warme, feestelijke en kleurrijke winter van te maken voor de mensen van ’s Koonings Jaght, is vrijwilliger Peter Hoefnagels een doneeractie gestart. Als dj Dr Beat is hij betrokken bij de mobiele disco, daar zoekt hij nu alternatieven voor. Peter: “We zijn druk bezig met het inzamelen van kunstkerstbomen, kerstballen, verlichting voor buiten tot oliebollen en feeststollen. Noem het maar op. Ook geld is welkom, daar kunnen wij dan spullen voor kopen.”

Inzamelingsactie

Ilja vult hem aan: “We willen graag buiten de boel versieren. Dat als mensen een wandeling maken, het mooi verlicht is. Voor 26 groepen is dat best een klus en het kost veel geld. Daar kunnen we alle hulp bij gebruiken.”

Ze vertelt over de Sinterklaaspakketten die ze hebben ontvangen dankzij de inzamelingsactie van Peter. “Ja, want Sinterklaas moet natuurlijk wel komen, corona of niet. We hebben sinterklaasvlaggen, pepernoten en andere spullen gekregen en maken er een alternatief feestje van. We gaan gewoon voor de ramen staan dansen.”

Kleine extra’s

Ilja stelt dat juist de kleine extra’s nu ontzettend belangrijk zijn. “Dat hebben we van de zomer wel gemerkt, door een subsidie van de provincie konden we de cliënten elke week trakteren op friet. Maar dat potje is nu op. Er is ook veel steun vanuit familie van cliënten en de vrijwilligers. Iedereen draagt een steentje bij; laatst kwam er iemand buiten poffertjes bakken. Die extra’s hebben we hard nodig. Het zou hartstikke mooi zijn als we nog meer van die extra’s kunnen regelen. Er zijn vast nog meer mensen die onze cliënten dat gunnen.”

Wil je meer weten over ’s Koonings Jaght en de inzamelingsactie, kijk dan even op de facebookpagina van het recreatieteam. Wil je meehelpen om de winter net iets warmer te maken voor het team en de cliënten, stuur dan een mail naar [email protected] Je kunt via deze pagina een donatie doen. De doneeractie wordt op 18 december afgesloten met een livestream die hier te volgen is.

Lees ook

Sven beheert Facebookpagina Steun in de rug: ‘Ik wil mensen helpen die door de crisis in de problemen komen’

Arnhemmer Sven heeft een hekel aan stilzitten. En hij zet zich graag in om anderen te helpen. Onder ...
Chris Smallenbroek insta

De instawalks van Chris zijn populair: ‘Mensen willen er toch even uit’

Hij heeft het weer opgepakt, de wekelijkse instawalks. "We kunnen buiten genoeg afstand houden en lo...

Parkeergarages in Arnhem: zo scoort onze stad in de test van de ANWB

De ANWB heeft veertig parkeergarages getest in twintig steden in Nederland. Arnhem behoort ook tot d...

Mysterie opgelost: dit doen al die beschilderde stenen in Arnhem

Tijdens een wandeling zie je opeens iets roods op een paaltje liggen. Nieuwsgierig neem je een kijkj...

adv.