Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Martin en Anique van Bolandy: ‘Met een polonaise van rollators zijn wij intens gelukkig’

Door Jolinda van Alfen 27 november 2018

Ze timmeren hard aan de weg als muzikaal duo. Niet met als doel om hoog in de hitparades te staan. Nee, de Arnhemse Martin Hulshoff en Anique Sanders spelen het liefst alle verpleeg- en verzorgingshuizen van Nederland plat. “Er is zo veel verborgen eenzaamheid in Nederland. Als wij een klein verschil kunnen maken en senioren een fijne muzikale dag bezorgen, dat is toch geweldig!”

We spreken het stel op een doordeweekse dag. Als ze terugkijken op weer een succesvol optreden in een verzorgingshuis. “Dat je ouderen aan het einde van het optreden zo ziet stralen. Dat is het mooiste wat je kunt doen.” Het is ons meteen duidelijk dat Martin en Anique met veel passie hun hobby beoefenen. “Het is niet ons doel om veel geld te verdienen met onze muziek. We willen ouderen in Nederland een fijne dag bezorgen. Terug gaan in de tijd met liedjes die ze van vroeger herkennen.”

Beroepsmuzikant

Het enige dat het muzikaal duo vraagt is een onkostenvergoeding. Voor Martin is dat nieuw. Als beroepsmuzikant verdiende hij ooit een dik belegde boterham. Totdat het noodlot toeslaat en hij door een gescheurde pees geen solo’s meer op zijn geliefde gitaar kan spelen. “Ik had daarna echt even genoeg van muziek maken. Heb er jarenlang niks meer mee gedaan.” Het bloed van een muzikant kruipt toch waar het niet gaan kan en hij begint weer te spelen.

Liefde voor elkaar en de muziek

Dat brengt ons op de vraag hoe het stel elkaar heeft ontmoet. Door het gitaarspel van Martin. Anique vertelt hierover: “Ik was regelmatig bij mijn moeder waar Martin de buurman van is. Ik liep vaak met mijn hond langs de tuin van Martin, waar hij op zijn gitaar aan het spelen was. Omdat mijn interesse ook in de muziek lag, zijn wij aan de praat geraakt.”

De vonk springt over en naar mate hun relatie serieuzer wordt, krijgt hun muzikale band ook meer vorm. Martin: “Ik had al gehoord dat Anique goed kan zingen en spoorde haar aan om dat meer te gaan doen. ” Anique vult hem lachend aan. “Ik zong alleen onder de douche of in de auto. Hij heeft mij het podium opgetrokken.” Als Bolandy, de naam refereert aan een van hun muzikale helden Lou Bandy, treden ze op in verpleeg-verzorgingshuizen, wijk en buurtcentra. Ze zingen beiden, Martin speelt weer op zijn gitaar en Anique neemt de tamboerijn voor haar rekening.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Repertoire

Gezien de doelgroep ligt het voor de hand dat de liedjes voornamelijk ‘gouden ouden’ zijn. Martin: “Denk aan liedjes als Louise zit niet op je nagels te bijten, alle duiven op de dam, wie heeft de suiker in de erwtensoep gedaan en nog veel meer.” Ze spelen met enige regelmaat voor mensen met dementie. “Het is mooi om te zien dat muziek veel emoties teweeg kan brengen bij mensen die in hun eigen wereldje zitten.” Al pratende komen de voorbeelden van mooie momenten. “Die keer in Apeldoorn dat we speelden en een mevrouw die amper nog ergens op reageerde met haar hand op de maat van de muziek bewoog, dat doet je wel wat.”

Veel improviseren

Geen een optreden is hetzelfde. Martin: “We stemmen dit elke keer weer af op de groep waar we voor spelen. Mensen met zware dementie kunnen niet lang luisteren, daar lassen we vaker pauzes in. En als de stemming er goed inzit, gaan we lekker door. We improviseren veel. Totaal anders dan hoe ik vroeger speelde.”

Het liefst staan Martin en Anique elk weekend te spelen. “De komende tijd hebben we nog wel wat gaatjes in onze agenda. Dit is gewoon echt ons ding, we genieten van elk optreden. Dankbare reacties na afloop, daar doen we het allemaal voor.”

Meer informatie over Bolandy vind je op deze facebookpagina en website.

Filmpje!

adv.