Handig: zo vind je de wijkagent van jouw buurt in Arnhem
Als je geregeld dezelfde politieagent door jouw wijk ziet lopen, dan is de kans groot dat het de wijkagent van…
“Mensen zien vaak maar momentopnames van wat politiewerk inhoudt. Ze weten niet altijd wat we doen, dus er heerst veel onbegrip”, zeggen Marloes Groote Haar (31) en Robin* (27). Door deel te nemen aan Bureau Arnhem laten de agenten de mensen achter het uniform zien. “Wij hebben gewoon emoties en gevoelens. Ook wij willen naar huis na een heftige dienst of melding.”
In het tv-programma volgt presentator Ewout Genemans agenten uit de politieteams van Arnhem-Noord en -Zuid tijdens hun werk in de stad. Ze doen onder meer invallen in huizen en voeren arrestaties uit. Dat gaat er soms heftig aan toe. ”Hij staat echt op het dak nu”, aldus een agent in de sneak preview van de serie.
Heel Nederland kan in Bureau Arnhem zien hoe het werk van Marloes, Robin en hun collega’s eruit ziet. ”Dat is heel leuk en spannend tegelijk. Het programma gaat in op ons als personen. De kijkers gaan iets van ons vinden en dat komt dichtbij. Je wilt dat ze je optreden goed vinden. Als dat niet zo is, is dat natuurlijk niet leuk”, zegt Marloes.
Lees verder onder de foto’s >
”Iedereen ziet wat je doet”, vervolgt Robin. ”Ons werk en onze handelingen liggen onder een vergrootglas. Daardoor voelen we extra druk. We willen alles altijd al zo goed mogelijk doen, maar nu des te meer. Een fout maken kan gebeuren, iedereen maakt wel eens fouten. Maar normaal gesproken kunnen we daar dan even op terugkomen. Nu gaat dat niet. Even sorry zeggen, bijvoorbeeld in een andere aflevering, is er niet bij.”
”Als een melding op een opnamedag niet goed verloopt, dan is dat zo”, vult Marloes aan. ”Wij kunnen ons werk niet overdoen. Tijdens gewone diensten niet, maar voor de camera al helemaal niet. We kunnen moeilijk aan een burger vragen of hij nog een keer wil gaan liggen. Iets in scene zetten is dus niet aan de orde. De cameraman moet hooguit soms gokken wie van ons hij volgt, als we bijvoorbeeld allebei een andere kant op rennen. Alles wat je ziet is oprecht en komt op dat moment van ons of van Ewout. Dat vind ik het mooie aan het programma.”
Lees verder onder de foto’s >
Ook Robin is vol lof over Bureau Arnhem. ”Ik vind het mooi dat kijkers op deze manier de persoonlijke verhalen achter ons beroep zien, in plaats van alleen maar wat de krant vastlegt. Dat ze zien welke inzet dit werk van ons vraagt. Ik liep laatst weg na de afhandeling van een melding. Ewout had me even geïnterviewd. Op dat moment dacht ik: ‘Dit zijn de dingen die ik wil laten zien!’ Ik kan nog niet vertellen wat er precies gebeurde, maar door het tonen van dit soort incidenten gaan mensen het snappen. Natuurlijk zijn de kleine meldingen ook belangrijk, maar het zijn de grote waar je het voor doet.”
Lees verder onder de trailer >
Zonder al teveel over de grote meldingen te verklappen, licht Robin een tipje van de sluier. ”De eerste oproep die wij tijdens de opnames binnenkregen, is me echt bijgebleven. We hadden het idee dat het allemaal wel meeviel, in eerste instantie. Een camera hadden we toch bij ons, dus gingen we er gewoon even op af. Het bleek uiteindelijk een erg serieuze casus met gevolgen die sneu waren voor de betrokkene. Dat was heel heftig.”
Robin stelt dat de emoties en spanningen van het werk als politieagent in Arnhem goed terugkomen in het programma. Marloes knikt instemmend: ”Sommige incidenten duren in het echt wel anderhalf uur. Dat brengen ze in de serie dan terug naar tien minuten. Ook een soort momentopname, maar doordat Ewout de juiste vragen stelt, zie je tóch zie het hele verhaal.”
Beide agenten vinden het mooi om de beelden te bekijken. ”Het is heel leuk voor later. Met zo’n kort fragment herbeleef je iets van voor tot achter.” Bovendien vinden ze het minder gek dan verwacht om hun eigen hoofd op tv te zien. ”Ik dacht dat ik mijn stem lelijk zou vinden. Maar dat valt mee. Ze maken er iets supermoois van.”
* De achternaam van Robin is bij de redactie bekend, maar uit privacyoverwegingen niet benoemd.
In onze gids
Populaire rubrieken