Maartje Bossenbroek is uitvaartverzorger: ‘Als nabestaanden champagne en kaviaar willen dan regel ik dat’

Aangeboden door Monuta Uitvaartcentrum Arnhem 23 oktober 2018

Als je iemand verliest, zijn zorgen rond de uitvaart het laatste wat je nodig hebt. Wij gingen in gesprek met uitvaartverzorger Maartje Bossenbroek (33) en medewerker Romy Vooijs (26) om te zien hoe Monuta Arnhem die zorgen uit handen neemt. 

Denk na over je uitvaart

“Het mooie,” zegt Romy, “aan de uitvaartverzorgers van Monuta, is dat het allemaal lokale inwoners zijn. Ze kennen jouw stad, de lokale gebruiken, de mensen.” Dat is fijn, want als je overdonderd bent door het verlies van een dierbare, heb je iemand nodig die tot in de kleinste details met je meedenkt.

Wensen vastleggen

“De uitvaartverzorger zorgt ervoor dat je binnen jouw budget het afscheid realiseert dat perfect bij je past. Dit kan al in een voorgesprek, waarin je jouw wensen vastlegt en de uitvaartverzorger een transparante kostenbegroting voor je maakt. Je kunt je uitvaartwensen ook online vastleggen, dat is vrijblijvender. Het belangrijkste is dat je op tijd zorgt dat jouw wensen niet verloren gaan. We zien regelmatig hoeveel rust het geeft als nabestaanden weten dat ze het precies doen zoals de overledene het gewild had.”

Meedenken met de wensen en het budget van de nabestaanden, dat is iets waar uitvaartverzorger Maartje Bossenbroek zich dagelijks mee bezig houdt. “Sommige mensen weten niet zo goed wat zij willen, en zeggen dan: ‘Doe maar gewoon een plakje cake en kopje thee.’ Maar dat moet dan wel passen bij de overledene en de familie. Ik probeer mee te denken, geef suggesties maar laat de keuze altijd bij de nabestaanden. Als ze liever kaviaar en champagne willen, dan regel ik dat.”

Er kan meer dan je denkt

Zo hoeft een afscheid echt niet plaats te vinden in een uitvaartcentrum, hoeft het vervoer geen standaard rouwauto te zijn en mag je de koffie met cake rustig vervangen door een high tea of bitterballen.

Romy: “Misschien wil de overledene dat iedereen samenkomt in zijn favoriete kroeg. Was iemand schilder, denk dan bijvoorbeeld aan het overbrengen in de eigen bestelbus. Had de overledene tuinieren als hobby? Laten we dan een rouwboeket maken van bloemen uit eigen tuin. We hebben meegemaakt dat iemand groente uit eigen tuin na de dienst als aandenken mee liet geven. Er is veel meer mogelijk dan mensen vaak denken.”

Zo heeft Maartje ooit een uitvaart verzorgd voor slechts vijf personen. “En dat maakt niks uit. Het gaat erom dat die familie gepast afscheid kan nemen.” Ook heeft ze recent een condoleance georganiseerd in de zaal waar de overledene en zijn vrouw ooit getrouwd zijn. “Een andere familie wilde graag in de avond afspreken en samen borrelen met hapjes, om nog één keer gezellig bij elkaar te zijn.” Maartje ziet het als haar taak om nabestaanden de mogelijkheid te geven op een zo gepast mogelijke manier afscheid te laten nemen.

Ontzorg je nabestaanden

Driekwart van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Niet onverstandig, want een uitvaart kost al gauw tussen de 6.500 en 11.000 euro. “Lang niet iedereen heeft dit zo op zijn rekening staan,” zegt Romy. “Met een uitvaartverzekering neem je dus veel zorgen voor nabestaanden weg.”

Heb je nog nooit nagedacht over de kosten van een uitvaart? Vul dan eens jouw wensen in op de uitvaartkostenmeter van Monuta. “De uitvaartkostenmeter geeft een realistisch beeld van de kosten van een uitvaart en helpt je inzien of een uitvaartverzekering voor jou een goede keus is. Je bent ook altijd welkom om een afspraak bij Monuta te maken voor een voorgesprek of een uitvaartwensengesprek. Binnen vierentwintig uur ontvang je dan een kostenbegroting waarin al jouw wensen rondom de locatie, diensten en verzorging zijn verwerkt.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Monuta Uitvaartcentrum Arnhem Meer over Monuta Uitvaartcentrum Arnhem ontdekken?

Monuta Uitvaartcentrum Arnhem uitvaartcentra

*Openingstijden kunnen afwijken tijdens de feestdagen

Eimerssingel-West 7, Arnhem

Bekijk meer:uitvaartcentra

adv.