Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Leonardo Puri van 8BAHN: ‘Je hoeft helemaal niet naar de Randstad voor een goed feest’

Door Jolinda van Alfen 18 februari 2020

De nieuwe eigenaar van 8BAHN is Leonardo Puri (27). Hij heeft het stokje overgenomen van oprichter Pascal Rietman. Leonardi zit boordevol plannen en wil niets liever dan laten zien dat je voor intieme technofeestjes de regio dit jaar nog niet hoeft te verlaten. Tijd voor een goed gesprek.

Leonardo woont nog niet zo lang in Arnhem.  “Ik ben eigenlijk pas vijf jaar een Arnhemmer. Mijn afkomst is half Italiaans en half Thais, grotendeels groeide ik op in Bangkok, voor mijn studie ben ik in Arnhem terecht gekomen. In Nederland heb ik me echt overgegeven aan de techno. Twee jaar geleden ben ik daardoor stage gaan lopen bij 8BAHN.”

Op de vraag waarom hij niet voor een stage in Amsterdam koos antwoordt hij: “Ik was al snel klaar met elke keer op zondagochtend wachten op de eerste trein. Ik had behoefte aan meer elektronische muziek in de regio, daarom ben ik hier actief geworden in de Arnhemse scene. In het begin in Arnhem, maar al snel net zo makkelijk in Nijmegen. Ik snapte niks van die zogenaamde rivaliteit tussen de steden. Er gebeurt aan beide kanten van de rivier genoeg moois, de steden hebben elkaar zoveel te bieden.”

De toekomst van 8BAHN

Leonardo heeft een duidelijke visie voor de toekomst. “We staan voor kwaliteit in de 025-scene, de nieuwe visie is regionaal talent, ambitieuzer laten dromen. Dat willen we doen. We zijn vorig jaar het Cross-Cultural-Connection-Program gestart. Onder meer met Zuid-Afrika en Italië. Die artiesten komen dan naar regio Arnhem-Nijmegen en daarna krijgt onze delegatie ook weer een uitnodiging terug.”

Als ‘buitenstaander’ begrijpt hij er niks van dat er amper wordt samengewerkt tussen de twee steden die zo dichtbij elkaar liggen; “Er gebeuren zulke toffe dingen in Arnhem en ook in Nijmegen, waarom niet meer samen doen? Zo maken we op dit moment weer een verbinding met ODW bij Blauwdruk en Comradery, zij gaan hier op Koningsdag aan de slag.

Met als grootste en meest uitdagende showcase Koningsdag- en nacht in Arnhem vertelt Leonardo meer over zijn plannen voor 8BAHN in 2020. “We kijken naar de kwaliteit van een artiest, niet naar de populariteit, het gaat er voor ons niet om hoe groot de vis is, het gaat er om hoe goed die nog kan zwemmen.”

Sfeer van het oude Doornroosje

“Wat ik vaak hoor van Nijmegenaren die langzaam Arnhem beginnen te bezoeken, is dat het ze aan de sfeer en feel van het oude Doornroosje doet denken.” Hij doelt op de feesten in Willemeen. Die wil hij komend jaar blijven aanbieden. “Er is vraag naar zoiets als Comradery. Dat was gelijk helemaal uitverkocht. Comrade Winston is ook wel kwalitatief een van de grotere talenten van nu.” Dat en ander talent wil 8BAHN een podium blijven bieden. Met als hoogtepunt van het jaar Koningsdag. Zijn we daar al helemaal klaar voor?

Gaat het hard met Koningsdag?

De meest gestelde vraag aan organisatoren is misschien wel wat hun plannen zijn qua geluid. Hoe zorgt 8BAHN ervoor dat half Arnhem niet over ze heen valt? “We hebben een andere setting dan het festival van vorig jaar. Het is anders opgebouwd, de audio is van de stad af. Het ene podium is tegen de muur van de brug aan. Alles is dichtbij de brug. Zo houden we het droog en intiem tegelijk.”

Wat vind je daar nou zelf van, al die commotie over het volume van de podia? “Als je op koningsnacht van 18.00 tot 00.00 uur een dikke line-up onder de John Frostbrug mag boeken, dan moet je je daar gewoon aan de tijd houden. Wij houden enorm van een vieze knipoog en een vleugje rebellie op z’n tijd. Maar niet met de afgesproken eindtijd op koningsdag. Thuis wil je toch ook geen ruzie met de buren tijdens je after, waarom als stadsfestival dan opeens wel, beetje een kleine jongensstreek als je het mij vraagt.” Leo voegt daar nog snel lachend aan toe: “Maar als iemand toevallig nog een lege, goed geïsoleerde kelder over heeft waar 600 tot 800 man in passen, laat ff een briefje achter.”

Nog meer locaties dit jaar

Wat kunnen we verder nog voor Arnhem verwachten nu Leonardo het bij 8BAHN voor het zeggen heeft? “Wat dertien jaar geleden begon met een paar kleine technofeesten is uitgegroeid tot een festivalorganisatie, er zijn al zoveel locaties voorbij gekomen. Tunnels en oude panden, Luxor Live, de havenloods, en natuurlijk nu in Willemeen.”

Als het festival dit jaar gaat zoals hij voor ogen heeft, hoopt hij volgend jaar nog wel uit te breiden. “Misschien wat groter. Verder willen we doorgaan met onze feesten, hier in Arnhem. Het liefst met nog een unieke locatie erbij. Mensen verlangen nog wel eens terug naar de tijd van de havenloods. We zouden graag oude industriële leegstand laten herleven, daar zit zoveel potentie in voor Arnhem. Er is vraag naar; kijk maar naar de culturele expansie in Nijmegen de afgelopen jaren. Wij vinden het een uitlaatklep die deze stad ook wel weer een keer heeft verdiend.”

 

adv.