Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Lennard van Boerderijcafé De Hooijmaat: ‘Gasten écht zien, dat is een kunst’

Door Christine Kieviet 29 oktober 2019

Lennard de Ruijter (41) is de eigenaar van Boerderijcafé De Hooijmaat in Arnhem-Zuid. Samen met Frank Tiebosch (36) runt hij de horecagelegenheid. Frank ontfermt zich met name over de horeca, Lennard buigt zich over het team, de activiteiten, de biologische producten en nog veel meer. Samen vormen ze sinds vijf jaar een hecht team.

Maar het team bestaat uit meer dan deze twee leden. Naast Lennard en Frank werken er nog acht mensen. De Hooijmaat biedt plaats aan mensen die lastiger aan een baan kunnen komen. Zij verzorgen dagelijks de lekkerste broodjes, salades, tosti’s, soep of een heerlijke pannenkoek en serveren dit aan tafel.

Boerderijcafé De Hooijmaat

Boederijcafé De Hooijmaat ligt op het terrein van Stadsboerderij De Korenmaat. Deze kinderboerderij, de aangrenzende speeltuin en de horecagelegenheid werken regelmatig samen en versterken elkaar. Lennard heeft in vijf jaar tijd van De Hooijmaat een bloeiende gelegenheid gemaakt. Het was voor hem een sprong in het diepe. Lennard was jurist en advocaat, maar kwam erachter dat hij meer wilde betekenen voor andere mensen. Hij vond zijn levensvreugde niet in het werk dat hij deed. Rond zijn 35e vroeg hij zich af: ‘Wat kan ik en wat wil ik?’ Hij wilde iets toevoegen aan zijn omgeving, maar hij had er nog geen beeld bij wát. Hij wist wel dat hij dit werk niet tot aan zijn pensioen wilde doen.

‘Hier heb je je uitdaging’

Hierover sprak hij met vrienden. Een vriend stuurde hem een mail met daarin de tekst: ‘Hier heb je je uitdaging’. In de mail stond dat de gemeente Arnhem op zoek was naar een uitbater voor de boerderij op het terrein van Stadsboerderij De Korenmaat. De gemeente wilde daar een horecagelegenheid in hebben. “Het begon te kriebelen, maar ik kreeg er ook buikpijn van. Het was iets totaal anders dan wat ik deed. Ik dacht: het is een hele leuke uitdaging, maar het gaat ‘m niet worden.”

‘Dat boerderijtje’

Hij liet het even rusten en ging verder met zijn leven. Met een vriend ging hij een dagje naar Amsterdam. Die dag kwam opnieuw de vraag naar boven: wat zou je nou écht willen? Lennard kwam direct weer uit bij ‘dat boerderijtje’. Zijn vriend opperde het idee om het runnen van de horecagelegenheid samen met stichting De Driestroom op te pakken. Deze stichting ondersteunt en begeleidt mensen met een beperking van jong tot oud. Toen dát idee er eenmaal was, had Lennard de drive te pakken.
Hij schreef vanuit zijn hart een brief naar de gemeente. Benoemde ook dat hij niet voldeed aan de gestelde voorwaarden. Bovenaan het plan zette hij: ‘Bloeien en boeien’. Zijn verhaal voor het restaurant was gebaseerd op drie pijlers: het restaurant moest een plek worden waar de wijk samenkomt, waar mensen werken die lastig aan een baan kunnen komen en waar gewerkt wordt met biologische producten.

Hectische tijd

De gemeente vond het een goed idee en was verkocht. Lennard werd de eigenaar van Boerderijcafé De Hooijmaat. “Het was een hectische tijd. Mijn vrouw en ik hebben vier kinderen en de jongste was toen twee maanden oud. Maar we hebben het allemaal kunnen regelen.”
De Hooijmaat fungeert als de gezamenlijke huiskamer voor de wijk. “We zien hier vaak dezelfde gezichten. Het is een kinderrijke buurt, dus er komen veel ouders met kleine kinderen, maar ook mensen achter een rollator. Zo is er de ‘koffie-oma’. Ze komt hier om eitjes te kopen en als die er niet zijn, drinkt ze een bakje koffie.”

Het hele verhaal vertellen

Op de vraag wat Lennard nog meer zou willen bereiken, zegt hij: “We streven ernaar om nog meer samen te werken met Stadsboerderij De Korenmaat. We willen samen het verhaal van de kringloop van het voedsel vertellen: de dieren lopen hier rond, ze geven melk, leggen eieren. De eieren en het vlees verkopen we hier in het restaurant. Zo is de kringloop rond en dat willen we uitdragen.”
De Hooijmaat heeft nog meer in haar mars. Eens per maand wordt er onderdak geboden aan het breicafé en twee keer per week start bij de Hooimaat een wandelclub. De ruimte inclusief het personeel kan ingezet worden voor feesten en barbecues. Samen met de kinderboererij houden ze feesten als het lentefeest en het oogstfeest.

‘Zuid leeft te weinig’

“In Arnhem-Zuid is in vergelijking met Arnhem-Noord een stuk minder te doen. Zuid leeft te weinig. De bewoners gaan nu vaak naar Arnhem-Noord en dat begrijp ik ook heel goed. Maar dat wil niet zeggen dat er hier niets hoeft te gebeuren. We hebben nu bijvoorbeeld geregeld dat we deelnemen aan Muziek bij de Buren.” Om zich nog meer in te zetten voor cultuur in de breedste zin van het woord in Arnhem-Zuid, is Lennard ook betrokken bij de cultuurgroep Rijkerswoerd.

‘Mensen willen graag aandacht’

Is Lennard blij met de keuze die hij vijf jaar geleden heeft gemaakt? “Als ik dit niet had gedaan, was ik het mezelf gaan verwijten. Het ergste wat er kon gebeuren is dat we een hoop geld kwijt zouden raken.” Maar dat is niet gebeurd en Lennard heeft zijn droom waargemaakt. “Als de mensen met wie ik werk na een dag lachend de deur uit gaan, is mijn missie geslaagd.” Ook voor de gasten wil Lennard er zijn. “Iedereen kan wel een kop koffie zetten. Maar de gasten écht zien, dat is een kunst. Alle mensen willen graag aandacht en dat proberen wij hier te geven.”

adv.