Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jurriën en Alberto: ‘we zijn ontzettend trots op deze dansfilm’

Door Jolinda van Alfen 22 januari 2020

Twee jonge, Arnhemse dansers, Alberto Villanueva Rodríguez  en Jurriën Schobben maken een dansfilm. Een eerbetoon aan de stad waar zij als een blok voor vielen. Tijdens het filmen borrelen er steeds meer ideeën op. En volgt al snel deel twee. Nu deze dansfilm net  in première is gegaan is het de hoogste tijd om af te spreken met de dansers en filmmakers.

Het is even zoeken naar een gaatje in hun drukke agenda’s. Naast het project We Arnhem zijn Jurriën en Alberto ook ‘gewoon’ dansers bij Introdans. Jurriën: “We gaan zo weer repeteren en morgen staan we in Deventer met de voorstelling Grupo Sportivo.” Ze hebben amper tijd om bij te komen van de succesvolle premières in Focus en tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Arnhem. Alberto: “Het was heel mooi om de film op het grote doek te zien in Focus.”

Ze zijn ontzettend trots op het eindresultaat, ook al is het dan misschien niet exact wat ze voor ogen hadden. Jurriën: “Je hebt altijd met onverwachte omstandigheden te maken. Of beperkingen, zo wilden we graag met dronebeelden boven GelreDome filmen, maar dat is een no fly zone. En toch zijn de opnamen daar echt zo gaaf geworden!”

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Foto: Mathieu Di Scala

Loveletters

We gaan even terug naar het begin van hun samenwerking. Jurriën was al bezig met video, hij maakte vlogs voor Introdans. Alberto heeft een marketingachtergrond en al snel ontstond een idee om een dansfilm te maken. Om op deze manier iets terug te geven aan Arnhem. Alberto: “We wilden liefdesbrieven aan de stad maken in dans; loveletters. Dans ook op een andere manier laten zien dan alleen in het theater. Het is een hele romantische film geworden. Tijdens het filmen zagen we al mogelijkheden voor een tweede deel.”

Ze blijken helemaal op 1 lijn te zitten, de whatsapp gesprekken gaan over en weer. Jurriën: “Het idee voor deze tweede film is eigenlijk heel natuurlijk ontstaan, het is niet zo dat we opgesloten in een ruimte maanden hebben zitten schrijven aan het script. Als Alberto ergens liep, bijvoorbeeld het provinciehuis, kreeg ik een appje, ‘dit is perfect om een scene te schieten!’. Als we bij elkaar zijn, blijkt ook dat we meteen snappen wat de ander bedoelt. We maken elkaars zinnen af.”

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Foto: Mathieu Di Scala
Foto: Mathieu Di Scala
Foto: Mathieu Di Scala

Wat is We Arnhem?

Alberto en Jurriën maakten de films niet alleen. Er werken verschillende partijen samen aan het project We Arnhem. Jurriën: “We willen eigenlijk twee dingen doen met We Arnhem. Dat is in de eerste plaats verschillende kunstdisciplines met elkaar verbinden. En tegelijkertijd laten zien hoe mooi Arnhem is. Dat zag ik overigens zelf niet meteen, ik kwam voor mijn werk bij Introdans hier wonen. Kende Arnhem niet zo goed, maar ben steeds meer van de stad gaan houden.”

Alberto beaamt dat. “Ik kom uit Spanje en heb in grote steden als Barcelona en Valencia gewerkt en gewoond. Arnhem is compact. En toch ook een echte grote stad, het is uniek dat we hier zoveel kunst en cultuur hebben. Op zo’n hoog niveau. Theater Oostpool, het Gelders Orkest, Introdans, we mogen daar best trotser op zijn.”

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Foto: Mathieu Di Scala
Foto: Mathieu Di Scala
Foto: Mathieu Di Scala
Foto: Mathieu Di Scala
Foto: Mathieu Di Scala

Dat de partijen samenwerken in de film vinden de dansers geweldig. “Vergeet ook de kostuumontwerper Zyanya Keizer niet en Omroep Gelderland. Het is fijn om met zo’n fantastisch team een film te kunnen maken.” Het filmen deed de ploeg uiteindelijk in vijf draaidagen verdeeld over twee weken. “Je moet rekening houden met de beschikbaarheid van de dansers, het orkest. Het was nog een hele puzzel. We hebben ongelooflijk mazzel gehad met het weer, de enige dag met regen filmden we toevallig in het GelreDome, met het dak dicht.”

Derde deel

De grote vraag is natuurlijk of er een derde deel komt. Ze kijken elkaar aan, pretogen over en weer. Alberto: “Het is natuurlijk mooi als we de stad Arnhem een trilogie kunnen geven. De andere partijen willen wel volgens mij. Als we nou nog extra sponsors kunnen vinden…” Jurrien: “Maar we gaan eerst bijkomen van dit project, chapter two. En ook weer aan het werk met dansen. Dan zien we wel weer verder.”

De film is nu te zien op youtube, maar wil je ‘m op groot doek zien, wat wij zeker aan kunnen raden, dan kun je naar de Arnhemse Uitnacht op 24 januari. Check het hele programma hier en lees ook dit even:

Arnhemse Uitnacht Tip

Tip! Deze acts wil je niet missen tijdens de Arnhemse Uitnacht

Ben jij er al klaar voor? Onze eigen Arnhemse Uitnacht? De derde editie van de Arnhemse Uitnacht is ...

adv.