Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gerda verhuisde naar Sint-Eustatius: ‘Ik voelde een aantrekkingskracht tot dit kleine eiland’

Door Tian van der Snee 17 september 2019

Arnhem is uiteraard de mooiste stad van Nederland, maar er is meer te ontdekken. In deze rubriek schrijven wij het verhaal op van Arnhemmers die ons mooie stadje hebben verlaten. Gerda Gibbs woonde acht jaar in Arnhem, totdat ze in 2016 naar het Caribische eiland Sint-Eustatius vertrok. 

Waarom ben je naar Sint-Eustatius verhuisd? 

“Vanaf 2012 voelde ik een bepaalde aantrekkingskracht tot een eiland in de Caraïben: Sint-Eustatius. Ik ging documentaires kijken en besloot dat ik daarheen wilde verhuizen. Toch heeft het nog even geduurd want ik ben uiteindelijk pas in 2016 verhuisd.”

Vond je het emigreren moeilijk?

“Ik heb één moment gehad dat ik duidelijk realiseerde dat ik voorgoed vertrok, hier had ik het nog even moeilijk mee. Maar toen ik het eenmaal had aanvaard, voelde ik me er goed onder. Natuurlijk is het nooit leuk om je familie en vrienden achter te laten. Al mijn spullen weg doen vond ik heerlijk, het zorgde voor ruimte in mijn hoofd. Ik had helemaal niet zoveel nodig om gelukkig te zijn. Over het algemeen kan ik zeggen dat het emigreren me makkelijk is afgegaan. Ik heb er echt naar toe kunnen leven.”

Gelijkenissen tussen Arnhemmers en de locals

Wat mis je aan Nederland en aan Arnhem? 

“Ik mis het hardlopen. In Arnhem woonde ik in Lombok en rende ik zo Mariëndaal of Klingelbeek in. Maar ook het fietsen naar de markt en het koude weer mis ik. En ik kan nu ook niet meer met een vriendin of zusje thee drinken op mijn vaste adresjes in de stad. Dat zijn mooie herinneringen geworden.”

Wat mis je totaal niet? 

“De lange avonden binnen zitten terwijl het buiten koud is. In de file staan op de snelweg. En overal voor betalen, van parkeergeld tot toiletbezoek, bizar eigenlijk.”

Wat zijn de grootste verschillen tussen Arnhemmers en de mensen daar? 

“Eigenlijk zie ik meer gelijkenissen. Net zoals in Nederland hebben de locals hier ook een dialect. In bepaalde wijken van Arnhem is er best nog wel veel zorg naar buren. Gelukkig is dit ook op Sint Eustatius het geval. Het kan het leven soms wat makkelijker maken. Het contact leggen met de mensen ging nog niet zo makkelijk. Ik ben getrouwd met een local dat maakte alles makkelijker. Het belangrijkste is dat je laat zien dat je écht probeert te intrigeren.”

Gerda samen met haar partner en zijn dochter. Foto: Gerda Gibbs

Bezig bijtje op Sint-Eustatius

Wat doe je in je vrije tijd? 

“Ik ga graag naar het strand. Mijn man en ik vinden het heerlijk om met een drankje in het zand te zitten en in de verte te staren. We zijn ook een meester in kampvuren maken. Barbecueën met vrienden doen we ook graag. Dat is het voordeel aan een warm klimaat, je kunt vrijwel altijd buiten zijn.”

Wat vind je het lekkerste lokale gerecht? 

“Ik vind heel veel lokaal eten lekker. Broccoli taart, Jonny cake, en vers gevangen vis zijn mijn favoriete eten. Sinds kort heb ik zelfgemaakte pindakaasijs ontdekt, dat is ook ontzettend lekker.”

Wat doe je nu op Sint-Eustatius? 

“Ik werk nu ruim een jaar als sociaal werker bij een organisatie voor psychiatrie en verslaving. Dit past goed bij mijn werkachtergrond in Nederland. Daarnaast hebben mijn man en ik een bedrijf met honingbijen. We zijn imkers en hebben zo’n 40 bijenkasten. Er gaat in dit werk veel tijd zitten, maar we vinden het beiden leuk. We zijn ook bezig met het ombouwen van een zeecontainer tot een homecontainer. Die moet helemaal biologisch en zelfvoorzienend worden!”

Welke moeilijkheden ben je de afgelopen tijd tegen aangelopen? 

“Door hoge invoer- en vervoerskosten, zijn de producten op het eiland duur. Een voordeel is dat je geen onnodige spullen mee naar huis neemt. Je koopt alleen wat je echt nodig hebt. Maar je leert ook creatief om te gaan met wat je hebt. Mijn naaimachine die ik uit Nederland mee heb gebracht komt altijd goed van pas.”

foto: Gerda Gibbs

Meer stadsverlaters:

Babs ruilde Arnhem in voor Egypte: ‘Ik was op zoek naar onvoorspelbaarheid’

Niet alle Arnhemmers blijven in ons stadje hangen. Sommigen trekken erop uit voor avontuur, anderen ...

Fero ruilde Arnhem in voor Indonesië: ‘De locals zijn hier spontaan en positief’

Niet alle Arnhemmers blijven in ons stadje hangen. Sommigen trekken erop uit voor avontuur, anderen ...

Irma ruilde Arnhem in voor Italië: ‘Soms mis ik de regen’

Niet alle Arnhemmers blijven in ons stadje hangen. Sommigen trekken erop uit voor avontuur, anderen ...

adv.