Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Amanda heeft bijzondere vrijetijdsbesteding: ‘Het is echt mijn zenmomentje’

Aangeboden door Dedicon 24 juli 2020

De Arnhemse Amanda (25) droomde er als kind van om cartoons in te spreken. Dit is nog geen werkelijkheid geworden. Dichtbij is ze wel; Amanda spreekt luisterboeken in voor blinden, slechtzienden of mensen met bijvoorbeeld dyslexie. Het is dus vrijwilligerswerk waarmee ze ontzettend veel mensen helpt. Dit maakt haar een onzichtbare held.

Als je leeft met een beperking moet je op zoek naar alternatieven of hulpmiddelen. Dedicon biedt hulp met gesproken (school)boeken, kranten en tijdschriften. Zo krijgt iedereen een gelijke kans. Amanda zag een advertentie voorbij komen op Instagram: “Het sprak mij direct aan, van kinds af aan ben ik dol op lezen. Nog steeds lees ik graag, maar dat ik hier andere mensen mee kan helpen? Dat was nooit in mij opgekomen. Totdat ik die advertentie zag.”

Fijne begeleiding

Amanda is werkzaam als online marketeer en had nog wel wat vrije tijd over. Ze reageerde op de advertentie door een ingesproken tekst toe te sturen. Daarna volgde een auditie en sindsdien zit zij hier helemaal op haar plek. “Op mijn vrije middag ga ik langs bij Dedicon in Grave om twee uurtjes voor te lezen. Mensen uit mijn omgeving vinden dit écht bij mij passen.” Ze vindt het werk als ‘onzichtbare held’ niet alleen leuk om te doen, het is ook leerzaam: “Je krijgt hulp van een coach. Voordat je begint als voorlezer krijg je een training met uitleg over stemgebruik; je intonatie, klankkleur of stemvolume zijn een paar voorbeelden. Daarnaast is er in studio altijd iemand aanwezig die handige tips & tricks geeft bij het inspreken”, vertelt ze.

Handige trucjes voor stembeheersing

Volgens Amanda is het erg handig om te weten hoe je je stem gebruikt. “Door het voorlezen heb ik veel controle gekregen over mijn stem. Zo ben ik er bewust van geworden dat ik erg snel spreek en in mijn lage tonen zit een kraakje. Ik heb geleerd dit te beheersen door iets hoger te gaan praten. Dan is mijn stem kennelijk veel aangenamer om naar te luisteren. Iets wat ik hiervoor nooit had geweten. In meetings tijdens mijn werk komen deze trucjes goed van pas en tijdens presentaties al helemaal! Het is mijn wekelijkse ‘zen momentje’. Je zondert je even af in de studio, de deur gaat dicht en vervolgens ben je helemaal verdwaald in een fictie verhaal,” zegt de Arnhemse enthousiast.

Goed te combineren

“Ik ben hier ongeveer twee uur per week aan kwijt. Je kan zelf inplannen wanneer je naar de studio gaat, dus het valt dus goed te combineren.” Amanda leest voor op haar vrije dag: “Ik werk 32 uur in de week en heb één vrije dag. Dan ben ik vaak bij vrienden in Nijmegen te vinden en breng tussendoor even een bezoekje aan de studio in Grave. Het is perfect te combineren met mijn baan in de marketing. Heb je geen vrije dag zoals ik? Dan kun je ’s avonds terecht tussen 17.30 uur en 20.30 uur of in het weekend op de zaterdagochtend. Het is makkelijk bereikbaar met het OV en je krijgt een reiskostenvergoeding.”

Wil jij ooit stemacteur worden? “Sommige voorlezers stromen door als stemacteur. Als jij die ambities hebt, dan is dit een goede plek om te beginnen en veel te oefenen met je stem”, tipt Amanda.

Een extra grote heldendaad in coronatijd

In de huidige afstandsmaatschappij is de behoefte aan hulp voor mensen met visuele beperking enorm groot gebleken. “Als je van lezen houdt of meer wilt leren over stemgebruik, dan kan ik je dit écht aanraden. Het is ook nog eens coronaproof, want in de studio ben je natuurlijk alleen. In Grave zijn elf studio’s, daarvan zijn er nu nog zes open. Op dit moment is vooral de hulp van jonge mensen bij het voorlezen van boeken welkom!” Meld je aan als vrijwilliger via onzichtbarehelden.com en draag ook bij aan dit mooie project in het kader van de maatschappelijke diensttijd.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Dedicon. Meer over Dedicon ontdekken?

Dedicon zorg

Traverse 175 , Grave

Bekijk meer:zorg

adv.