Deze Arnhemse kunstenaar bouwde een denkbeeldige stad, die jij kunt bekijken

Aangeboden door Museum Arnhem 12 maart 2019

Museum Arnhem selecteert maandelijks een Arnhemse kunstenaar die vertelt over zijn verbinding met de stad en het museum. Ook is het werk van deze kunstenaar te zien in het Erfgoedcentrum in Rozet. Deze maand kun je het werk van Oscar Lourens bewonderen.

Tekst: Guinevere Ras

Oscar Lourens heeft een denkbeeldige stad gebouwd van glazen en kunststoffen stolpen. In de kleine steegjes en straten in de grijze stad van Oscar zou je uren kunnen verdwalen. Zijn
‘gebouwen’ zijn allemaal grijs van kleur, maar toch zijn ze allemaal anders. Ze hebben elk hun unieke vorm en glans in verschillende hoogtes, dieptes en diameters.

museum arnhem oscar lourens
Z.T. (Grey City), Grondverf op glas en kunststof, houten tafel. 2018.

Nieuwsgierig

Maar is een stolp nog wel een stolp als je niet kan zien wat eronder schuilt? Het maakt je als kijker nieuwsgierig naar wat eronder ligt. Normaal gebruik je stolpen om iets moois of lekkers te beschermen tegen bijvoorbeeld stof. Maar in dit werk staan de stolpen zelf in de spotlights. Alle aandacht gaat uit naar de stolpen en de weerspiegeling.

Arnhem

Wat het bijzonder maakt als je dichter bij het kunstwerk staat, is dat je jezelf en je omgeving weerspiegeld ziet in de bijna archeologische verzameling van de kunstenaar. Volgens Oscar gaat Grey city over kijken bekeken worden, maar lijkt de verzameling ook bewust veel op de skyline van een grote stad. In de stad Arnhem is Buitenplaats Koningsweg zijn favoriete plek. Samen met zijn partner bouwt hij daar momenteel zijn droomhuis, waar gewoond en gewerkt kan worden. “Ik vind Arnhem een prettige stad om te wonen en te werken. Klein genoeg om overzichtelijk te zijn. Groot genoeg om een stad te zijn, klein genoeg om de mooie omgeving niet uit het oog te verliezen. Ik heb geen reden om Arnhem te verlaten.”

museum arnhem oscar lourens
Z.T. (Grey City), Grondverf op glas en kunststof, houten tafel. 2018.

Nieuwsgierig geworden naar het werk van Oscar? Een selectie van zijn kunstwerken zijn een maand lang te zien in het Erfgoedcentrum in Rozet. Via de website van Museum Arnhem lees je meer over deze kunstenaar en de mini pop-up tentoonstelling.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Museum Arnhem. Meer over Museum Arnhem ontdekken?

Museum Arnhem musea

Utrechtseweg 87, Arnhem

Bekijk meer:musea

adv.