De ontwerpen van Rosalie staan op de cover van Vogue: ‘Een droom die uitkomt!’

Rosalie Boonstra
Rosalie Boonstra. Foto: Elizabeth Wenting

Droomjurken maken voor BN’ers, een eigen lijn ontwerpen voor de Fashion Week en ook nog studeren aan de kunstacademie: de Arnhemse Rosalie Boonstra doet het ‘gewoon’. De carrière van het jonge modetalent bereikte afgelopen maand een nieuw hoogtepunt. Haar ontwerpen schitteren op de cover van de Nederlandse Vogue.

Tekst en beeld door: buurtbijdrager Elizabeth Wenting

Rosalie is modeontwerper en woont in een studio in Arnhem. De ruimte is licht, de zon schijnt door de grote ramen heen. Tussen de geopende kledinghoezen aan het rek komen stroken tule in felle kleuren naar buiten, kenmerkend voor haar recente ontwerpen.

Op de cover van Vogue

Twee kopieën van de nieuwste uitgave van Vogue Nederland liggen op het tafeltje naast het bankje waarop ze zit. “De Vogue kwam in Nederland terug na een tijd weg te zijn geweest. En op Instagram kwam het tijdschrift met de vraag wat hun publiek wilde zien. Ik heb toen direct gereageerd met de vraag of ze ook van plan waren jonge ontwerpers een podium te geven in de Nederlandse Vogue. Een dag later kreeg ik eigenlijk al een mailtje terug van ze.”

En nu staan Rosalies ontwerpen dus op de cover van The Wedding Issue. “Het kwam eigenlijk een beetje van de grond toen ik het niet verwachtte. Ik besefte dat het een belangrijk moment is. Ik moet nu zorgen dat mensen mijn werk gaan zien, omdat het nu in the picture is.”

Kunnen, moeten en dúrven dromen

De erkenning van een groot platform als Vogue betekent veel voor haar. “Ja, het is een droom die uitkomt. Absoluut! Voor mij betekent het dat het echt het moment is te geloven in mijn eigen werk en in mezelf en dat de grenzen openliggen. Het bevestigt voor mij dat jonge mensen zoals wij groot kunnen, moeten en dúrven dromen. Dan zijn dit soort dingen mogelijk. Op dit soort momenten denk ik: als ik dit kan, kan ik alles.

Lees verder onder de foto >

Rosalie voor de cover van Vogue. Eigen foto Rosalie Boonstra

Last-minute aanvragen

De modeontwerper besteedt haar dagen doorgaans anders dan haar leeftijdsgenoten. Afgelopen week was ze nog druk bezig met een design voor de Musical Awards. “Dat was heel gaaf. De aanvragen voor dat soort dingen worden vaak last-minute gedaan, dus dan heb ik geen tijd meer een nieuwe jurk te maken. We hebben een fitting en kijken naar de gelegenheid. We kiezen er dan wel eentje die nog niet op de rode loper is geweest.”

Op de rode loper

Op de vraag of het al een beetje went om haar eigen werk op de rode loper te zien antwoordt Rosalie: “Nou ja, nu nog niet hoor! In oktober bijvoorbeeld droeg Linda Hakeboom mijn ontwerp voor het Televisier-Ring Gala. Het was ook wel heel onwerkelijk, om haar zo op tv in mijn jurk te zien.”

Opdrachten krijgt ze vaak via social media. “Ik word regelmatig benaderd via Instagram. Daar probeer ik mezelf ook wel zichtbaar te maken. Het zijn vaak stylisten die mij vinden – ze hebben dan mensen in dienst die opzoek zijn naar nieuw talent of ontwerpers die nog een podium kunnen gebruiken.”

Lees verder onder de instapost >

Terug op aarde om te studeren

Tussen alle bedrijven door duikt Rosalie nog even de schoolbanken in. ”Ik studeer fashion & design. Daarnaast doe ik volgend jaar een minor over ondernemen, dus dan kan ik weer dingen opsteken die ik kan gebruiken. Ze vindt het best lastig om weer ‘terug op aarde’ te komen als ze moet studeren. “Ik zit soms ook nog met mijn hoofd bij alle fantastische projecten die ik aan het doen ben. Dan moet ik mezelf echt dwingen de focus te behouden.

Inspiratie opdoen

Maar misschien vliegt Rosalie tijdens haar studie al uit. ”Of vind ik een manier om het te combineren”, zegt ze. ”Het meeste wat ik nu leer komt ook uit de praktijk – bijvoorbeeld als ik een fitting aan het doen ben. Ook de inspiratie die ik opdoe, komt vooral vanuit het netwerken en de gesprekken die ik voer met fotografen of creatievelingen. Daar haal ik echt heel veel uit.”

Andere inspiratiebronnen vindt Rosalie in de wereld in om haar heen. “Musea, arthouse films, muziek, kunstgeschiedenis, andere ontwerpers – en die creatieve vrijheid kan heel veel verschillende vormen aannemen. Ik kan me ook laten inspireren door natuur of bepaalde beelden.”

Xiaomi New Talent 2021 award

Het was niet onlogisch voor Rosalie om mode te gaan studeren. Voordat ze op de HKU belandde, waar ze nu in het tweede jaar fashion & design zit, studeerde ze hetzelfde op het Arnhemse artEZ. Vorig jaar won Rosalie de Xiaomi New Talent 2021 award tijdens de The Hague Fashion Week. Dit jaar mag ze voor deze Fashion Week haar eigen lijn ontwerpen.

“De eerste keer dat mensen mij die wedstrijd toestuurden en ik zag dat er op je gestemd moest worden, was mijn reactie eigenlijk ‘wie gaat er nou op mij stemmen?’ Later merkte ik toch wel dat ik veel in contact was met mensen via sociale media, en het stemmen verzamelen ging me beter af dan verwacht. De prijs was een bedrag voor de collectie die ik mag maken en een week Milaan – ik zat meteen na de winst in het vliegtuig.”

Lees verder onder de instapost >

‘In Amsterdam gebeurt het’

Hoewel ze het erg naar haar zin heeft in modestad Arnhem, twijfelt Rosalie of Arnhem nog wel groot genoeg is. “Voor nu nog wel – al moet ik zeggen dat Amsterdam momenteel de plek is waar alles gebeurt. Het ligt wel in de planning daar ooit heen te trekken. Tegelijkertijd ben ik ook steeds vaker in Parijs of Milaan, en hoop ik ooit wel internationaal te gaan. Dat lijkt me heel tof!”

Ook leuk:

Meer in deze categorie

Arnhemmer van de Week

Ga naar “Sjoerd en Rea trekken rond door Zuid-Amerika: ‘We gaan nog lang niet naar huis’”

Sjoerd en Rea trekken rond door Zuid-Amerika: ‘We gaan nog lang niet naar huis’

Sjoerd en Rea
Ga naar “Renée en Joris reizen fulltime met hun camper: ‘Met een lach en traan uit Arnhem weg’”

Renée en Joris reizen fulltime met hun camper: ‘Met een lach en traan uit Arnhem weg’

Renëe en Joris
Ga naar “Willem (10) helpt in vakanties bij Arnhemse Kinderboekwinkel: ‘Onbetaalde stage’”

Willem (10) helpt in vakanties bij Arnhemse Kinderboekwinkel: ‘Onbetaalde stage’

Arnhemse Kinderboekwinkel

In onze gids

Ga naar “FortVier Schuytgraaf”

FortVier Schuytgraaf

 • Laakoever 401
 • Vrijetijd en uitgaan
 • Gesloten
Uitkijken over het water bij FortVierUitkijken over het water bij FortVier

Aanbiedingen

Ga naar “Reserveer bij De Smidse voor heerlijke mosselen”

Reserveer bij De Smidse voor heerlijke mosselen

 • Restaurant De Smidse
 • Geldig t/m 30 september 2022
Mosselen SmidseMosselen Smidse

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Dutch Originals smart airconditioner € 279,00”

Dutch Originals smart airconditioner € 279,00

 • Geldig t/m 16 augustus 2022
Ga naar “Velo fiets- accessoires 40% korting”

Velo fiets- accessoires 40% korting

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Havaianas slippers vanaf € 14,99”

Havaianas slippers vanaf € 14,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker Reserveringen Riviercruiseschepen”

Medewerker Reserveringen Riviercruiseschepen

 • Rivertech B.V.
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Financieel & Administratief Medewerker(ster)”

Financieel & Administratief Medewerker(ster)

 • Rivertech B.V.
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Procesbegeleider UWV Arnhem”

Procesbegeleider UWV Arnhem

 • Manpower
 • Parttime
Ga naar “Administratief medewerker uitkeringen UWV Arnhem”

Administratief medewerker uitkeringen UWV Arnhem

 • Manpower
 • Parttime
Ga naar “Casemanager UWV Arnhem”

Casemanager UWV Arnhem

 • Manpower
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Vollemaanwandeling in Arnhem”

Vollemaanwandeling in Arnhem

 • iederal
 • 9 september 2022

Topper

Ga naar “Sonsbeek Theater Avenue”

Sonsbeek Theater Avenue

 • Van 25 aug t/m 28 aug
Ga naar “Open Monumentendag in Arnhem”

Open Monumentendag in Arnhem

 • Van 10 sep t/m 11 sep
highlights Arnhem
Ga naar “Urban Trail Arnhem”

Urban Trail Arnhem

 • 20 november 2022
Arnhem urban Trail
Ga naar “Winter Wonderland”

Winter Wonderland

 • Van 9 dec t/m 9 jan
Winter Wonderland