Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Arnhemse Arash Fakhim maakt schilderijen waar geen kwast aan te pas komt

Aangeboden door Museum Arnhem 5 februari 2019

Vanaf februari selecteert Museum Arnhem maandelijks een Arnhemse kunstenaar die vertelt over zijn verbinding met de stad en het museum. Ook is het werk van deze kunstenaar te zien in het Erfgoedcentrum in Rozet. Deze week mag Arash Fakhim de spits afbijten.

Tekst: Guinevere Ras

De Arnhemse Arash Fakhim (1987) onderzoekt op een speelse manier hoe materialen kunnen plooien, krullen, rimpelen of hoe deze onvermoeid in elkaar smelten. “Als mensen verwachten van kunstenaars dat sculpturen vaak bestaan uit gips, doe ik daar graag onderzoek naar. Waarom kiezen we voor gips? Misschien heel cliché, maar het is het oog van de ‘migrant’. Als buitenstaander kijk je er met een andere blik naar. Waarom doen mensen bepaalde dingen en waarom is het vanzelfsprekend?”

arash fakim museum arnhem

Van Teheran naar Geitenkamp

Op 5-jarige leeftijd vluchtte Arash samen met zijn ouders uit Teheran. Hij kwam terecht op de Geitenkamp, waar hij opgroeide en veel goede herinneringen aan over hield. Vanuit deze achtergrond bekijkt hij de wereld om zich heen constant vanuit verschillende perspectieven. Hij onderzoekt de vanzelfsprekendheid van de tastbare en niet-tastbare wereld en alles wat daartussen zit.

Mondrianesk

“Het mag van mij nooit te clean zijn. Als je over Nederland heen vliegt, zie je de akkers, je ziet een Mondrianesk patroon. Alles is ingekaderd. Maar als je over het Midden-Oosten zou vliegen, dan zie je net als op je dekbed van die plooien. En dat is ruimtelijk. Daar probeer ik altijd een combinatie in te vinden. Een schilderij is voor mij al een kader. Ik probeer te vluchten van dat grid. Die matrix.”

arash fakim museum arnhem
fotocredit: Raymond Alders

Museum Arnhem in Rozet

Het is geen toeval dat een deel van de schilderachtige installaties die je ziet, lijken op glanzende en futuristische vuilniszakken. Arash pakt vaak letterlijk materialen die voorhanden zijn. Een plastic tasje van een dönerzaak of de vuilniszakken die hij gebruikt komen niet per toeval zijn atelier binnenwaaien. Arash selecteert zorgvuldig zijn materiaal. Hij werkt met toeval en experiment en bestrijdt de ‘platheid’ van kunst. De strijd die het materiaal levert en het ontsnappen aan de hardheid zie je direct terug in zijn ‘Tablet series’.

Nieuwsgierig geworden naar het werk van Arash? Een selectie van zijn kunstwerken zijn t/m 2 april te zien in het Erfgoedcentrum in Rozet. Via de website van Museum Arnhem lees je meer over deze kunstenaar en de mini pop-up tentoonstelling.


Meer over Museum Arnhem ontdekken?

Museum Arnhem musea

Utrechtseweg 87, Arnhem

Bekijk meer:musea

adv.