Charis vertrok uit Arnhem en ging op reis: ‘Ik wilde dit heel graag nog voor mijn dertigste doen’

Arnhemmer van de Week Charis

Al van jongs af aan is Charis (28) een echte onderneemster. Zo was de Arnhemse onder andere een van de oprichters van eetwinkel Stroom en van café Stekker. Maar na een paar jaar hard werken, besloot ze in september van dit jaar dat het tijd was voor een pauze. “Ik besloot eindelijk de reis te maken die al zolang op mijn bucketlist stond.”

Het jaar 2019 was op persoonlijk gebied een nogal roerig jaar, vertelt Charis. Met een lange reis hoopte ze wat dingen om te gooien en in perspectief te plaatsen. “Veel mensen maken zo’n reis na hun studie, maar bij mij was het er nooit van gekomen. Ik bleef maar van het ene werk in het ander rollen en was altijd druk.” Charis startte haar avontuur in Berlijn, waar ze tijdens haar studie al een paar maanden woonde, en vloog vanuit daar na een paar weken naar het Australische Melbourne.

Ook Vietnam en Maleisië kan Charis al van haar bucketlist afstrepen. “Het reizen door die landen heeft tot nu toe het meeste indruk op me gemaakt. Op een scooter door fantastische landschappen rijden, en dan langs de weg random een kraampje met streetfood tegenkomen waar je voor één euro de meest smaakvolle maaltijd voorgeschoteld krijgt. Ik hou ervan.”

Stressvrije periode

Charis geniet volop van haar reis. “Ik denk dat ik nog nooit zo’n stressvrije periode heb ervaren. Wat misschien gek is, want ik weet vaak niet eens waar ik over een paar dagen slaap.” Ondanks dat je op reis rekening moet houden met zaken als wisselkoersen, het steeds weer regelen van vervoer en het niet uit het oog verliezen van waardevolle bezittingen, ervaart Charis rust. “Verder vind ik het leuk en waardevol om te zien wat de wereld nog meer te bieden heeft. Qua natuur bijvoorbeeld en qua eten en culturen. We kunnen zoveel leren van elkaar.”

Arnhemmer van de Week Charis

Charis kan geen specifiek hoogtepunt kiezen, maar ze geniet het meest van de momenten waarop ze afwijkt van de ’toeristische wegen’. “Trekken door de Vietnamese heuvels van Sa Pa heb ik bijvoorbeeld zo ervaren. Ik deed die trail met iemand samen en we kwamen urenlang niemand tegen, behalve af en toe mensen van lokale stammen. We sliepen tussendoor in homestays, waar je meer leert over de mensen en hun cultuur.”

Leren op jezelf te vertrouwen

Charis vond het in het begin wel spannend om alleen op reis te gaan, maar het bevalt haar goed. “Het is best lekker om je eigen keuzes te maken. Je leert echt op jezelf te vertrouwen en het ook oké te vinden om af en toe even alleen te zijn. Daarnaast leer je om jezelf te redden in allerlei situaties. Gewoon omdat je wel moet.” Onderweg ontmoet Charis genoeg mensen. “Ik heb geleerd dat ik beter ben in het maken van nieuwe vrienden dan ik dacht. Je leert echt wel mensen kennen die bij je passen en je hoeft niet met iedereen die je tegenkomt vrienden te worden. Ik denk dat ik me hierdoor over het algemeen minder druk zal maken over nieuwe situaties in het leven. En ik vermaak me prima. Ik open Netflix een stuk minder vaak dan thuis het geval was!”

Werken voor Stroom

Om Stroom niet helemaal te hoeven missen, werkt Charis tijdens haar reis nog een paar uur per week als freelancer voor de eetwinkel. Zo hoefde er niet voor al haar taken vervanging gezocht te worden en is Charis verzekerd van wat inkomen tijdens haar reis. Dat de Arnhemse zelf mag bepalen wanneer ze werkt, vindt ze heerlijk. “Als het lekker weer is en ik heb zin om overdag wat leuks te doen, dan werk ik ’s nachts gewoon nog een paar uur. Ik kan mijn dagen compleet zo indelen zoals ik het zelf wil en dat geeft een enorm gevoel van vrijheid.”

Arnhemmer van de Week Charis

Achterlaten van het thuisfront

Het moeilijkste aan haar keuze om te gaan reizen, was het achterlaten van haar familie en vrienden. “Daardoor twijfelde ik in eerste instantie aan mijn keuze, maar ik werd gelukkig door iedereen enorm aangemoedigd om te gaan.” Hoewel het makkelijk is om digitaal contact te hebben, mist Charis haar familie en vrienden wel. “Ik mis het bijvoorbeeld om gewoon even bij Stroom binnen te lopen en te kletsen met collega’s, of een vrijdagmiddagborrel bij Caspar. Maar ik probeer mensen over te halen om met me mee te reizen. Tijdens de paar weken in Berlijn zijn nog best wel veel vrienden me komen opzoeken en binnenkort komen mijn ouders misschien een paar weken deze kant op!”

Terug naar Nederland?

Of Charis weer terugkomt naar Arnhem is nog maar de vraag. “De paar weken in Berlijn zijn me heel goed bevallen, dus wellicht dat ik daar een poosje ga wonen. Ik ben dan wel van plan om regelmatig terug te gaan naar Arnhem. Het liefst zou ik als freelancer blijven werken voor Stroom en daarnaast helpen bij evenementen die in Arnhem georganiseerd worden. Lekker bikkelen tijdens een dagje catering bij de Wijvenkraam bijvoorbeeld. Dus ik hoop dat die snelle treinverbinding tussen Berlijn en Arnhem er gaat komen!”

Lees ook

Meer in deze categorie

Arnhemmer van de Week

Ga naar “Karin helpt Arnhemmers om nieuwe mensen te leren kennen: ‘De behoefte is groot’”

Karin helpt Arnhemmers om nieuwe mensen te leren kennen: ‘De behoefte is groot’

nieuwe mensen leren kennen Waalstappers
Ga naar “Sanne maakt een kinderserie over liefde, vriendschap en identiteit: ‘Niets is taboe’”

Sanne maakt een kinderserie over liefde, vriendschap en identiteit: ‘Niets is taboe’

Onder de regenboog
Ga naar “Dit waren de spraakmakendste Arnhemmers van 2022”

Dit waren de spraakmakendste Arnhemmers van 2022

Bureau Arnhem Marloes en Robin spraakmakendste Arnhemmers

In onze gids

Ga naar “FortVier Schuytgraaf”

FortVier Schuytgraaf

 • Laakoever 401
 • Vrijetijd en uitgaan
 • Gesloten
Uitkijken over het water bij FortVierUitkijken over het water bij FortVier

Aanbiedingen

Ga naar “Koudschuimmatras van € 119 voor € 79”

Koudschuimmatras van € 119 voor € 79

 • Lidl
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Elektrische verwarmingsartikelen vanaf € 19,99”

Elektrische verwarmingsartikelen vanaf € 19,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Elektrische verwarmingsartikelen € 19,99”

Elektrische verwarmingsartikelen € 19,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Neutral, Prodent, Robijn, Sun en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98”

Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Neutral, Prodent, Robijn, Sun en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Falcon thermo** € 9,99”

Falcon thermo** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Begeleider – Verstandelijk beperkt – parttime”

Begeleider – Verstandelijk beperkt – parttime

 • Aethon
 • Parttime
Ga naar “Magazijnmedewerker”

Magazijnmedewerker

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Medewerker klantenservice frontline”

Medewerker klantenservice frontline

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Financieel Administratief Medewerker”

Financieel Administratief Medewerker

 • Page Personnel
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker bedrijfscatering”

Medewerker bedrijfscatering

 • Tempo-Team
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Carnaval 2023 Arnhem”

Carnaval 2023 Arnhem

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Ga naar “Flow Freedom Festival”

Flow Freedom Festival

 • 6 mei 2023
flow freedom festival doen op 5 mei in arnhem
Ga naar “Hoogte 80 festival”

Hoogte 80 festival

 • Van 18 mei t/m 21 mei
Ga naar “Galaconcert On-Ganse”

Galaconcert On-Ganse

 • Van 4 feb t/m 5 feb
Ga naar “Zomervreugde Festival”

Zomervreugde Festival

 • Van 25 jun t/m 26 jun
zomervreugde festivalzomervreugde festival