Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Buschauffeur Niels: ‘Ik mag weer volop door de smalle straatjes van Arnhem rijden!’

Door Jolinda van Alfen 16 juni 2020

Niels Pallandt, ook wel bekend als de Asphaltcowboy op instagram, is misschien wel de vrolijkste buschauffeur van Arnhem. Zeker nu hij na weken van bijna niks doen, weer door zijn geliefde Arnhemse straten mag rijden. Op de trolleybussen: “Die zijn lekker uitdagend.”

Niels heeft een tijdje thuis gezeten. “Ik werkte als uitzendkracht voor Breng en net op het moment dat ik een vast contract zou krijgen, was er de coronacrisis. Tijdelijke krachten werden niet meer ingezet. Logisch, maar ik baalde er wel flink van.”

Trolleybus van 18 meter onder je kont

Niels was namelijk aardig gehecht geraakt aan zijn werk als buschauffeur. Gelukkig wordt hij nu toch weer ingeschakeld en zit hij met veel plezier achter het stuur. Hij vertelt over zijn beroepskeuze: “Na mijn studie grafisch vormgeving was het lastig om werk te vinden, dat was middenin de vorige economische crisis. Ik heb me toen via het UWV omgeschoold tot taxichauffeur. En vooral gereden op de kleine 9 peroons lijnbusjes. Daarna via het uitzendbureau omgeschoold tot buschauffeur op de grote bus. En sinds afgelopen december een extra opleiding tot trolleychauffeur. Dat doe ik nog liever, het is mooi om zo’n 12 meter bus, of in het geval van een trolleybus zelfs 18 meter onder je kont te hebben. En deze door de smalle straten van Arnhem te manoeuvreren”.

tekst gaat verder na de afbeelding

Foto: indebuurt Arnhem

Achter de ketting

Niels wijst met een big smile op zijn gezicht naar een harmonicabus die aan komt rijden.  “Het was trouwens wel weer even spannend, de eerste keer na weken thuiszitten, maar ik heb niks geraakt.” Niels heeft het contact met collega’s en de reizigers het meest gemist. “Dat je even vrij bent is wel prima, maar na een tijdje komen de muren wel op je af. Ik hou van mijn werk, van het contact met mensen. Ik maak graag een praatje.”

Wat dat laatste betreft is het nog wel even wennen op de bus. “Ik zit nu achter een ketting, mensen moeten achterin stappen. Dat maakt het lastiger om even een grapje te maken.” Op zijn favoriete buslijnen, de stadsbussen 1,3 en 7, kwam hij vaak dezelfde mensen tegen. “Dat is nu ook wel even anders. Ik vind de stadsbussen het leukste, de trolleybussen zijn mijn favoriet. De techniek die erbij komt kijken, dat vind ik leuk.”

Het liefst zingend achter het stuur

Ook houdt hij wel van een flinke afstand. “De langere ritten vind ik ook leuk om te rijden, dan zie je meer van je omgeving. Dat is toch wel het mooie aan mijn werk, elk moment zie je weer iets anders vanuit je raam.” Het is duidelijk: Niels is een tevreden buschauffeur.

Zou hij nog graag dingen anders zien? “Ja, ik zou het allerliefste met muziek rijden. Ik zing graag, het liefste ook achter het stuur. Maar dat kan natuurlijk niet op het werk. En een wat minder strakke planning zou fijn zijn. Soms kom je echt tijd tekort. We doen ons best om op tijd te rijden, maar dat lukt niet altijd.”

De baas in de bus

Onbegrip van reizigers vindt hij nog wel eens lastig, hoewel Niels het altijd op een vrolijke manier probeert op te lossen. Onveilig voelt hij zich niet snel. “Het is wel prettig als mensen de afstand bewaren, ook als ze iets aan je willen vragen. Maar ik voel me bij wijze van spreken onveiliger als ik naar de supermarkt ga. Hier in de bus heb ik mijn eigen plek, mijn eigen kantoortje voorin en ben ik de baas.”

Foto: indebuurt Arnhem

adv.