Boulderaar Rico: ‘Mijn hoogtevrees vergeet ik weleens’

Door Carlijn van Alken 29 januari 2019

Boulderen. Een soort klimmen, alleen dan zonder zekering. Ricardo van Norden (33) weet er alles van. We ontmoeten hem bij La Rocca, het grand café dat bij de Boulderhal hoort. Nadat wij zijn indrukwekkende Instagramaccount meerdere malen hadden bekeken, waren wij toch wel benieuwd hoe hij in het echt zou zijn. Ondanks zijn hoogtevrees, bouldert hij nu al bijna 5 jaar en vertelt hij ons waarom wij dat ook moeten gaan doen! 

‘Laat ik gaan boulderen!’

Voordat Ricardo, beter bekend als Rico, in aanraking kwam met deze geweldige sport, hield hij zich bezig met kickboksen en downhill mountainbiken. Zo heel af en toe was hij te vinden in de sportschool maar hij had al snel de conclusie getrokken dat deze manier van sporten niks voor hem was. In zijn achterhoofd zat het klimmen altijd al. Nooit eerder trok hij de stoute klimschoenen aan om het eens te proberen, totdat hij in 2014 toch maar besloot een proefles te nemen. “Vanaf dat moment was ik verslaafd!” Hij is op dit moment zo’n 4 tot 5 keer per week te vinden in een boulderhal. Meestal in Arnhem en heel af en toe trekt hij erop uit naar Utrecht, Amersfoort of Nijmegen. Als hij dan aan het boulderen is, is hij al snel 3 uur bezig.

Foto: indebuurt Arnhem

Steeds sterker, steeds beter

“Nu ik 5 jaar bezig ben, merk ik dat mijn pezen zoveel sterker zijn geworden.” Rico vertelt dat het belangrijk is om deze pezen aan te laten sterken en voldoende rust te geven. Er zit namelijk snel een blessure aan de klimsport vast. “Door de kleine greepjes komt er ontzettend veel druk op je vingertoppen te staan. Boulderen is dus wel echt een sport om op lange termijn te doen, zodat je steeds een niveau kan stijgen.”

Natuurlijk is iedereen welkom om het boulderen eens uit te proberen. Dit is ook mogelijk in de boulderhal Arnhem, er zijn super veel niveau’s te beoefenen. We vragen ons af, als je dan zoveel bouldert, hoe houd je het dan leuk en spannend? Daar heeft Rico absoluut een antwoord op: “De boulderhal verandert elke twee weken de routes, zo blijft het een uitdaging”.

Uitdaging in Frankrijk

Een andere uitdaging voor Rico is zijn trip naar het Franse Fonteinebleau. Een supergaaf bos met rotsen waar je veel toffe boulderroutes kan uitoefenen. “Helaas kan ik mij in Nederland niet voorbereiden op het boulderen in de buitenlucht, er is in Nederland geen plek waar ze dit aanbieden.” Door zo veel mogelijk rust te pakken in de maanden voor dit avontuur, heeft Rico op het moment dat hij vertrekt de meeste energie. Het is de eerste keer dat hij gaat boulderen in de open lucht.

Foto: indebuurt Arnhem

Wanneer ziet Rico jou bij de RijnBoulder hal?

Waarom zouden wij ook moeten gaan boulderen? Rico: “Dat lijkt mij wel duidelijk. De kracht en het plezier die je ervoor terugkrijgt is geweldig. Zonder dat je sterk worden als uitgangspunt hebt, ben je binnen de kortste keren superfit. Dat is natuurlijk ook een mooie bijkomstigheid.”

Kampioen boulderen

Rico vertelt zelf dat het heel makkelijk is om te beginnen met boulderen, zolang je er maar plezier in hebt. Daarnaast is het een hele populaire sport aan het worden, vanaf volgend jaar is het zelfs een officiële Olympische sport. Heeft Rico ook ambities om aan wedstrijden mee te gaan doen? “Nee, ik ben helaas te laat gestart met boulderen. Ik vind mijzelf nu te oud om nog zo fanatiek mee te gaan doen aan wedstrijden. Wel blijf ik uitdagingen zoeken en mijn eigen niveau verbeteren, dat is voor mij een wedstrijd op zich.”

Enthousiast geworden? Neem een kijkje op Rico zijn Instagram. Of bekijk hier de agenda wanneer jij een cursus voor beginners kan volgen.

En hieronder kun je Rico live in actie zien!

adv.