Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Babs ruilde Arnhem in voor Egypte: ‘Ik was op zoek naar onvoorspelbaarheid’

Door Jolinda van Alfen 20 augustus 2019

Niet alle Arnhemmers blijven in ons stadje hangen. Sommigen trekken erop uit voor avontuur, anderen vinden de ware liefde of verhuizen voor hun werk. Wij kunnen het ons bijna niet voorstellen, maar veel Arnhemmers hebben inmiddels een ander thuis gevonden. Geboren en getogen Arnhemse Babs Hessing vertrok voor onbepaalde tijd naar Egypte en vertelt ons er alles over.

Waarom verhuisde je naar Egypte?

“Ik was toe aan wat anders dan mijn leven in Nederland. Begrijp me niet verkeerd, mijn vrienden en familie zijn fantastisch, maar ik was de sleur en de herhaling gewoon zat. Ik wilde iets doen waardoor iedere dag zo onvoorspelbaar mogelijk was.”

Vond je het emigreren moeilijk? 

“Ja en nee. Tijdens het voorbereiden zie je steeds je familie en vrienden nog, en word je er steeds aan herinnerd dat je ze een hele lange tijd niet meer zal zien. Dit was onvoorstelbaar moeilijk. Maar toen ik eenmaal in het vliegtuig was, was ik alleen maar opgewonden en blij dat ik aan dit avontuur echt begonnen ben. Want voor ik vertrok geloofde ik het zelf eigenlijk niet.”

Verlangen naar spareribs

Had je meteen het idee dat je nooit meer terug zou komen?

“Nee, mijn plan is altijd geweest om terug te komen, en dat staat nog steeds op de planning. Misschien dat ik hier wel een hele lange tijd zou kunnen zijn, maar niet mijn hele leven. Daarvoor is de cultuur te verschillend voor mij.”

Wat mis je aan Nederland en aan Arnhem?

“Ik mis echt Spareribs. En ik mis natuurlijk mijn familie en vrienden, en in Arnhem mis ik de bekendheid. Arnhem is mijn thuis. Ik mis het zitten in café Arnhem, of het uitgaan met mijn beste vriendin. Of lekker barbecueën met de familie.”

Wat mis je totaal niet?

“Mijn routine. Naar Egypte verhuizen heeft me echt gegeven wat ik wilde. Onvoorspelbaarheid.”

Vrije Europese vrouw

Wat doe je in je vrije tijd?

“Verschillende dingen. Ik maak tripjes, of ik ga naar het strand. Soms blijf ik thuis of ga ik naar een Egyptisch café met vrienden. En binnenkort ga ik voor mijn duikers certificaat.”

Foto: Babs Hessing

Wat zijn de grootste verschillen tussen Arnhemmers en de mensen daar?

“Ik denk de vaste gender rollen en het geloof. Praktisch iedereen hier is moslim. En in Nederland, en dus Arnhem speelt het geloof niet zo’n grote rol meer, tenminste niet in mijn leven. Het moeilijkste vind ik af en toe om aan sommige mensen duidelijk te maken dat je gewoon een vrije Europese vrouw kan zijn zonder losbandig te zijn. Want zoals sommige Nederlanders vooroordelen hebben over het midden-oosten, zo hebben ze die ook hier naar Europeanen.”

Kon je makkelijk contact maken met de locals daar?

“Op zich wel, alleen is niet iedereen wat ze lijken. Sommige mensen kunnen heel vriendelijk zijn in je gezicht en je absoluut kapot proberen te maken achter je rug om. Het is een goed idee niet iedereen te vertrouwen wanneer je ze ontmoet. Dit is altijd het geval natuurlijk, maar hier soms toch wel wat meer.”

Foto: Babs Hessing

Welkom in de familie

Wat vind je het lekkerste lokale gerecht?

“Ik weet de naam niet meer, maar het is met heel veel honing, en kan gevuld zijn met van alles en nog wat. Heel zoet, maar heel lekker.”

Wat doe je allemaal in Egypte?

“Ik werk wat, en doe allemaal leuke dingen. Zoals natuurlijk op een kameel zitten, safari tripjes en zwemmen met zeekoeien.”

Wat valt je erg mee?

“Hoe erg welkom de mensen je heten als je hier komt wonen. Het moment dat je hier verblijft heten ze je welkom in de familie en ben je een van hun. Natuurlijk is het nog altijd wel anders als westerse vrouw, maar in het algemeen doen ze heel erg hun best om me welkom te laten voelen, waar ik ook ga.”

adv.