Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Arnhemsmeiske Janneke: ‘ik droom zelfs over fotografie’

Door Jolinda van Alfen 23 augustus 2017

In januari gaf ze zichzelf een uitdaging. Elke dag een mooie natuurfoto op instagram posten. Haar account Arnhemsmeiske groeide van een klein aantal vrienden en bekenden in korte tijd naar dik 2000 volgers. “Best bijzonder als mensen die je niet eens kent jouw foto mooi vinden.” Wij lopen met Janneke van der Pol een rondje door een van haar favoriete plekken in Arnhem, de Heemtuin.

Het is een uit de hand gelopen hobby. “Ik volgde een basiscursus fotografie en ontdekte dat ik erg blij word van het maken van mooie foto’s. Toen ik een nieuwe camera kocht, vond ik dat ik er meer mee moest doen. Mezelf echt verbinden aan het fotograferen. Dus bedacht ik de 365 dagen uitdaging.”

Spannend

Elke dag een nieuwe foto. “Dat had ik ergens op internet gezien en leek mij goed om mezelf te motiveren om nog meer uit het fotograferen te halen. Maar waar doe je dat dan? Op facebook wilde ik niet, te persoonlijk, dan wordt iedereen gek van me. Instagram deed ik niet veel mee, maar dat leek me een betere plek. Best spannend om dan foto’s te gaan plaatsen en zo jezelf te profileren.”

Veel complimenten

Haar foto’s leverden veel complimenten en leuke reacties op. “Dat is zo tof! En ik ben me in de afgelopen maanden ook steeds meer gaan ontwikkelen. Mezelf uitdagen om beter te worden. Ik maak het mezelf niet te makkelijk, wil niet zomaar elk kiekje erop plaatsen.”

De Posbank. Foto: Arnhemsmeiske / Janneke van der Pol

Ze is nogal kritisch naar zichzelf. “Ik had gehoopt door juist die 365 dagen uitdaging dat ik minder perfectionistisch zou worden. Je moet elke dag iets plaatsen, ook als het niet helemaal is zoals je wilt. Dacht ik. Het werkt alleen niet zo, ik word nog fanatieker om mooiere en betere foto’s te maken.”

Ontspanning in de natuur

En ook al legt ze de lat hoog voor zichzelf, ze vindt veel ontspanning in haar hobby. “Ik kom veel buiten in de natuur en kan dan zo genieten van de rust. Hier bijvoorbeeld in dit park, midden in de stad, en toch in de natuur.” De Heemtuin waar we op een bankje hebben afgesproken is een van haar favoriete plekken. “Ik werk bij de HAN, en kom hier graag in mijn pauze.”

‘Arnhem is een fijne, compacte stad’

Na haar studie psychologie en de Pabo in Nijmegen, koos Janneke vol overtuiging weer voor Arnhem als woonplaats. “Arnhem is een fijne stad, er is prachtige natuur, aan de ene kant de Veluwe en de andere kant de Uiterwaarden. Er zijn veel mooie parken, er is ook veel cultuur. En het is een compacte, overzichtelijke stad.”

Natuur in beweging

Fotograferen doet ze het liefste in de natuur. In een van de parken, op de Posbank of in nationaalpark De Hoge Veluwe. Verder is ze regelmatig te vinden in de nieuwe Mangrove van Burgers’ Zoo. “Daar ben ik gids en zie ik ook prachtige dingen. Het mooie van de natuur is dat het in beweging blijft. Nu zie je veel van die juffertjes, of libellen, een paar weken geleden stonden de velden vol met zomerbloemen. Straks in de herfst heb je weer andere kleuren.”

Beleving overbrengen door beeld

Wij van Indebuurt genieten graag met haar mee, op instagram. “Dat vind ik leuk om te horen. Dat mensen meegenieten van de natuur. Ik probeer in mijn foto’s de beleving die ik heb gevoeld op het moment dat ik de foto nam weer te geven. Een bepaalde sfeer neer te zetten.”

Een schorpioenvliegje
Een schorpioenvliegje, vastgelegd door Janneke van der Pol, beter bekend als Arnhemsmeiske op instagram.

Ze heeft sinds ze fotografeert haar omgeving op een andere manier leren kennen. “Vroeger liep ik ook wel in dit park bijvoorbeeld, maar zag ik al die insecten niet.” Alsof het in scene is gezet, vliegt er net op dat moment een bijzonder vliegje op ons af. “Oh kijk dat is een schorpioenvlieg. Ik heb daar nu ineens oog voor. Of het licht dat op een bijzondere manier door de bomen schijnt. Ik heb nog nooit zo genoten van de natuur als ik nu doe. Heerlijk!”

 

adv.