Arnhemse Pufcursus 2.0: Lisa en Carlijn over zelfverzekerd zwanger zijn

Door Jolinda van Alfen 26 februari 2019

De pufclub. Wij hebben er meteen een beeld bij. Gênante ademhalingsoefeningen en mannen die gedwongen mee gaan naar ongemakkelijke partneravonden. Zie je het voor je? Dat het tegenwoordig ook anders kan in Arnhem, ontdekken we tijdens een koffiedate met Lisa Pieplenbosch en Carlijn Siteur.

Lisa is oprichtster van de website Arnhemse Moeders, lid van de moederraad in Arnhem, zelfstandig ondernemer en oh ja, ook nog moeder van 2 kinderen. Carlijn is vrouwencoach, heeft enkele jaren als verloskundige gewerkt en liep al langer rond met haar idee voor een nieuw soort zwangerschapscursus. Als de twee ondernemende dames elkaar via de moederraad leren kennen, bruisen die ideeën nog meer.

Ze besluiten samen te werken. Lisa pakt het marketinggedeelte van de cursussen op en Carlijn stort zich op de inhoud. Carlijn: “We willen graag een cursus geven aan kleine groepen vrouwen. Met als doel ze van genoeg informatie te voorzien zodat ze tijdens hun zwangerschap en bevalling het gevoel hebben in controle te zijn.”

Beter informeren

Lisa knikt instemmend. “Dat heb ik ook zo ervaren tijdens mijn zwangerschap en bevalling. Je neemt heel veel dingen klakkeloos aan van de verloskundige, terwijl je meer keuzemogelijkheden hebt dan je denkt. Zo waren er wel dingen die ik achteraf had willen weten. Niet dat ik mijn bevalling dan anders had willen doen, maar ik had wel meer willen weten, beter geïnformeerd willen zijn.”

Carlijn: “Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 10 vrouwen negatief terugkijkt op hun bevalling. En dat zit met name in de communicatie tijdens een bevalling. Hoe vaak je niet hoort dat vrouwen niet wisten welke keuzes ze allemaal hebben, dat is echt een gemiste kans.”

tekst gaat verder onder afbeelding

Foto: indebuurt Arnhem

De bevallende vrouw in charge

Carlijn en Lisa vinden dat dit anders moet kunnen en ontwikkelen de cursus Zelfverzekerd Zwanger. Als verloskundige heeft Carlijn meer dan 300 ouders begeleid en kinderen geboren zien worden. Ze combineert haar expertise met een focus op het vergroten van vertrouwen in je lijf. Zo is er een cursus samengesteld die vrouwen helpt in controle te zijn tijdens de zwangerschap en bevalling. Zelfverzekerd Zwanger voldoet aan alle voorwaarden om voor vergoeding van de zorgverzekeraar in aanmerking te komen.

Carlijn: “Er is van alles op het gebied van bewegen en ontspannen tijdens de zwangerschap. Denk aan zwangerschapsyoga en ook de cursus Samen Bevallen is er al. Wat wij gaan doen, dat is echt nieuw. Heel veel praktische informatie delen. Natuurlijk komt er ook wel een stukje ademhaling tijdens de bevalling aan bod. Maar dan vanuit de vrouw bekeken. Wist je dat je natuurlijke ademhaling vaak beter is dan een kunstmatig gepuf?”

Niet te zweverig

Carlijn wil vrouwen helpen te ontdekken wat zij zelf graag willen. “Er komen tools en technieken aan bod om tijdens de bevalling mee te bewegen met wat er gebeurt.” Lisa: de cursussen zijn interactief en in kleine groepjes. Zo kunnen we inspelen op de specifieke behoeften van de dames. Zo kan er afhankelijk van de wens van de groep een partnerbijeenkomst worden gehouden, maar dat is niet een standaard onderdeel.”

En als er behoefte is aan wat meer mindfullnes bijeenkomsten, draait Carlijn haar hand daar niet voor om. “In mijn werk als vrouwencoach pas ik vaak mindfullness toe, en heb ook ervaring met haptonomie. Zonder dat de bijeenkomsten nou al te zweverig gaan worden. Ook dat kan ik aanpassen op de groep. Met als uiteindelijke doel dat vrouwen in charge zijn, echt zelfverzekerd zwanger!”

De eerste bijeenkomsten staan gepland voor eind maart, er zijn nog een paar plekken vrij. Meer informatie over de cursus Zelfverzeker Zwanger vind je hier.

Lees ook

Lisa: ‘Ik wil met Arnhemse moeders anderen informeren en inspireren’

Wat doe je als je zwanger bent en allerlei handige informatie voor moeders mist? Dan stamp je een mo...

 

adv.