Arnhemse kunstenares brengt een ode aan de sterke vrouw

Aangeboden door Museum Arnhem 2 juli 2019

Vanaf februari selecteert Museum Arnhem maandelijks een Arnhemse kunstenaar die vertelt over zijn of haar verbinding met de stad en het museum. Ook is het werk van deze kunstenaar te zien in het Erfgoedcentrum in Rozet. Deze week kan je het werk van Mirka Farabegoli bewonderen.

Auteur: Guinevere Ras, freelance curator en schrijver

In de zoektocht naar mythen stuit de Arnhemse Mirka Farabegoli op de meest bijzondere tradities in Europa. Tijdens haar laatste reizen in Italië raakte ze betoverd van de maskers en rituelen. In haar kunstenaarschap smelt zij deze samen tot een geheel en blaast nieuw leven in eeuwenoude praktijken.

Europa

Na haar studie aan ArtEZ, 10 jaar geleden, wilde Mirka zich compleet laten onderdompelen in de rijke Zuid-Amerikaanse cultuur. “Ik merkte echter dat ik niet met andermans culturen aan de haal wilde gaan. Vanaf dat moment ben ik mij meer gaan verdiepen in Europese culturen dichter bij huis.” Ierland en Italië wisten haar honger naar mystiek te stillen.

museum arnhem kunstenaar

Ode aan de sterke vrouw

Midden op het gitzwarte doek zie je twee figuren staan. Een eerbetoon aan de Siciliaanse vrouwen uit de jaren 40 en 50. Na een grote periode van armoede op het eiland Salina vertrokken alle mannen naar onder andere Amerika om geld te verdienen. De vrouwen bleven achter. Vanaf dat moment moesten zij zelf het eiland draaiende houden. “Ik heb veel gesproken met mensen op het eiland. Op de foto’s die zij lieten zien, zag ik veel vrouwen in vissersboten. Voorheen werd dat gezien als echt mannenwerk. Dit werk is deels een ode aan de sterke vrouwen van Salina.”

Meer lezen en zien van Mirka? Haar kunstwerk is t/m 26 augustus te zien in het Erfgoedcentrum in Rozet. Via de website van Museum Arnhem lees je meer over deze kunstenaar en de mini pop-up tentoonstelling.

Lees ook:

Museum Arnhem Richard Kofi

Deze Arnhemse kunstenaar geeft roofkunst ‘terug’ aan Arnhemmers

Vanaf februari selecteert Museum Arnhem maandelijks een Arnhemse kunstenaar die vertelt over zijn of...
museum arnhem kunstenaar julius

Arnhemse kunstenaar Julius laat een alternatief op de stereotype man zien

Vanaf februari selecteert Museum Arnhem maandelijks een Arnhemse kunstenaar die vertelt over zijn of...
rosemin hendriks museum arnhem

Deze Arnhemse kunstenaar raakt volop geïnspireerd door Sonsbeek

Vanaf februari selecteert Museum Arnhem maandelijks een Arnhemse kunstenaar die vertelt over zijn of...


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Museum Arnhem. Meer over Museum Arnhem ontdekken?

Museum Arnhem

musea

Utrechtseweg 87, Arnhem

Bekijk meer:musea

adv.