Arnhemse Elles: ‘Ik was ineens mijn hele leven kwijt’

Door Jolinda van Alfen 23 maart 2019

Elles Kriek liep in februari 2018 op een beurs met één van haar zonen en een kennis. Maar wat een gezellig dagje uit moest zijn, liep uit op een nachtmerrie: Ellis viel van twee meter hoogte op haar achterhoofd. “Ik raakte mijn evenwicht kwijt”, vertelt ze. “Ik had een zware hoofdwond. Ik herinner mij nog dat ik het bloed in mijn nek voelde stromen en daarna was ik mijn bewustzijn kwijt.”

Door Marnix ten Brinke/ Arnhemse Koerier

Met de ambulance werd ze naar het ziekenhuis in Amsterdam gebracht en het bleek dat zij een zware hersenkneuzing had opgelopen, met alle gevolgen van dien. Nu, ruim een jaar later, ervaart ze de ernstige gevolgen van haar ongeluk nog elke dag. “Ik heb maanden in het donker geleefd. Licht en geluid kan ik niet meer aan. Daarom heb ik ook bijna altijd een zonnebril op en heb ik de zwaarst mogelijke oordoppen in. Van de één op de andere dag was ik mijn hele leven kwijt.”

Elles kan vandaag de dag geen normaal leven meer leiden. “Ik kan geen muziek luisteren, televisie kijken of even gezellig de stad in een terrasje pakken, maar ook koken en schoonmaken of autorijden kan ik niet meer. Bezoek ontvangen of even naar mijn moeder toe gaat niet meer. Al het geluid komt bij mij tien keer zo hard binnen. Het openmaken van een chipszakje doet al pijn. Ik probeer elke dag vijf minuten even buiten te wandelen om zuurstof te krijgen, meer gaat niet. Ik ben heel snel moe en totaal uitgeput. Je wordt eigenlijk helemaal gek.”

Dure behandeling in Amerika

Voor haar drie kinderen is het leven ook totaal veranderd. “Het is verschrikkelijk”, zegt haar zoon Michael. “Ze was echt een bezige bij. Nu zit alles potdicht en moeten we stil zijn. Het schoonmaken en koken doen wij nu.”
In Nederland kunnen doktoren niet veel meer voor haar doen, maar in Amerika zijn behandelingen mogelijk die haar leven weer een heel stuk aangenamer kunnen maken. Maar die behandelingen zijn natuurlijk niet gratis. Zo’n 18.000 euro is er nodig en daarom is haar familie een actie gestart.

“Het plan is om in juni naar Amerika te gaan”, vertelt Elles. “Ik heb daar mijn grote hoop op gevestigd. Met een beetje gelukt krijg ik daar 75% van mijn leven terug. Het zal wel heel heftig voor mij zijn, want ik moet vele uren een vliegtuig in en dat zal ontzettend veel pijn geven met al die geluiden en drukte, maar ik heb het er echt voor over.
CognitiveFX, in het hart van de Verenigde Staten, heeft een unieke behandelmethode ontwikkeld die nergens anders ter wereld op deze manier wordt toegepast, maar die tot nu toe al meer dan duizend mensen met traumatisch hersenletsel genas.

Foto: doneerdoel.nl

Lotgenoten

Ze heeft veel contact met (Nederlandse) lotgenoten waarvan enkele de behandeling al hebben ondergaan. “Het enige dat ik wil is mijn leven weer een beetje terug. Dat ik naar de verjaardag kan van mijn moeder of gewoon weer eens op een terrasje zitten of lekker tv kijken. Ik hield ontzettend veel van drukte en dansen en muziek en ik kan het gewoon niet geloven hoe mijn leven nu is, ik wil het niet accepteren.”
De teller van de actie voor Elles staat op het moment van schrijven op ruim 4500 euro, maar een hoop geld is dus nog nodig om haar daadwerkelijk naar Amerika te laten gaan.

“Ik leef nu heel eenzaam, bijna geïsoleerd. Bezoek kan ik niet ontvangen. Voor mij is mijn leven echt een nachtmerrie geworden.”

Uitgangspunt van de behandeling is een functionele cognitieve MRI scan waarbij in kaart wordt gebracht welke gebieden in je hersenen hyper- en onderactief zijn en waar de bloedtoevoer niet optimaal is. Op basis daarvan start de EPIC treatment, waarbij het precies die hersengebieden aan het werk zet die het nodig hebben.

Doneren?

Meer informatie over wat Elles is overkomen en hoe de behandeling werkt vind je op deze doneerpagina. Elke donatie om haar de reis naar Amerika te laten maken is voor haar meer dan welkom.

adv.