Arnhemse Cecile laat voorbeelden zien van een kleurrijk afscheid

Door Jolinda van Alfen 30 oktober 2018

Afscheid nemen kan als het aan Cecile van Hattem-Smeets ligt met veel meer kleur dan we gewend zijn in Nederland. Om daar voorbeelden van te laten zien en de start van haar eigen uitvaartbedrijf te vieren, organiseert ze rondom de Mexicaanse dias de los muertos een klein evenement bij Nozili. “Het leven vieren en de doden eren zoals ze dat in Zuid-Amerika doen, dat spreekt mij wel aan.”

Als Cecile iets heeft ontdekt sinds ze heeft gekozen voor een opleiding en een bedrijf in de uitvaartbranche is dat er zoveel meer mogelijk is dan veel mensen denken. “Een afscheid kan heel persoonlijk zijn. Moet dat volgens mij ook zijn, dus waarom zou dat op een traditionele manier bij iedereen hetzelfde gaan? Geen mens is hetzelfde. Het is mooi als bij een afscheid degene die is overleden wordt geëerd en dat familie waardevol afscheid kan nemen.”

Van een speciaal ontworpen unieke kist tot het afscheid in eigen tuin, Cecile denkt er graag over mee. Waar komt de keuze voor haar werk vandaan? “Mijn vader was een ex-priester. Ik ben vanaf jongs af aan bij diverse familie uitvaarten betrokken geweest. Met mijn vader praatte ik daarover.” Het plotselinge overlijden van een dierbare oom kwam als een mokerslag binnen haar familie. “Het verdriet van mijn vader om het verlies van zijn broer was zo groot, dat ik als vanzelfsprekend een grote rol op mij nam bij de uitvaart. Ook daarna hebben we diepgaande gesprekken hierover gehad.”

Cecile uitvaart
Foto: Alain Baars

Maatwerk

Als Cecile jaren later ook nog de uitvaarten van haar ouders regelt, wordt het voor haar steeds duidelijker dat zij toe is aan een cariereswitch. “Met mijn bedrijfje Ciel Your Event was ik al jaren bezig met het organiseren van evenementen en beurzen. Ik miste hierin de diepgang die ik wel kan vinden in de uitvaartbranche.” Na haar opleiding start ze met haar eigen bedrijf. “Ik was al gewend om als zelfstandige te werken. Daarnaast vind ik het ontzettend belangrijk om maatwerk te bieden. Met alle respect, maar bij de grote uitvaartondernemingen is dat niet zo goed mogelijk, daar zit een ander verdienmodel achter. Ik vind het bijvoorbeeld fijn om alle tijd te nemen voor mensen die mij inschakelen.”

Het mooie aan haar werk vindt Cecile het menselijk contact. “De week rondom de dood van een dierbare is zo bijzonder. Mensen zijn heel open en fragiel. Je kunt dichtbij mensen komen. Het is ook een heftige en intensieve periode. Ik vind het mooi om anderen door die week te helpen, te begeleiden.” Daarbij is Cecile betrokken, maar behoudt tussen alle emoties de regie. “Natuurlijk word ik ook geraakt door emoties. Het is niet raar om ontroerd te raken. Maar ik bewaar genoeg afstand om te zorgen dat alles wel goed verloopt.”

Parade

Om de start van haar eigen uitvaartbedrijf te onderstrepen, houdt Cecile een klein event. “Ik wilde iets meer dan alleen een openingsborrel. En het liefst rondom de dia de los muertos. We hebben afgelopen zondag in een parade van ongeveer 15 personen verkleed en geschminkt met muziek een kleurrijke kist naar Nozili Bloemen toegedragen. Daar ontving ik gasten voor een borrel. De kleurrijke uitvaartsetting bij Nozili is nog tot en met 3 november te bekijken.”

Cecile uitvaart
Foto: Alain Baars

Ben je benieuwd naar de kleurrijke uitvaartsetting bij Nozili Bloemen, of heb je vragen voor Cecile? Je kunt ze stellen op 1, 2 en 3 november tussen 11.00 en 14.00 uur, Kerkstraat 44.

Meer lezen over Cecile?

Binnenkijken bij Cecile: kleurrijk wonen op een hele fijne plek

Van Noord naar Zuid. Van de drukte naar de rust. Beton ingeruild voor een heel weids uitzicht. Alle ...

adv.