Arnhemse Anesca is een echte powervrouw met een mooie droom

Door Jolinda van Alfen 20 maart 2018

Ze heeft een droom. Haar eigen kledinglabel verder uitbreiden en daarbij Afrikaanse kunstenaars een platform bieden om net als zijzelf te ondernemen. Deze plannen leverde Anesca Smith (41) de publieksprijs van de 99PowerVrouwen Award op. En een interview met Indebuurt.

Anesca is, op zijn Zuid-Afrikaans, iets te laat voor onze afspraak. Dat geeft mij de tijd om haar website nog eens goed te bekijken. Ik lees dat de van oorsprong journaliste uit Zuid-Afrika via een opleiding in Nederland terecht kwam. Hier ontdekte ze dat kleding in haar maat en model moeilijk te vinden is. Ze begon een eigen kledinglijn, geïnspireerd op Afrikaanse prints. De kleding wordt verkocht onder het label ‘We be sisters’.

Droom voor Afrikaanse kunstenaars

Nadat we duizend excuses in een heerlijke mengelmoes van Engels, Zuid-Afrikaans en Nederlands hebben aangehoord raken we in gesprek. Anesca heeft veel te vertellen. Over hoe ze naar Nederland kwam. Maar vooral over haar droom. “Ik wil andere Afrikaanse kunstenaars en ondernemers helpen om meer exposure te krijgen. Een platform bieden, ja dat is mijn droom. En om zelf ook, hoe zeg je dat, selfsufficient te zijn.” Ze hoeft niet rijk te worden. “Gewoon genoeg om van te leven. Ik hoef niet in overvloed te leven.”

Haar baan als journalist, Anesca is een van de weinigen die kan zeggen dat ze zowel Barack Obama als Nelson Mandela heeft geïnterviewd, zegde ze op voor een toekomst in Nederland. “De druk, de stress beviel mij niet meer. Ik ging in Apeldoorn studeren.” Vlak na haar komst naar Nederland, nu alweer vijf jaar geleden ontmoette zij haar huidige man.

Fijne vibe in Arnhem

Voor de liefde kwam zij in Arnhem terecht. “Ik hou van Arnhem. Het is een ondernemende stad, creatief, er is een fijne vibe. De natuur is mooi, groen, maar Arnhem is toch een echte stad.” Het enige minpunt is dat het hier helemaal niet zo vlak is als haar werd verteld over Nederland. “Probeer hier maar eens te fietsen, wat nou vlak?”

Over de kleding die zij maakt vertelt ze dat ze vooral maakt wat ze zelf mooi vindt. “Ik vond het lastig om hier kleding te vinden die mij goed zat. En ik wilde ook wat met mijn handen doen. ” Anesca vertelt over haar dochter die ze als baby kwijtraakte. “Ze was 23 weken, veel te vroeg. Ik had zoveel verdriet. Om even uit mijn hoofd te komen ging ik dingen maken. Knitwork, dan moet je ook steken tellen enzo, dat was een goede afleiding.”

Platform voor ondernemers

Ze ontmoet andere ondernemende vrouwen en raakt geïnspireerd. “Nederland is echt een land van ondernemers, er zijn veel start-ups, dat vind ik fantastisch. Ik zie ook dat er veel Afrikaanse mensen zijn zowel hier als in Zuid-Afrika die zulke mooie dingen maken. Ze zijn alleen niet allemaal even goed in het vermarkten ervan. Daar wil ik graag bij helpen.”

Ze is druk bezig met het vormgeven van dat platform. En het verder ontwikkelen van haar eigen kledinglijn. “Ik maak het allemaal zelf, zorg voor de foto’s op de website, maak reclame. Ja, ik ben er best druk mee”, lacht ze. Ze maakt kleine oplages van zelf ontworpen items. In maat 38 tot en met maat 50. “Ik vind het zonde om grote voorraden te hebben als dat niet nodig is. Veel van wat ik maak, is echt custom made. Als ik meer ga verkopen, wil ik gaan werken met naaigroepen.”

Enkele voorbeelden van de kleding die Anesca maakt voor haar eigen label We Be Sisters

Deel van de winst naar goed doel

Tien procent van de winst van We Be Sisters schenkt Anesca aan een goed doel. Op dit moment aan de Young Africa, een organisatie die zich inzet voor jeugd en gehandicapten in Afrika. “Dat vind ik belangrijk, daar zet ik me graag voor in.”

In de tijd die over is, gaat ze graag met haar man op ontdekkingstocht door Nederland en Arnhem. “Ik vind de musea hier mooi, maar ook het park Sonsbeek. Uit eten doen we graag in de stad, of bij ons in de wijk bij Hans eten en drinken.” Het klinkt alsof ze haar plek hier, in de modestad helemaal heeft gevonden. “Ja dat is zo. Mijn toekomst is hier.”

 

 

adv.