Arnhemmer van de week: Sophie Schijf van de Arnhemse Stockdagen

Door Jolinda van Alfen 6 juni 2017

Het Fashion + Design Festival Arnhem is in volle gang. Daar horen ook de Arnhemse Stockdagen bij! Arnhemmer van de week Sophie Schijf verklapt alvast wat we kunnen verwachten in het lange weekend van 22 tot en met 25 juni.

Heel veel design. Van tas tot tafeltje, van sieraden tot schoenen. Maar ook stoffen, fournituren, samples en prototypes. Meer dan 125 ontwerpers ruimen hun voorraadkasten en winkels op. Design met een lage drempel en fijne prijsjes. “Dat is en blijft mijn missie, om design voor een breder publiek toegankelijk te maken. Ik vind het geweldig als ik mensen zie die voor het eerst een van de deelnemende winkel binnengaan en aangenaam verrast zijn. Ontdekken dat er niks engs aan is en dat ze nog vaker terug komen.”

Drijvende kracht

Sophie Schijf is sinds 2011 de drijvende kracht achter de Stockdagen. “De bedenker Sebastiaan Kramer benaderde mij na de eerste pilots voor de organisatie. Ik was meteen enthousiast.” Tijdens haar studie aan ArtEZ ontdekte ze al snel dat haar passie vooral ligt bij het organiseren en regelen van evenementen. “Ik had 1001 ideeën daarover, waardoor ik minder aan het ontwerpen zelf toekwam. Gelukkig mocht ik afstuderen op basis van het organiseren van een aantal projecten. Na mijn studie ben ik meteen aan de slag gegaan met mijn eigen organisatiebureau. Ik werk het liefste voor de culturele sector. De Arnhemse Stockdagen passen daar perfect bij.”

Nieuwe locatie

Een evenement dat zijn sporen in ontwerpersland al lang heeft verdiend. Is er nog wat nieuws dit jaar? “De hoofdlocatie is nieuw. We kunnen 75 ontwerpers een plek bieden in de Eusebiuskerk, een recordaantal. De eerste jaren hadden we als locatie voor ontwerpers zonder eigen winkel de hal van het gemeentehuis, maar dat is nu echt te klein. We zijn zo gegroeid de afgelopen jaren.” Een andere nieuwe locatie is het Hemelrijk. “We mogen de leegstaande ruimtes gebruiken. Het FDFA strijkt hier ook al neer. Pop up shops van IPKW, Spijkers en Spijkers en Design from Düsseldorf. Aangevuld met exposities van ArTEZ-studenten, Hemelrijk bruist de komende tijd!”

Bingo

Niet helemaal nieuw, maar wel een succes is de ASD Design bingo. “Als grapje begonnen vorig jaar, maar door het succes nu op herhaling. De deelnemende ontwerpers stellen prachtige prijzen beschikbaar en mensen kunnen een bingokaart kopen. Op vrijdag 23 juni gaan de balletjes rollen.” Dit is meteen de officieuze opening. Vanaf donderdag 22 juni, 10.00 uur, gaat de stockverkoop op alle locaties en bij alle deelnemende ontwerpers van start. En rent Sophie de benen onder haar lijf vandaan. “Ik wil altijd bij alle deelnemers langsgaan. Daar ben ik echt wel twee volle dagen mee bezig.”

Geen tijd om zelf te ontwerpen

Tijd om naast haar werkzaamheden als directeur van de Arnhemse Stockdagen en haar eigen organisatiebureau zelf nog te ontwerpen heeft ze nauwelijks. “Hoewel ik wel vaak een drang heb om iets te creëren. Dat doe ik ook nog wel hoor, sieraden ontwerpen of wat schetsen. Maar ik kan mijn creativiteit ook goed kwijt in het regelen en organiseren.”

adv.