Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Armagan Gradisen zamelt chocoladeletters in: ‘liefde gaat letterlijk door de maag’

Door Christine Kieviet 13 november 2019

Armagan Gradisen (32) zamelt geld in voor chocoladeletters. In Arnhem zijn zo’n 1200 gezinnen met kinderen aangesloten bij de voedselbank. Het zou leuk zijn als al deze kinderen met Sinterklaas een lekkere chocoladeletter in hun schoen krijgen.

Armagan verzorgde eerdere jaren de chocoladeletter voor de kinderen in Tiel, de stad waar ze nu nog woont. Maar binnenkort verhuist ze naar Arnhem. In Tiel ging ze zelf meerdere Hema’s af en zo kwam ze aan voldoende letters. Maar hier in Arnhem gaat het om veel meer gezinnen dan in Tiel. Daarom heeft ze hulp nodig. Via deze website zamelt ze geld in voor de letters. Ieder gezin ontvangt voor Sinterklaas twee chocoladeletters. Nu gaat ze niet stad en land af, maar krijgt hulp van de Sligro Arnhem. Belangstellenden kunnen tot maandag 25 november doneren.

Wat kan ik betalen en wat niet?

Armagan legt uit dat het voor mensen die bijna niets te besteden hebben, heel welkom is om een letter te krijgen. “De mensen die naar de voedselbank gaan, moeten iedere maand keuzes maken. Wat kan ik betalen en wat niet? Als er nog twintig euro over is voor de rest van de maand, dan koop je daarvan geen chocoladeletter van 1,50 euro. Daarom is het leuk als er rond Sinterklaas een extraatje in het voedselpakket zit. Bovendien zien de mensen hierdoor ook dat er aan hen wordt gedacht.”

Bezoek aan de voedselbank

Ze is accounthouder Onderwijs en Arbeidsmarkt bij de provincie Gelderland. In deze baan verkleint ze het gat tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt. Deze functie past goed bij haar, want ze ziet graag dat iedereen op de arbeidsmarkt en in het onderwijs gelijke kansen krijgt. Voor die tijd was ze raadslid in Tiel. In deze functie bracht ze een bezoek aan het magazijn van de voedselbank. “Als ik de mensen sprak die daarvan afhankelijk waren, waren ze in de eerste plaats dankbaar dat ze naar de voedselbank konden gaan. Maar iets extra’s zit er voor deze mensen niet in. De voedselbank is afhankelijk van wat er gedoneerd wordt, het zijn echt de basisproducten. Dus in de tijd van de feestdagen, is het fijn om iets extra’s krijgen.”

‘Er komen altijd ideeën in me op’

De bijna Arnhemse is vaak bezig met wat ze voor anderen kan doen. “Er komen altijd wel ideeën in me op. Zo zei ik laatst tegen mijn man: Als ik nou iedere week een taart bak en deze bij een verzorgingstehuis langs breng, dan is dat weer iets leuks voor hen.” Lachend vervolgt ze: “Maar dat is natuurlijk wel heel arbeidsintensief om te doen, even kijken of dat lukt! De rode draad bij mij is eten, dat hoor je wel! Liefde gaat letterlijk door de maag. Door eten uit te delen maak ik anderen gelukkig en daarmee maak ik mezelf gelukkig. Kleine daden hebben een groot effect.”

Meer vangnetten

Ze is aan de ene kant blij met het bestaan van de voedselbank, aan de andere kant vindt ze dat het niet zou mogen bestaan. “We zouden het systeem zo in moeten richten, dat de voedselbank er niet zou hoeven zijn. Er is zo’n harde grens. Als mensen boven een bepaalde inkomensgrens uitkomen aan inkomsten per maand, hebben ze van de een op de andere dag geen recht meer op toeslagen en hulp. Dat zou in veel kleinere stappen moeten gaan, zodat je altijd nog wel ergens recht op hebt, totdat je het punt bereikt dat je het zonder hulp kan. Er zouden meer vangnetten moeten zijn.”

Er gaat iets goed mis

“Ik hoorde dat de basisscholen een gezamenlijk ontbijt in gaan voeren, omdat er meer kinderen zonder ontbijt naar school komen. Vervolgens hoorde ik dat de mensen die in de Quote 500 staan nog nooit zo weinig belasting hebben betaald en daardoor rijker worden. Dan denk ik: er gaat iets goed mis.”

Het systeem zou mensvriendelijker moeten

“Bovendien zitten er veel mensen in de schulden. Zij komen ook bij de voedselbank terecht. Het maakt niet uit of je een super goede baan hebt of niet. Als je schulden hebt, komt op een gegeven moment de schuldeiser. Over je schulden krijg je ook weer rente en herinneringen. Op een gegeven moment stapelt alles op en maak je de post niet meer open omdat je de rekeningen toch niet kunt betalen. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. We zouden het hele systeem mensvriendelijker moeten maken.”

‘Ik vind Marcouch een hele leuke burgemeester’

Als we Armagan vragen wat ze graag wil bereiken met dit project in Arnhem, vertelt ze dat ze graag zou zien dat de chocoladeletter in het voedselpakket een jaarlijks iets wordt, een traditie. Bovendien zou ze op den duur het verspreidingsgebied willen vergroten.
Ze verhuist binnenkort naar Arnhem en heeft daar ontzettend veel zin in. “Arnhem is een bruisende, jonge, actieve en multiculturele stad. Ik heb zin om er te wonen. Aan winkels en faciliteiten heb je hier alles wat je nodig hebt en aan de andere kant heeft het ook de sfeer van een gezellige kleine stad. En Marcouch vind ik een hele leuke burgemeester.”

adv.