Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Anti-racisme protest: deze Arnhemmers deden mee (en vertellen waarom)

Door Jolinda van Alfen 5 juni 2020

Veel mensen verzamelden zich de afgelopen dagen in verschillende steden in Nederland en daarbuiten om te protesteren tegen politiegeweld in de Verenigde Staten en Europa. Gisteren was er ook in Arnhem een vreedzame demonstratie. Wij spraken na afloop drie Arnhemmers die erbij waren. Waarom dit protest in coronatijd?

Pagina 1/3
⟵ swipe swipe ⟶

Nog even de aanleiding

De protesten die zijn begonnen in Amerika en zijn overgewaaid naar Europa volgen op een tragische gebeurtenis. George Floyd, een zwarte Amerikaan, kwam vorige week om het leven door politiegeweld in de stad Minneapolis. Hij overleed nadat een agent hem minutenlang met een knie tegen zijn nek op het asfalt drukte.

Ook in Nederland en de rest van Europa

In Nederland werd maandag 1 juni op de dam in Amsterdam gedemonstreerd tegen racisme en politiegeweld. Al snel volgden protesten in andere steden zoals Den Haag, Breda en Rotterdam. In Arnhem pakte een groep onder de naam ‘Solidarity protest against anti-black violence Arnhem’ de organisatie op. Dit in samenwerking met ‘Kick-Out Zwarte Piet’ en organisatoren van protesten in andere steden.

Bram Buurman: ‘Dit virus is er al honderden jaren’

Eigen foto Bram Buurman.

Bram Buurman (16) was erbij in Arnhem. “Ik vind het ontzettend belangrijk om erbij te zijn. Witte mensen willen vaak niet zien dat racisme nog bestaat, dat het nog elke dag gebeurt. Alle zwarte mensen hebben wel een persoonlijk verhaal, ervaringen met racisme, dat is zo triest. Ik heb veel zwarte vrienden, ook van hen hoor ik verhalen. Dit moet stoppen.”

Zijn zelfgemaakte bord heeft het niet lang volgehouden. “Het weer was slecht, maar de sfeer was supergoed. Er waren verschillende gastsprekers met sterke en indrukwekkende verhalen. Ik was met mijn vriendin wat eerder gegaan, we wilden zeker weten dat er nog plek was. We hadden niet zoveel mensen verwacht. In het begin waren we maar met tien, uiteindelijk stond het hele plein vol. Mooi om te zien.”

Protesteren in coronatijd

Natuurlijk vragen we Bram naar zijn mening over de discussie die al dagen gaande is. Is het wel verstandig om te protesteren in coronatijd? “Ja, ik ben op de hoogte van de kritiek en ben er ook heel veel op gewezen door mijn omgeving. Er is een coronacrisis. Dat is heel erg, maar dit probleem is er al honderden jaren. Dit is een virus dat er al veel te lang is. De organisatie had alles goed geregeld, iedereen hield afstand en stond op een stip. Ik wilde dit risico nemen, het onderwerp is te belangrijk.” Wat Bram betreft blijft het niet bij alleen demonstreren. “Ik wil iedereen vragen: als je racisme tegenkomt, doe er iets aan. Zeg er iets van.”

Djeno Chhanai: ‘Juist nu moeten we solidair zijn’

Eigen foto Djeno

Ook de Arnhemse ondernemer Djeno Chanai (51) stond tussen de demonstranten, met zijn 20-jarige dochter. Hoe heeft hij het ervaren? “Ik vond het heel erg mooi, de politie had alles goed onder controle. Ik voelde me goed veilig. Het was niet te druk. De organisatie had alles goed geregeld. Het was oke. Wij hadden handschoentjes aan en mondkapjes op, iedereen wist zijn plek. Het was een mooi protest.” Hoorbaar onder de indruk vertelt hij verder: “De persoonlijke verhalen die werden verteld, dat vond ik wel heel heftig, dat raakt me tot op het bot. Ik heb zelf drie kinderen en moet er niet aan denken dat zij zo behandeld worden. Ze hebben een kleurtje, zijn halfbloedjes. Daarom stond ik er ook, ik wil een betere toekomst.”

Uitgescholden als kind

Persoonlijk heeft Djeno ook te maken gehad met racisme. “Ik ben Surinaams-hindoestaans. En ik heb een niet-Nederlandse naam. Vroeger bij het solliciteren heeft dat me wel in de weg gezeten. Als kind ben ik wel eens uitgescholden. Iedereen met een kleurtje heeft zo wel zijn verhalen.” Djeno leert zijn eigen kinderen dat iedereen gelijk is, dat je verschillen moet omarmen en van elkaar kunt leren. “We hebben allemaal een groot gevoel voor rechtvaardigheid. Daarom ben ik ook samen met mijn dochter naar de Markt gegaan. Uit solidariteit.”

Afweging tussen volksgezondheid en demonstratierecht

Kritiek op zijn actie heeft hij niet gekregen, wel heeft hij de discussie in de media gevolgd over de grote vraag: is demonstreren in coronatijd wel verstandig? “In mijn beleving hebben we de volksgezondheid niet in gevaar gebracht. Want het is natuurlijk dubbel, we hebben recht op demonstreren, maar het recht op gezondheid is ook belangrijk. Daar is door de organisatie goed over nagedacht. Ik heb niet de massale drukte opgezocht zoals in Amsterdam, vooraf gaf de organisatie aan dat er maximaal 500 mensen konden komen. Dat voelt verantwoord, als het wel te druk zou zijn of het op een andere manier zou escaleren, zou ik weg zijn gegaan.”

Hij vervolgt: “We zitten met de coronacrisis in een penibele situatie, maar er is ook een virus gaande vanaf 1600, hier hebben we ook nog geen medicatie voor. Het is zo belangrijk om hier aandacht voor te vragen.”  Volgens Djeno kunnen we juist nu hier met z’n allen van leren. “Door het coronavirus hebben we geleerd om solidair te zijn met de medemens, er is een groot gevoel van saamhorigheid, rekening houden met elkaar. Dat moeten we vasthouden. Ik denk dat we nu wel wakker worden en hoop dat de signalen ook in Den Haag doordringen. Dat de leiders van ons land daar ook keihard met hun vuist tegen racisme op tafel willen slaan.”

Wiam Abdelnour: ‘Goh, wat spreek je goed Nederlands’

Eigen foto Wiam.

Wiam Abdelnour (20) was erbij in Arnhem, maar ook in Amsterdam en Rotterdam. Ze vindt het onderwerp te belangrijk om thuis te blijven. Over Arnhem vertelt ze: “Het was indrukwekkend, het hele marktplein stond vol, mensen hebben goed afstand gehouden. Ik vind het belangrijk om solidariteit te tonen aan slachtoffers van racisme. Ik ben zelf zwart en ik weet hoe het voelt om gediscrimineerd te worden. Veel mensen begrijpen niet dat het echt een groot probleem is, en het gaat al duizenden jaren door.”

Zwarte Piet

Wiam vertelt hoe zij op de basisschool werd gepest, van opmerkingen als ‘je bent net Zwarte Piet’ tot ‘ga terug naar je eigen land’. “Later waren het meer kleine opmerkingen. Ik ben gastspreker voor Unicef geweest en kreeg dan na afloop te horen; ‘goh wat spreek je goed Nederlands’. Dat is pijnlijk. Ik ben in Nederland geboren, studeer nu aan de universiteit in Utrecht, waarom zou ik niet goed kunnen praten?”

Over de kritiek op de protesten in coronatijd is ze duidelijk. “Ik ben daar boos over, vind dat mensen rare prioriteiten stellen. Zo van, goh jammer dat er racisme is, maar er is nu corona. Terwijl dit racisme virus er al jaren is. De drukke stranden, daar is niemand zo verontwaardigd over. Het is selectieve verontwaardiging.”

Jongeren in protest

Hoe nu verder; nog meer demonstraties? “Ik denk dat bewustwording een belangrijke stap is en daar zijn we nu mee bezig met de protesten. Het is goed om te zien dat zoveel jonge mensen zich aansluiten bij de protesten.” Hoe verklaart zij dat jongeren zo vurig zijn over dit onderwerp? “Ik ben twintig jaar en ik ben al zo moe van steeds te moeten uitleggen waarom ik Zwarte Piet racistisch vind, elke keer vertellen dat ik gewoon hier geboren ben, benadrukken dat er echt nog steeds racisme is. Kun je je voorstellen hoe dat is als je 50 bent? Dan heb je misschien de hoop al lang opgegeven.”

Zelf blijft ze strijden en wil ze ook in de politiek veranderingen teweeg brengen. “Ik ben raadsvolger in Rheden en wil in de Tweede Kamer terecht komen. Misschien ooit wel in het torentje, wie weet.” Ze zal haar kennis in ieder geval blijven inzetten tegen racisme. “Op lokaal niveau is dat best lastig, maar ik doe mijn best. De grote veranderingen, die moeten vanuit Den Haag komen.”

Lees ook:

De vlag kan uit! Deze Arnhemmers zijn geslaagd

Hoera! Het wachten op de eindexamenuitslagen zag er dit jaar natuurlijk totaal anders uit, veel eind...
Foto: Pexels

Dit doet Arnhem allemaal voor het milieu

Het is vandaag Wereldmilieudag, of in het Engels: World Environment Day. Al sinds 1974 wordt deze da...

Modemaand in Arnhem: hoe zit het nu met de Nacht van de Mode?

Het is normaal gesproken weer bijna zover: de Nacht van de Mode in het Modekwartier. Aankomende 13 j...
Pagina 1/3
⟵ swipe swipe ⟶

adv.