Alek reisde ruim 3 maanden alleen door Midden-Amerika om te vissen: ‘Ik deel mijn avontuur op YouTube’

De Arnhemse Alek van Mensvoort (21) reisde dit jaar in zijn eentje door Midden-Amerika. Hij bezocht Panama, Costa Rica, Ecuador, Noord-Amerika en Colombia. Zijn doel? De bijzonderste vissen vangen en gave video’s opnemen voor YouTube.

Passie

Zijn passie voor vissen begon toen Alek slechts zes jaar oud was. Zijn vader leerde hem vissen en hij vond het meteen cool. “Als klein jongentje vond ik het al fijn om in de buitenlucht te zijn”, vertelt Alek. “De kick is geweldig als je een vis aan de haak slaat na veel te geduld te hebben.”

Op de middelbare school begon Alek steeds meer te vissen. Hij had vrienden waarmee hij zijn passie deelde en samen trokken ze de natuur in. “Rondom Arnhem zijn er genoeg plekken om te vissen. We waren vaak bij de Rijnkade, maar ook in sloten zijn er vissen te vinden. Het hangt van de plek af welke soort vis er is”, legt Alek uit. “Zo vind je in de Rijnkade vooral snoekbaarzen.” 

Tussenjaar

Na de havo besloot Alek nog vwo erachter aan te doen. Toch maakte hem dat niet gelukkig, hij zat in de knoop met zijn hart en zijn verstand. Aan de ene kant wilde hij zijn vwo afmaken om naar de universiteit te kunnen, aan de andere kant wilde hij vissen en reizen. Alek: “Toen mijn moeder zei dat ik mijn hart moest volgen en ik er toch wel zou komen, stopte ik met school. Ik nam een tussenjaar en ging werken.” In dat jaar viste hij veel en spaarde hij om te reizen, helaas verdiende hij niet genoeg om dat jaar al naar het buitenland te gaan. Het jaar daarna viel zijn plan weer in duigen door corona. Totdat 2021 aanbrak, zijn zusje zat in Noord-Amerika en zij liet weten dat het reizen weer kon. “Het was nu of nooit”, vertelt Alek. “Ik ging naar goedkope vliegtickets kijken en kwam uit op Panama. Daar zou mijn reis beginnen.”

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Alek van Mensvoort

Video’s maken

Video’s over de vissport zijn populair. Een vriend van Alek heeft een groot bereik op YouTube en hij maakt vlogs over vissen. Alek: “Toen ik filmpjes en foto’s op mijn Instagram begon te delen, kreeg ik steeds meer volgers. Mensen vinden het leuk om te zien.” Voordat zijn reis naar Panama begon, had Alek niet meteen de intentie om alles vast te leggen. Hij had voor de zekerheid zijn cameraspullen mee genomen, maar geen concreet plan. Totdat hij aankwam op het vliegveld in Panama. “Ik besloot zoveel mogelijk te filmen. Ik heb zelfs tijdens mijn reis een drone gekocht om vette beelden te schieten voor mijn video’s. Mijn vlogs op YouTube zijn ongeveer 30 minuten lang en ik krijg veel leuke reacties; ook het aantal abonnees stijgt. Mensen willen mijn avontuur door Midden-Amerika volgen en dat vind ik vet.”

De reis

“Ik ging naar Panama zonder plan”, vertelt Alek. “Ik had voor twee nachten een Airbnb geboekt, maar dat was het. Ik had geen idee waar ik naartoe zou gaan en ging echt op de bonnefooi naar Midden-Amerika. Op het vliegveld huurde ik een auto en kocht ik een speciale simkaart. De volgende dag ging ik meteen vissen, ik had op het internet opgezocht wat een goede plek was. Het was de eerste keer dat ik mijn hengel uitgooide in de grote oceaan. Helaas viel het tegen qua grote vissen, maar ze waren wel mooi.”

Een van de gaafste plekken in Panama was een onbewoond eiland. Volgens Alek was het een eiland die voor kon komen in de film Pirates of the Caribbean. “Het was een bountyeiland met een prachtig wit strand. Ik was er met een paar andere vissers en we vingen tonijn die we ’s avonds opaten. De vis smaakte ongelofelijk goed; alsof er een engeltje op je tong pist. Verser dan dat kan je geen vis eten.”

Vissen in Midden-Amerika

Volgens Alek is vissen in Amerika veel vetter dan in Nederland. Ze leven daar in warm water, waardoor de vissen er actief en sterk zijn. Alek: “Ik kwam vissen tegen die je op tv ziet, ze zijn zeg maar het topje van de ijsberg. Een van de coolste vissen die ik heb gevangen is de Roostervis. Die hebben een hele grote kam op hun rug.”

Tekst loopt door onder de foto

Alek van Mensvoort
Foto: Alek van Mensvoort

Oerwoud

Hoewel Alek vooral reisde om te vissen, deed hij ook andere dingen. Op een gegeven moment was hij met een vriend in Costa Rica en gingen ze hiken. “We wilden geen entreegeld betalen om het oerwoud in te kunnen, dus gingen we op zoek naar een andere ingang. Toen we eenmaal een pad vonden, hebben we zo’n 3,5 uur door het dichtbegroeide oerwoud gewandeld. “Op Google Maps probeerden we te zien waar we ons in de jungle bevonden, want je moet er ook een keer uit. We stelden een doel om zo snel mogelijk een uitgang te vinden, anders zouden we omkeren. We wilden namelijk niet overnachten in de jungle.” Alek heeft naast vissen ook veel andere dieren gezien: dolfijnen, apen, schorpioenen en spinnen. “Ik haat spinnen, maar ik kwam er eentje tegen in het oerwoud die zo mooi was, dat ik hem moest fotograferen.”

Toekomst

Alek wil zo veel mogelijk reizen. Nu studeert hij Docent biologie maar zodra hij vakantie heeft, wil hij weer naar het buitenland. Daarnaast blijft hij video’s maken van vissen. “Natuurlijk hoop ik groter te worden op YouTube, maar het belangrijkst vind ik om mensen te blijven amuseren. Wie weet maak ik later nog wel een keer een grote reis die ik kan vastleggen.”

Wil je het avontuur van Alek volgen? Klik hier om naar zijn YouTube-kanaal te gaan.

Lees ook:

Kerstactie

Zet een Arnhemmer in het zonnetje

Nomineren maar! Welke Arnhemmer verdient een mooi kerstgeschenk?

Kerstengel

Meer in deze categorie

Arnhemmers

Ga naar “Binnenkijken bij Michelle: ‘Mijn woning is een weerspiegeling van mijzelf’”

Binnenkijken bij Michelle: ‘Mijn woning is een weerspiegeling van mijzelf’

Binnenkijken bij Michelle
Ga naar “Geen Black Friday in het Arnhemse Modekwartier: dit is er wel te doen”

Geen Black Friday in het Arnhemse Modekwartier: dit is er wel te doen

Colorful Friday Modekwartier
Ga naar “Karmapunten! Zo help je met jouw energiecompensatie een andere Arnhemmer”

Karmapunten! Zo help je met jouw energiecompensatie een andere Arnhemmer

energiecompensatie doneren

In onze gids

Ga naar “FortVier Schuytgraaf”

FortVier Schuytgraaf

 • Laakoever 401
 • Vrijetijd en uitgaan
 • Gesloten
Uitkijken over het water bij FortVierUitkijken over het water bij FortVier

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Alle Coca-Cola, Fanta en Sprite literflessen van € 3,98 voor € 2,50”

Alle Coca-Cola, Fanta en Sprite literflessen van € 3,98 voor € 2,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Lattenwand walnoot van € 84,70 voor € 64,37”

Lattenwand walnoot van € 84,70 voor € 64,37

 • GAMMA
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Schoonmaker vakantiepark”

Schoonmaker vakantiepark

 • Actief Werkt! Uitzendbureau
 • Parttime
Ga naar “Thuiswerk: Medewerker klantenservice ING”

Thuiswerk: Medewerker klantenservice ING

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Financieel Project Controller”

Financieel Project Controller

 • Agriterra
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker klantenservice live chat”

Medewerker klantenservice live chat

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Klantenservice schade Nationale-Nederlanden”

Klantenservice schade Nationale-Nederlanden

 • Tempo-Team
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Winter Wonderland”

Winter Wonderland

 • Van 9 dec t/m 9 jan
Winter Wonderland
Ga naar “Kerstmarkt in Arnhem”

Kerstmarkt in Arnhem

 • Van 11 dec t/m 17 dec
Ga naar “Wonderlijke Familie Kerstshow”

Wonderlijke Familie Kerstshow

 • 18 december 2022
Wonderlijke familie kerstshowWonderlijke familie kerstshow
Ga naar “Inzicht in je relaties”

Inzicht in je relaties

 • T/m 2 dec
Ga naar “Wandeling met gids – WALK ALONG – SNERTWANDELING”

Wandeling met gids – WALK ALONG – SNERTWANDELING

 • 11 december 2022