Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Yvon en Dennis bouwden hun eigen huis: ‘Heb lef en durf statements te maken’

Door Natalie Polman 24 september 2018

Yvon van den Berg (49) woont sinds een jaar met haar man Dennis (49) en dochter Floor (18) in een zelf gebouwd huis in de nieuwe wijk Groot Zonnehoeve. “Ik zou het zo weer doen, al wil ik hier voorlopig niet weg.”

“We woonden jarenlang in een oude pastorie in De Vecht, in de gemeente Voorst. Dat was heerlijk wonen, maar we waren er wel altijd druk mee. We wisten dat als we er weg zouden gaan, we zelf een huis wilden bouwen”, zegt Yvon.

Hun oog viel op een kavel in Zonnehoeve. “Een ideale plek, want onze zoon Daan (21, red.), die een verstandelijke beperking heeft, woont nu vlakbij, hier aan de overkant bij ’s Heerenloo.

De Vecht was stukken landelijker, maar je moest ook altijd de auto pakken om ergens te komen. Hier stap je lekker op de fiets en ben je in tien minuten in het centrum. En er staan nog een paar prachtige oudere eikenbomen rond het huis.”

Zonnepanelen en warmtepomp

Bovendien besparen we flink op energiekosten. In de pastorie hadden we een gigantische gasrekening, hier betalen we nog maar een fractie van die rekening, dankzij zonnepanelen en een warmtepomp. En het is goed voor de planeet. De zonnepanelen hebben goed hun werk gedaan deze zomer”, lacht Yvon.

“In 2016 zijn we met een architect om de tafel gaan zitten en hebben we onze en zijn goede ideeën bij elkaar gebracht. Het was een heel leuk traject. Ik zou het zo weer doen, al gaan we hier voorlopig niet weg.”

‘Als je een eigen huis bouwt, moet je over alles nadenken’

Als je een eigen huis bouwt, moet je over alles nadenken. Van de badkamer en keuken en de stopcontacten aan toe. Maar ik ben zelf interieurstylist, dus ik vind het alleen maar leuk”, lacht Yvon.

“Het voordeel is dat je een huis bouwt dat helemaal is afgestemd op jouw leven. Zo is het boven niet al te groot, omdat we hier over een paar jaar nog maar met z’n tweeën wonen.”

Stoer en landelijk

“Het geheel moest stoer en landelijk worden. Dennis wilde graag een wit huis met veel zwart staal. Dat laatste plan hebben we laten varen wegens de kosten, het is hout geworden.

We wilden ook een licht huis, dus veel ramen. Ook houden we van lekker koken met en voor vrienden. Dus moesten de keuken en het eetgedeelte ruim worden.”

Buitenkamer

Achter het eetgedeelte vind je openslaande deuren naar de door Yvon zelf ontworpen (moes)tuin. Links zit een open haard. “Die heeft twee kanten, de andere kant zit in de buitenkamer.

Die buitenkamer was een idee van de architect. Een heel goed idee. In de zomer zit je buiten, maar wel uit de zon als je wilt en in februari zit je er ook lekker, helemaal beschut.

Hal. foto's indebuurt
Hal
Woonkamer
Blik op buitenkamer vanuit woonkamer
Werkkamer Dennis
Buitenkamer
Blik op de keuken/het eetgedeelte

Dennis werkt vanuit huis. Zijn werkkamer heeft een houten schuifdeur, dus hij heeft de keuze of hij contact wil met de woonkamer of niet.

Wel moest hij hier wennen aan voorbij rijdende auto’s en zo. In De Vecht zag je niemand”, lacht Yvon. “Het is een kwestie van wachten tot de beukenhaag rondom het huis hoog genoeg is.”

Dankzij het vele glas is het heel gezellig, je hebt altijd verbinding met elkaar dankzij het glas. Als je aan de eettafel zit, kun je contact maken met iemand die in de woonkamer zit.”

Van Ikea tot kringloop

Het huis is dan wel klaar, maar nog niet af. “In de hal hangt er nog niets aan de muur en deze wand – Yvon wijst naar de wand naast de eettafel – is nog kaal”.

‘Je hebt altijd verbinding met elkaar dankzij het vele glas’

“Maar een interieur hoeft niet in één keer af te zijn, het moet groeien. En je moet nadenken wat je wilt met een bepaalde kamer of bepaald item. En je afvragen: past dit bij mij?

Dennis weet ook wat hij wil en als hij iets echt niks vindt, zal hij het zeggen. Maar ik ben vaak wel de doorslaggevende factor”, lacht Yvon.

Keuken
Zithoek met open haard achter eetgedeelte
Buitenkamer
Moestuin
Tuin
Slaapkamer Yvon en Dennis. foto's indebuurt
Badkamer

“Ik ben altijd met styling bezig en wordt altijd geïnspireerd. Ook hou ik ervan om nieuw en oud te mixen. Ik koop overal: van Ikea tot kringloop of rommelmarkt. Ook hou ik van de Karwei en het merk Sissy Boy Homeland.

De eettafel en de stoelen zijn dan weer van de Deense designmerk Hay. Het Perzisch tapijt onder de eettafel lag jaren bij mijn ouders op zolder. Ik was zo blij dat ik het mocht hebben!

Voor elke kamer van dit huis heb ik moodboards gemaakt. Dat werkt heel fijn. De regel is: blijf bij je plan. En heb lef en durf statements te maken.”

Meer zien van het huis? Zie de Instagrampagina van Yvon; @yvonvandenberg.

Woning van de Week

Ben jij net zo gelukkig met je huis, appartement, studio, woonboot of stacaravan als Yvon en Dennis? En vind je het leuk als we een keer een kijkje in jouw woning komen nemen? Laat het ons dan weten!

binnenkijken bij mirjam en joren

Binnenkijken in het droomhuis van Mirjam en Joren: ‘We hebben allebei een hele andere stijl’

Sinds 2015 wonen Mirjam Elskamp en Joren Hoogeboom met hun twee katten in hun huis aan De Heze. Bij ...
centraal beheer

Ferdinand (25) laat zijn woning en de rest van het oude Centraal Beheer zien

Je vindt het ideaal of helemaal niks: antikraak wonen. Ferdinand Dorjee (25) is een persoon uit de e...

adv.