Tobias woont in het oude Centraal Beheer pand: ‘Eerst was het wel een beetje ongemakkelijk’

binnenkijken bij tobias
foto indebuurt

Eerlijk is eerlijk, wij stonden te trappelen toen we hoorden dat we bij Tobias Bonhof mochten binnenkijken. Tobias woont namelijk in één van de coolste gebouwen van Apeldoorn: het voormalige pand van Centraal Beheer, oftewel Hertzberger Parc.

Wonen in Hertzberger Parc

Sinds eind 2016 woont Tobias in het oude pand van Centraal Beheer, bestaande uit 56 kubusvormige elementen. Hertzberger Parc is het beroemdste werk van architect Herman Hertzberger en het werd in 1972 gebouwd. Veel mensen weten niet eens dat het pand momenteel bewoond wordt, dus we vroegen ons natuurlijk af hoe hij hier terecht is gekomen. “Op een dag reed ik hier langs in de trein en toen zag ik de aanplakbiljetten van Gapph achter de ramen hangen. Ik wist dat dat een bedrijf in leegstandbeheer was, dus ik dacht; ‘ik kan het altijd proberen’. Ik belde ze meteen en nog voor de trein aankwam in Amersfoort was ik al aangemeld. Binnen een week kon ik al tekenen”, vertelt hij.

Het gebouw is enorm, maar wordt niet volledig bewoond. “Momenteel wonen er vijf mensen hier, allemaal onderin één vleugel van het pand. Dat komt omdat dit het enige deel van het gebouw is met afsluitbare ruimtes. Voor de rest bestaat het hele gebouw zo ongeveer uit gesloten ruimtes, dus daar kun je ook niet echt wonen. Dat is dan ook niet te doen met verzekeren”, legt Tobias uit. “Mijn vriend heeft eerder in een oude fabriek gewoond en zo kwam ik eigenlijk in aanraking met antikraak wonen.”

Kantoorgebouw

Hoewel Tobias zijn bijzondere stekje huiselijk heeft ingericht blijft het duidelijk zichtbaar dat zijn studio vroeger deel uitmaakte van een enorm kantoorgebouw. Aan alle kanten zitten enorme hoge ramen die zicht geven op de kubussen van de rest van het gebouw. Gordijnen voor al die ramen hangen is dan ook eigenlijk niet te doen. “Bij mijn bed heb ik wel lamellen hangen, maar voor de rest is de ruimte natuurlijk niet donker te krijgen,” lacht Tobias. “Eerst was het ook wel een beetje ongemakkelijk en raar om hier te wonen maar het wende eigenlijk heel snel. Inmiddels zijn we ook van alle gemakken voorzien maar het duurde wel even voordat we bijvoorbeeld een droger, een wasmachine en internet hadden.”

‘Eerst was het wel ongemakkelijk en raar om hier te wonen’

Op zo’n plekkie woon je natuurlijk heel bijzonder, en dat is niet het enige voordeel van deze locatie. “Ik zit hier middenin het centrum en het is ook nog eens heel goedkoop. Daarnaast krijg je er ook een heleboel ruimte voor,” legt Tobias uit. Echt grote nadelen zijn er eigenlijk niet volgens hem. “In de winter kan het alleen wel erg koud zijn in het gebouw dus we hebben kleine rode kacheltjes staan die we in de koude maanden gebruiken. Verder komen pakketjes meestal niet zo goed aan hier omdat er hekken om het gebouw staan, dus die laat ik vaak bij m’n ouders bezorgen. De brievenbus voor weet de postbode gelukkig wel te vinden.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Gezellig modern

Qua inrichting zou Tobias zijn stijl omschrijven als ‘gezellig modern’. “Het moet niet te kil zijn en ik hou ook wel van wat kleur hier en daar. Het mag wel een beetje leven, want wonen in een showroom is ook niks.” Zo’n unieke woning levert natuurlijk een hoop leuke reacties op: “Als mensen horen dat ik hier woon willen ze het pand vaak graag eens vanbinnen zien. Ik krijg ook wel eens complimenten over de inrichting. Juist met zo’n kantoorruimte is het toch wat lastiger om het echt een woonhuis te maken waar het ook huiselijk is. De betonnen muren mochten bijvoorbeeld wel geverfd maar moeten uiteindelijk ook weer in dezelfde kleur worden opgeleverd, dat heb ik dus maar niet gedaan,” vertelt hij.

‘Wonen in een showroom is ook niks’

Naast een eigen studio is er voor de bewoners een eigen wc en een gedeelde badkamer. “We wonen hier met z’n vijven maar je hebt eigenlijk nooit last van elkaar. Het is natuurlijk behoorlijk groot en soms zie je elkaar ook weken niet.”

Spookachtige gangen

Tobias neemt ons een stukje verder mee het gebouw in. Iets verderop is nog een gezamenlijke hal waar onder andere de wasmachine staat. Als iets verder de automatische deur voor ons openklapt komen we het donkere, verlaten deel van het pand met roltrappen. In het duister doen de ruimtes bijna spookachtig aan. “De politie en de brandweer hebben hier ook wel eens oefeningen in het gebouw. Dan hoor je allemaal honden blaffen en schieten ze met rubberen kogels”, vertelt Tobias.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Toekomstplannen

Voor eeuwig in het pand van Centraal Beheer blijven wonen zit er helaas niet in. “Er zit wel een limiet aan hoelang ik hier nog kan wonen, want er zijn nieuwe plannen voor dit pand. We hebben laatst gehoord dat we hier voorlopig nog kunnen blijven wonen dus ik ga uit van nog ongeveer een jaar of anderhalf jaar. De hoge torens aan de zijkant van het gebouw gaan weg en daar komen allemaal woonruimtes. Verder is het een monumentaal pand en zullen de kubussen behouden blijven. Voor zover ik weet wordt het in de toekomst een plek waar wonen, werken en plezier samenkomen. Er gebeurt nog weinig momenteel dus ik denk dat het nog wel even gaat duren.”

‘De politie en de brandweer hebben hier ook wel eens oefeningen in het gebouw’

Tot die tijd zit hij goed op zijn plek. “Zolang het kan wil ik hier zeker blijven wonen. Daarna wordt het wel tijd voor een leuk eigen huisje, hopelijk ergens in de buurt van het centrum en zuid. Ik heb verder nog niet zoveel eisen maar dat wordt waarschijnlijk wel iets meer ‘echt huis’ dan dit. Wie weet kom ik wel opnieuw hier te wonen als de nieuwe woonruimtes af zijn.”

 • Dit gaat er gebeuren met de oude locatie van Centraal Beheer

  Gemeente Apeldoorn en projectontwikkelaar en vastgoedbelegger Certitudo Capital zijn eruit. Er komen 350 huurwoningen op de oude Centraal Beheer-locatie.  Zorgappartementen...

  Centraal Beheer

Woning van de Week

Ben jij net zo gelukkig met je huis, appartement, studio, woonboot of stacaravan als Tobias? En vind je het leuk als we een keer een kijkje in jouw woning komen nemen? Laat het ons dan weten!

 • Binnenkijken bij Erna en Frank: ‘Het is gezellig en niet té gestyled’

  Sinds tien jaar woont Erna met haar man Frank, kinderen Wouter en Charlotte en twee langharige teckeltjes een mooi, statig...

  binnenkijken bij erna
 • Binnenkijken bij Malou: ‘Ik vind het leuk als meubels een geschiedenis hebben’

  Aan de Nieuwstraat vind je het knusse appartementje van Malou, waar achter bijna elk meubel en detail een verhaal verborgen...

  binnenkijken bij Malou

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Buitenkijken bij Sandra en Marco in Welgelegen: ‘We hebben alles vastgelegd in ons tuindagboek’”

Buitenkijken bij Sandra en Marco in Welgelegen: ‘We hebben alles vastgelegd in ons tuindagboek’

Ga naar “Buitenkijken in de knusse tuin van Lydia: ‘Die kas moest ik hebben’”

Buitenkijken in de knusse tuin van Lydia: ‘Die kas moest ik hebben’

buitenkijken bij lydia
Ga naar “Buitenkijken bij: indebuurt zoekt de mooiste tuinen en balkons van Apeldoorn”

Buitenkijken bij: indebuurt zoekt de mooiste tuinen en balkons van Apeldoorn

gilian weronika

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50”

PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “WALKX Instappers € 12,99”

WALKX Instappers € 12,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Giulia’s Gelato ambachtelijk schepijs van € 2,99 voor € 1,99”

Giulia’s Gelato ambachtelijk schepijs van € 2,99 voor € 1,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 13 juni 2023
Ga naar “katoenen menstruatieslip van € 15 voor € 10”

katoenen menstruatieslip van € 15 voor € 10

 • HEMA
 • Geldig t/m 11 juni 2023

Vacatures

Ga naar “Vacature allround medewerker”

Vacature allround medewerker

 • Hoveniersbedrijf Isidorus Hoeve
 • Fulltime/Parttime
isidorus hoeveisidorus hoeve

Topper

Ga naar “Vergunningverlener wabo”

Vergunningverlener wabo

 • HUBSUB
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Financieel Medewerker Kostenadministratie”

Financieel Medewerker Kostenadministratie

 • Hanos Apeldoorn
 • Fulltime/Parttime
hanos apeldoorn
Ga naar “Logistiekmedewerker dagdienst”

Logistiekmedewerker dagdienst

 • Kei Uitzendbureau
 • Fulltime
Kei Uitzendbureau
Ga naar “Administratief medewerker WIA verzekeringen, Achmea”

Administratief medewerker WIA verzekeringen, Achmea

 • Randstad
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Apeldoorn krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers”

Apeldoorn krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers

 • Broodfonds
 • 22 juni 2023

Topper

Ga naar “Drakenbootfestival 2023”

Drakenbootfestival 2023

 • Van 16 jun t/m 18 jun
Drakenbootfestival 2019
Ga naar “Oudroze in Apeldoorn”

Oudroze in Apeldoorn

 • T/m 9 jun
Oudroze in ApeldoornOudroze in Apeldoorn
Ga naar “Orpheus Speelt Buiten”

Orpheus Speelt Buiten

 • Theater & Concert Orpheus
 • Van 30 jun t/m 1 sep
orpheus speelt buitenorpheus speelt buiten
Ga naar “Zomerfestival Kwik!”

Zomerfestival Kwik!

 • Theater & Concert Orpheus
 • 25 juni 2023
kwik zomerfestival orpheuskwik zomerfestival orpheus