Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Roy en Ivo redden huis van verder verval: ‘Het was de investering wel waard’

Door Natalie Polman 22 oktober 2018
roy en ivo
Ivo en Roy kochten huis met achterstallig onderhoud en zijn er nu dolgelukkige bewoners. foto indebuurt

Ze ‘kochten vier muren’ en maakten er een prachtige woning van. Bloemenverkoper Roy Huisman van Essen (37) en supermarktmedewerker Ivo van Essen Huisman (35) dachten niet lang na toen ze binnen mochten kijken in het huis uit 1928 aan de Jagersweg. “Je moet erdoorheen kunnen kijken”, aldus Ivo. En na maanden klussen kwam een prachthuis tevoorschijn, waar we binnen mochten kijken!

Onbewoonbaar verklaard

“We woonden in een twee-onder-één-kap-woning aan de Bartelsweg en liepen hier regelmatig langs met de hondjes (Jillz en Dyuca, red.). Het vrijstaande huis, met rondom een niet al te grote tuin (“Zo is het makkelijk te onderhouden”) en het centrum dichtbij, beviel de twee wel.

Toen de tweede bewoonster van het huis, een dame van 85, overleed, twijfelde het stel niet lang. “Het was op dat moment onbewoonbaar verklaard”, zegt Ivo.

Zandbak

Dat was januari 2017. Maanden werd er geklust. “De vloer moest eruit, alle leidingen vervangen, nieuwe isolatie erin. We hebben er gebruik van gemaakt dat de woonkamer even een zandbak was en er vloerverwarming in gelegd”, aldus Ivo. “Alle radiatoren beneden zijn verdwenen.”

‘De muren waren net een gatenkaas’

“Achter alle meubels en lagen behang verschenen muren in erbarmelijke staat. “De muren waren net een gatenkaas”, zegt Ivo. “De stukadoor verzekerde ons dat hij voor alleen de woonkamer zoveel materiaal nodig had als normaal gesproken voor een heel huis”, vervolgt hij.

roy en ivo
De zandbak. eigen foto

Douche wordt koelkast

“Op de plaats waar de vorige bewoonster haar douche had hebben we nu een grote Amerikaanse inbouwkoelkast gezet. De ruimte ernaast, waar ze op het laatst haar slaapkamer had, hebben we weggebroken en er een buitenrelaxplaats gecreëerd”, vervolgt Roy.

Daarvoor moest de bovenverdieping liefst acht centimeter omhoog worden ‘geduwd’. “Zo erg was de bovenverdieping al verzakt”, zegt Roy.

Woonkamer. foto's indebuurt
Eetgedeelte.
Keuken.

Verschillende muren werden weggebroken en doorgangen dichtgemetseld. De deuren die op die plekken zaten, fungeren nu als schuifdeuren voor de grote wandkledingkast in de slaapkamer. “Alle deuren die er nog inzitten zijn origineel, we hebben alle verflagen eraf laten logen”, zegt Ivo.

“Boven hebben we een badkamer in onze slaapkamer laten bouwen. De afvoer daarvan zit nu op de plaats waar het rookkanaal zat van de weggebroken open haard.”

Toilet. foto's indebuurt
Hal
Overloop
Wandkast in de slaapkamer
Slaapkamer met badkamer. Achter de wastafels zit de douche.

“Vijf kleine slaapkamers hebben we teruggebracht naar twee: een master bedroom met badkamer en een hobbykamer.” Het plafond boven hebben we er ook uit gewerkt. En bij alles kwam de waterpas van pas: “Dat krijg je in een oud huis. Alles is scheef”, zegt Ivo.

Ook de tuin werd flink aangepakt. “Alles was dichtbegroeid. We hebben drie ton aan tuinafval laten afvoeren, een tuinhuisje weggehaald en de oprit verplaatst van de achter- naar de voorkant van het huis.

Bakeliet

Het is duidelijk: er zit ontzettend veel werk in het huis. “En het is nog niet eens af. Her en der moeten kozijnen nog worden afgewerkt, buiten willen we nog originele oude tegels leggen die uit een klooster komen of zo en we willen de en suite deuren zwart verven en er bakelieten handvatten aan bevestigen. Maar het hoeft niet allemaal in één keer af.”

Over bakeliet gesproken; ook de andere handvatten en schakelaars zijn van bakeliet. “Om ook nog iets ouds erin te houden”, zegt Roy. “Net als het glas-in-lood-ramen die we behouden hebben en de plafonds.”

Buitenruimte, daar waar eerst een slaapkamer zat. foto's indebuurt
Tuin aan andere kant.

Veel mensen vonden het gek dat we weggingen uit onze vorige woning, die inderdaad heel fijn was en dat ook nog eens verruilden voor dit huis. “Maar je moet erdoorheen kunnen kijken”, zegt Ivo.

‘Het hoeft niet allemaal in één keer af’

“Bovendien kennen we dit huis nu helemaal en we weten waar de leidingen lopen dus weten we waar we een gat kunnen boren als we dat willen. In ons vorige huis, een echt doorstroomhuis, had elke bewoner wel iets aan het huis gedaan.”

“We hebben het voor een prikkie gekocht, dus het was de investering wel waard”, concludeert Ivo.

Woning van de week

Ben jij net zo gelukkig met je huis, appartement, studio, woonboot of stacaravan als Roy en Ivo en vind je het leuk als we een keer een kijkje in jouw woning komen nemen? Laat het ons dan weten!

irma en erik

Irma en Erik wonen in een oud kerkje: ‘Dat dit kerkje nu een woning is maakt het bijzonder’

Irma (52) en Erik (50) Groot Wesseldijk wonen sinds december 2017 in een oud baptistenkerkje aan de ...

Binnenkijken bij Danny, Hilde, Kate en Zepp: ‘We willen hier wel oud worden’

In de rubriek Woning van de Week kijken we wekelijks binnen bij in een andere Apeldoornse woning. De...

adv.