Maureen woont in een tiny house in Zuidbroek: ‘Het voelt alsof je op vakantie bent’

Maureen Stuij
Foto: indebuurt

‘Hoeveel stroom heb jij al opgewekt vandaag?’ of ‘Ik moet even mijn toilet legen’. Het zijn zinnen die de meeste Apeldoorners niet gebruiken. In Klein Zuidbroek, de Tiny House community van Zuidbroek, ligt dat anders. Het hoort er allemaal bij voor degenen die ervoor kiezen in een tiny house te wonen. Zo ook voor Maureen Stuij (28), die sinds een paar maanden in haar zelfgebouwde huisje woont.

“Ik woonde nog in een studentenhuis en ik vond het wel eens tijd om te gaan verhuizen. Toen las ik volgens mij ergens in een tijdschrift over tiny houses en toen ben ik mij daar verder in gaan verdiepen.” Ik ben ook gaan nadenken over wat ik belangrijk vind. Wil ik veel werken voor een mooi groot huis? Of wil ik liever leven met weinig spullen maar meer tijd hebben voor mijzelf?” Het wonen in een Tiny House paste het beste bij wat Maureen belangrijk vind, niet veel ruimte maar wel veel mensen en gezelligheid.

Van bouwkeet tot tiny house

Toen Maureen de knoop had doorgehakt besloot ze haar tiny house niet vanaf de grond te beginnen. In plaats daarvan kocht ze een bouwkeet. Samen met klusjesman Jan is de theaterdocente aan de slag gegaan met het (om)bouwen van de bouwkeet tot tiny house. “Ik zeg wel dat we het samen hebben gedaan maar het was eerder dat ik vertelde wat er moest gebeuren en dat Jan het uitvoerde”, vertelt ze enigszins beschaamd maar dankbaar. “Je kunt op sommige plekken nog zien dat het een bouwkeet was. Het dak waaronder ik slaap is het orginele dak van de bouwkeet, de rest van het dak hebben we zelf gemaakt.”

Modder

Anderhalf jaar duurde het verbouwen van de bouwkeet. In oktober 2020 woonde Maureen officieel in haar tiny house in Zuidbroek. Het was nog wel even zoeken naar een plekje waar Maureen haar huisje mocht neerzetten. Vanuit Amersfoort kwam ze terecht in Apeldoorn omdat de gemeente een weiland beschikbaar stelde. Hoewel het tiny house nu bewoonbaar is zijn er toch nog een heleboel dingen die Maureen wil realiseren in en rondom haar huisje. “Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met de vlonder voor buiten, zodat je lekker naast het huis kunt zitten zonder dat je omgeven bent door modder. Ook wil ik nog een schot maken voor die rommelzolder daar”, zegt ze wijzend naar een kleine ruimte boven de badkamer.

Weiland

Ook aan het terrein van Klein Zuidbroek wordt nog elke week gewerkt. “Naast mijn huisje staan er nog acht andere tiny houses op dit terrein. Toen we hier vorig jaar kwamen wonen was dit terrein letterlijk nog weiland. Het was de bedoeling dat we daar zelf iets moois van zouden gaan maken. Daar zijn we dus nog steeds lekker mee bezig. We hebben gelukkig nu al veel aan kunnen leggen, zoals deze paadjes. De moestuin gaan we nog verder uitbreiden en de vuurplaats krijgt nog een upgrade.”

Community

“Het leuke van Klein Zuidbroek vind ik ook de gezelligheid, je vormt samen echt een community. Sommige bewoners hier leven echt heel bewust voor de natuur en het klimaat. We hebben hier mensen die vegan zijn en geen plastic gebruiken, maar ook mensen die gewoon alles eten. Toch wonen we allemaal samen in dit weiland. We zijn hele goede buren van elkaar, of eigenlijk zelfs vrienden.”

Klein maar fijn

Een gemiddelde tiny house past wel een aantal keer in een ‘normaal’ huis. Toch ervaart Maureen haar tiny house niet als oncomfortabel of krap. “Het voelt niet klein, maar je leeft ook veel buiten. Toen ik laatst een dag buiten had gewerkt in de zon had ik gewoon een verbrande kop. Het voelt eigenlijk alsof je altijd op vakantie bent. Maar niet zoals een kampeervakantie. Dat wilde ik ook niet, het is wel je huis dus het moet wel comfortabel zijn. Daarom heb ik ook voor een lekkere bank gekozen en niet voor praktische houten klapbankjes met kussens die ruimte sparen.”

Zelf inrichten

Het voordeel van zelf je tiny house bouwen is dat je zelf de indeling kan bepalen. Zo is de badkamer in het huis van Maureen, vergeleken bijvoorbeeld een camper-badkamer, groot. “Ik wilde de badkamer ook als omkleedruimte gebruiken dus daarom is hij vrij ruim.” Ook voor de keuken is veel ruimte gereserveerd. “Toen mijn moeder de keuken voor het eerst zag zei ze: ‘Jij hebt een grotere keuken dan ik!’ Ik houd niet perse veel van koken maar ik vind het wel lekker om een groot aanrecht te hebben.”

Praktisch

Wie een tiny house koopt is er vaak al op voorbereid. Je moet heel veel spullen weg doen óf de ruimte in je tiny house heel praktisch indelen. “Het is van tevoren goed nadenken over waar je alles op wil bergen.” Zo is de trap naar de slaapkamer bijvoorbeeld een kledingkast. De prullenbakken in de keukenkastjes zijn op de centimeter uitgezocht en in de hal is de linkerwand afgewerkt met kastjes. Soms moet je ook inleveren op ruimte. “Mijn slaapkamer is klein, ik kan net rechtop zitten in mijn bed dus ideaal is het niet. Maar als ik lekker wil lezen ga ik toch op de bank zitten.”

Off Grid

De tiny houses in Klein Zuidbroek zijn volledig off-grid. Dit houdt in dat ze, geen van allen, zijn aangesloten op water, gas, riolering en stroom. Stroom wekt Maureen op met zonnepanelen. Twee ondergrondse watertanks zorgen voor een watervoorraad. Op het dak wordt regenwater opgevangen. Met behulp van enkele filters wordt het regenwater gefilterd tot drinkwater. Gasflessen voeden de gaspitten in de keuken en verwarmen het (douche)water. In plaats van een wc te hebben die is aangesloten op het riool moeten de bewoners van Klein Zuidbroek hun toiletresten legen in de composthoop. “Dat was in het begin wel even wennen ja. Maar eigenlijk maakt het me helemaal niet zoveel uit. En het stinkt gelukkig helemaal niet”, voegt Maureen daar aan toe.

Kosten

Maureen betaalt voor de grond, met een oppervlakte van tien bij tien meter, driehonderd euro per maand. De aanschaf van een tiny house verschilt sterk in prijs. Een volledig opgeleverde tiny house, geschilderd en al, kost minstens vijftigduizend euro. Als je alles zelf bouwt kun je voor veel minder geld een tiny house-eigenaar worden. Denk dan aan ongeveer twintig- tot dertigduizend euro. Een ander punt is de grond: er zijn in Nederland nog niet veel plekken waar je zomaar een tiny house mag neerzetten. En eigen grond kopen is duur. Je bent dus snel afhankelijk van een experiment dat de gemeente doet met tiny houses, net zoals Maureen.

Veel interesse

“Het is leuk om te merken dat wij met onze tiny houses veel interesse wekken. Op Instagram krijg ik vaak berichtjes met de vraag hoe ik dit of dat heb aangepakt. Maar ook gewoon voor het hek van ons terrein staan vaak mensen te kijken. Daar gaan we dan even naartoe om al hun vragen te beantwoorden.” Wanneer de maatregelen het weer toelaten willen de bewoners van Klein Zuidbroek ook open dagen gaan organiseren. “We willen mensen meer vertellen en leren over onze levensstijl en wellicht kunnen we ze daarmee helpen of inspireren.”

Wil je meer zien van Maureen? Dat kan via haar Instagram-pagina @Tinyhouseje. De community Klein Zuidbroek heeft ook een Instagram-pagina. Als er open dagen worden georganiseerd kun je de data vinden op de website van Klein Zuidbroek.

Binnenkijken bij

Heb jij ook een Apeldoornse woning waar je trots op bent en mogen wij jouw interieur delen met onze lezers? Leuk! Laat het ons weten via [email protected], dan nemen we contact met je op!

Lees ook:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “In Sandra’s (56) huis is het altijd zomer: ‘Als ik thuiskom, voelt het als een feestje’”

In Sandra’s (56) huis is het altijd zomer: ‘Als ik thuiskom, voelt het als een feestje’

binnenkijken sandra kaufmann
Ga naar “10 x de leukste binnenkijkers van 2022”

10 x de leukste binnenkijkers van 2022

binnenkijken bij natasja
Ga naar “Mattijs (40) en Rick (36) hebben drie kerstbomen in de woonkamer: ‘Volgend jaar doen we vier!’”

Mattijs (40) en Rick (36) hebben drie kerstbomen in de woonkamer: ‘Volgend jaar doen we vier!’

mattijs moller drie kerstbomen in de woonkamer

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Dekbedovertrek € 9,99”

Dekbedovertrek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Komkommer van € 1,09 voor € 0,69”

Komkommer van € 1,09 voor € 0,69

 • Lidl
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “AH Toiletpapier 4-laags 16 rollen van € 17,18 voor € 12,99”

AH Toiletpapier 4-laags 16 rollen van € 17,18 voor € 12,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?”

Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?

 • Riwis Zorg & Welzijn
 • Parttime

Topper

Ga naar “Productiemedewerker Apeldoorn”

Productiemedewerker Apeldoorn

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Meewerkend voorman”

Meewerkend voorman

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Groepshulp Kinderopvang”

Groepshulp Kinderopvang

 • Prokino Kinderopvang
 • Parttime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Randstad
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Carnaval 2023 Apeldoorn”

Carnaval 2023 Apeldoorn

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Ga naar “Midwinter Marathon”

Midwinter Marathon

 • T/m 5 feb
Centraal Beheer Midwinter Marathon
Ga naar “WijnSpijs Wandeling Apeldoorn”

WijnSpijs Wandeling Apeldoorn

 • 12 februari 2023
wijnspijswijnspijs
Ga naar “Valentijn Kiss & Ride autopuzzeltocht”

Valentijn Kiss & Ride autopuzzeltocht

 • 11 februari 2023
Valentijn Kiss & Ride autopuzzeltochtValentijn Kiss & Ride autopuzzeltocht
Ga naar “Apres-Ski party”

Apres-Ski party

 • Soap Apeldoorn
 • 5 februari 2023
apres-ski soap apeldoornapres-ski soap apeldoorn