Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jasper huist met een bonte vintage verzameling: ‘Ik ben niet vies van een beetje jaren 70’

Door Natalie Polman 19 augustus 2019

De leden van The Beatles hangen in bonte kleuren boven zijn bank, in de vensterbank staat een ‘lelijke kip’ en de wand bij de eettafel is zachtroze. Het zijn slechts enkele uiterlijke kenmerken in de woonkamer van Jasper van Hensbergen (36), die ervan houdt het in zijn huis het net een beetje anders te doen.

Jasper ‘bemachtigde’ zijn charmante tussenwoning in de Metaalbuurt een jaar geleden, nadat hij was gescheiden van zijn ex-vrouw. “Het huis stond op een dinsdag op Funda, drie dagen later had ik het gekocht”, zegt Jasper. “Ik heb er geen seconde spijt van gehad.”

Niet vies

Hij woont in een gewild huis dus, maar dat betekent niet dat er niets aan moest gebeuren. “Ze hadden de boel voor de foto’s [op Funda] snel wit geschilderd, maar zonder alles af te tapen. Het metselwerk van de schouw was ook nog te zien. Ik ben niet vies van een beetje jaren 70, maar dat ging te ver”, lacht Jasper. En dus moest er niet alleen geschilderd, maar ook hier en daar gestuukt worden. “Mijn pa heeft me veel geholpen, onder meer met de kozijnen schilderen en zo.”

‘Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst in een meubelboulevard ben geweest’

Jasper zegt niet vies te zijn van de jaren 70 en dat is te zien. “Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst in een meubelboulevard ben geweest”, zegt Jasper. Veel van wat hier staat en hangt heb ik in de loop van de tijd verzameld en komt van de kringloop, Marktplaats en de rommelmarkt. Die lelijke kip”, zegt hij terwijl hij naar de vensterbank wijst, “is van de kofferbakverkoop. Hij is zo lelijk dat ik ‘m weer tof vind.”

De posters van de leden van The Beatles kocht Jasper tien jaar geleden in het Beatles Museum in Alkmaar, maar hebben nu naar wat het lijkt eindelijk een waardige plek aan de muur gekregen.
"De kast is mijn favoriete item, alleen kwam 'ie nooit zo mooi uit voor een spierwitte muur. Voor deze subtiel roze muur staat 'ie nog mooier."
De 'lelijke kip' van de kofferbakverkoop
'De' roze wand
Deze bijzondere vaas (rechts) was ooit een projectiel gebruikt als oefenmateriaal op een schietbasis
De speeltafel van Stijn.

“Mijn idee was om het gevoel te creëren dat je een gekleurde box inloopt en dus heb ik zowel de muren als plafonds roze geschilderd. O, en de plinten.” Een heel subtiel roze, dat bijna tegen wit aanzit. Op de schrootjesmuur na dan, die eruit knalt. “Andere mensen slopen schrootjes er vaak als eerste uit, maar ik vond het juist gaaf ze te laten zitten. Ik moet wel zeggen dat er eerst een paar andere zuurstokroze tinten op zaten, maar dat was te heftig.”

jasper
De klimwand op Stijn’s kamer. foto indebuurt

Klimwand

Ook zijn slaapkamer heeft dat doorlopende kleureffect, maar dan blauw. “Voor de slaapkamer mijn zoontje – de 3-jarige Stijn die afwisselend bij hem en zijn ex woont – heb ik me ingehouden en alleen een gedeelte geel geschilderd.” Op die slaapkamer van Stijn is nog iets tofs te vinden, een klimwand. “Die heb ik met behulp van mijn ex-schoonmoeder, Oma Klus noemen we haar ook wel, gemaakt. Als hij erop klimt, leg ik er een oud matras onder.”

‘Andere mensen slopen schrootjes er vaak als eerste uit’

Rondlopend in Jasper’s huis zou je bijna denken dat hij een creatief beroep heeft, maar design en verzamelen zijn een pure hobby van de logistiek medewerker. “Een één-op-één kopie van een showroom neerzetten vind ik niks.” Nee, liever speurt Jasper het web en de kringloop af op zoek naar parels. “De wandkast vond ik in een huis dat werd leeg geruimd en de stoel die op de slaapkamer van Stijn staat mocht ik erbij hebben. Ik ga ook iedere zaterdag naar de kofferbakverkoop en ga dan bijna nooit met lege handen naar huis.”

Slaapkamer Jasper (op bed poes Minou)
Slaapkamer Stijn
Het behang in de hal zag Jasper op Marktplaats. Het hing achter een kastje dat te koop stond. "Ik vroeg aan de verkoopster waar ze het behang vandaan had en toen reageerde ze dat ze nog wel drie rollen had liggen. Ik kon ze voor een zacht prijsje overnemen. Voor in de woonkamer of slaapkamer vond ik het patroon te heftig, maar in de hal vind ik het supergaaf."
Als 'mannelijke' tegenhanger hangt er een verzameling voetbalshirts op de wc.

Alleen de keuken en badkamer zijn nog niet helemaal een match met de rest van het huis. “Die functioneren, maar zijn inderdaad niet mijn smaak. Het komt wel, het heeft niet de prioriteit. Bovendien kost het geld. Ik zie mezelf hier nog wel even wonen.” Hij blikt even vooruit naar de winter, wanneer hij de open haard die hij altijd al graag wilde, kan gebruiken. “Ik ga binnenkort denk ik vast wat houtblokken zagen, dat staat al gezellig.”

Binnenkijken bij

Heb jij ook een Apeldoornse woning waar je trots op bent en mogen wij jouw interieur delen met onze lezers? Leuk! Laat het ons weten via [email protected], dan nemen we contact met je op!

Lees ook:

terry

Binnenkijken bij Terry: ‘Ik hou van dingen die op het randje kitsch zitten’

Terry Tervoert (31) betrok zo'n halfjaar geleden een karakteristieke huurwoning in een rustige en gr...
binnenkijken bij Malou

Binnenkijken bij Malou: ‘Ik vind het leuk als meubels een geschiedenis hebben’

Aan de Nieuwstraat vind je het knusse appartementje van Malou, waar achter bijna elk meubel en detai...
margreet

Binnenkijken bij Margreet: ‘We hebben het hele huis moeten strippen’

Margreet Bunt (44) woont met haar man Cees (ook 44) en vijf kinderen (Maurits, 21, Alexander, 18, Ha...
ilse

Binnenkijken bij het gezin van Ilse: ‘Het hele huis voelt gewoon goed’

Voor deze aflevering van Woning van de Week maken we een klein uitstapje, naar Lieren om precies te ...

adv.